Dana 27. sutudenoga 2019. osnovana je prva udruga Hrvata iz BiH u glavnom njemačkom gradu Berlinu. Udruga nosi ime „Hrvatsko-njemačka udruga Herceg-Bosna“ Berlin e.V. "Deutsch-kroatischer Verein Herceg - Bosna Berlin e.V."
Udruga je aktualno u pravnom statusu upisa u njemački registar udruga, te procesu dobivanja nazivnika “e.V.” (eingetragener Verein – registrirana udruga). Na nekoliko predhodnih sastanaka koji su predhodili Osnivačkoj skupštini te održanim sastancima prije Skupštine  i na Inicijativnom sastanku od  02. studenoga 2019. raspravljalo se na sjednici inicijativnog odbora o potrebi za osnivanjem udruge Herceg - Bosna u Berlinu, čiji će članovi podupirati rad udruge „Hrvatsko-njemačka udruga Herceg-Bosna“ i  Statutom dogovorene ciljeve.

27. sutudenoga 2019.godine na osnivačkoj Skupštini  dogovoreno je da će udruga isključivo slijediti dobrotvorne ciljeve u smislu poreznih propisa (Gemeinnützigkeit).

Na osnivačkoj skupštini Udruge „Hrvatsko-njemačka udruga Herceg-Bosna“ nazočilo je 18 članova osnivača Udruge, od kojih 5 je dalo svoju punomoć za glasovanje.

Sastanak je vodio predsjednik Inicijativnog odbora Željko Matić  u suradnji s Tomom Budimirom i članovima Udruge koji su pripremili prijedlog  Statuta društva.

Pročitan je Statut udruge i točke statuta, kako bi članovi osnivačke skupštine mogli raspravljati  o istima te definirati konačni statut udruge. Prihvaćanjem Statuta od strane nazočnih (Osnivačke skupštine Udruge) osnovana je Njemačko-hrvatska udruga Herceg-Bosna Berlin e.V. - Deutsch-kroatischer Verein Herceg - Bosna Berlin e.V.

Navedeni su ciljevi udruge i način financiranja udruge, godišnjom članarinom i dragovoljnim prilozima / donacijama za koje će se moći dobiti potvrda (Spendenquittung).

Za predsjednik uduge Njemačko-hrvatska udruga Herceg-Bosna e.V. Berlin - Deutsch-kroatischer Verein Herceg - Bosna e.V. Berlin, izabran je Željko Matić. Zamjenik predsjednika je Tomo Budimir. Blagajnik je Cvitan Gavran. Glavna tajnica je Renata Matić.  Za članove predsjedništva birani su: Jakov Kolak, Marija Knezović i Branislav Rakić.

U prošireni Upravni odbor birani su: Ivo Komšić, Antun Fuglinski, Jerko Penava, Duško Grgić, Manda Schuchardt, Petar Gavran, Mladen Lončar, Ilija Grgić, Anita Grgić, Hrvoje Prskalo i Branimir Batinić.


Željko Matić voditelj Osnivačke skupštine i izabrani prvi predsjednik  „Hrvatsko-njemačke udruge Herceg-Bosna“ izrazio je posebno zadovoljstvo što su odgovornost u predsjedništvu Udruge preuzeli ljudi različite dobi, stručnosti i iskustava, Hrvati podrijeklom iz svih djelova BiH i RH, te da je uvjeren  u uspješan rad Udruge, na dobrobit hrvatskog naroda u Berlinu.

Zapisnik s osnivačke skupštine Udruge „Hrvatsko-njemačka udruge Herceg-Bosna“ uz potpise nazočnih članova i statut udruge, dostavljeni su javnom bilježniku kao prilog za proceduru registracije Udruge.

Njemačko-hrvatska udruga Herceg-Bosna e.V. Berlin - Deutsch-kroatischer Verein Herceg - Bosna e.V. Berlin, u Statutu navela je ciljeve i prioritete udruge, poticanje na okupljanje, međusobno povezivanje i pomaganje. 
Udruga je prijavljena na adresi: Schönhauser Straße 1, 12157 Berlin.

Video vijesti