Njemački ZDF emitirao 24.06.2020 reportažu iz Hrvatske pod naslovom "Allein an der Adria" „Kroatiens Corona-Sommer“ u trajanju od 6 minuta.
„Kein Massentourismus in Corona-Zeiten - wie geht Kroatien, das wirtschaftlich vom Tourismus abhängt, mit den starken wirtschaftlichen Einbrüchen um“?, potpisan je podnaslov video priloga. Autorica priloga Britta Hilpert u priči iz Hrvatske pojašnjava kako izgleda kriza u Hrvatskoj uslijed korona virusa. Priču započinje scenama više od sto jahti za iznajmljivanje i čarter plovidbu koje su usidrene uz obalu i čekaju neka bolja vremena. Nedostaju i putnici.
VIDEO: Allein an der Adria
https://www.zdf.de/politik/auslandsjournal/allein-an-der-adria-102.html

U  razgovarau s Ivanom Rakuljićem, kapetanom jedne od tih jahti, koji kaže da već tri mjeseca pokušava smisliti način kako da njegova jahta opet bude profitabilna. Teško je, kaže i priča o tome kako ga svaki dan zove njegova posada i žali se da više nemaju od čega živjeti pa se nadaju da će jahta s gostima uskoro isploviti.

U nastavku priloga slijede prizori za ovo doba godine nekarakteristično prazne splitske Rive i starog grada, a u prilogu se kaže da ove godine u luci ne pristaju kruzeri. Voze samo trajekti. Masovni turizam izostaje. To je katastrofa za cijelu zemlju, navodi se u prilogu, podsjećajući da oko 20 posto hrvatskog BDP-a dolazi od turizma. U Splitu se osjeća atmosfera očaja, kaže se u prilogu.

S druge strane, ZDF je našao i neke njemačke turiste u Splitu, kojima se sviđa što nema gužve i što je sve jeftinije. Sada je svugdje happy hour, kaže jedan, dok drugi ističe da mu je žao Hrvata jer se vidi da ništa ne zarađuju.

Video vijesti

Najave i termini