×

Error

[SIGPLUS_EXCEPTION_SOURCE] Image source is expected to be a full URL or a path relative to the image base folder specified in the back-end but 50_hkm_logo is neither a URL nor a relative path to an existing file or folder.
50 godina Hrvatske katoličke misije Berlin.
Za svoju pedesetu godišnjicu postojanja, Hrvatska katolička misija Berlin pripremila je bogat program raznovrsnih događanja pod nazivom “Dani vjernosti Bogu i Domovini“.
Vrhunac proslave “zlatnog jubileja“ obilježen je 18-ti i 19-ti svibnja, vikendom koji je bio u znaku 50. obljetnice postojanja HKM Berlin. U programskom dijelu večeri nastupili su folklorni ansambali i zborovi HKM Berlin, a prikazane su i najznačajnije točke, pedesetogodišnjeg rada hrvatske misije u Berlinu.

Središnje svečano misno slavlje obilježavanja 50 godina HKM Berlin služeno je u crkvi sv. Sebastiana. Koncelebriranu sv. misu predvodio je kardinal msgr. Vinko Puljić uz župnika fra Edvarda Sokola i 15 svećenika, a misnom slavlju nazočio je veliki broj župljana, koji su nakon sv. mise pozvani  i na zajedničko druženje ispred crkve..
 
Akademija u povodu 50. obljetnice HKM Berlin - „Dani vjernosti Bogu i Domovini“

U organizaciji Župnog vijeća HKM Berlin prvog dana obilježavanja 50.godina HKM Berlin upriličena je svečana akademija s kulturno-umjetničkim programom, koju su uveličali brojnih gosti iz Berlina  i Njemačke, te  obadvije domovine hrvatskog naroda RH i BiH.

Svečana akademija u povodu 50. obljetnice Hrvatske katoličke misije Berlin pod geslom „Dani vjernosti Bogu i Domovini“ održana je u subotu 18. svibnja u  prepunoj dvorani berlinske radijske kuće RBB „Sendesaal“ u Berlinu.

Svečana akademija je započela molitvom, koju je predvodio vrhbosanski nadbiskup i metropolit kardinal Vinko Puljić. Nakon pozdravne riječi voditelja misije fra Edvarda Sokola, prigodnu riječ uputio je kardinal Puljić koji je svima čestitao 50. obljetnicu misije.
AUDIO - REPORTAŽA: SVEČANA AKADEMIJA POVODOM 50 GODINA HKM BERLIN 18.05.2019.

„ Zahvaljujem fratru Edvardu koji me je na vrijeme rezervirao. Sve vas skupa pozdravljam. Sve vas koji ste došli pozdravljam, kao i izvođače programa ali i cijelu HKM koja ovdje djeluje 50 godina, skoro koliko ja imam misništva, jer ja sam 1970.godine postao misnik, čestitam na ovom jubileju a o tome ću nešto više kazati u crkvi a ovdje ću pustiti to vama, da vi pričate o tome, da vi progovorite o svome programu. Uz čestitku želim samo spomenuti:

„Jubileji obvezuju, obvezuju da znamo na kojim korijenima danas mi živimo. Prije nas su utkali 50 ljeta žrtve, molitve i rada da mi danas možemo nastaviti. Tako sam ja izdao u svojoj nadbiskupiji popis pokojnih svećenika s naslovom knjige „Tamo gdje su oni stali, mi nastavljamo“. Tako nekako i ova misija, gdje su brojni stali svojim životom i radom, vi danas nastavljate.
VIDEO - PROPOVIJED KARDINALA PULJIĆA POVODOM 50 GODINA HKMA BERLIN

Zato želim da Bog blagoslovi ovaj rad, kako piše ovdje „Dani vjernosti Bogu i Domovini“, velika je to stvar. Nema vjernosti bez žrtve. Prvo Bog. A Bog ima domovinu vječnosti. Ova zemaljska samo služi da idemo do gori. Zato  i jedna i druga traži svega sebe dati i da se ostvarimo. I zato želim Božji blagoslov u tome ostvarenju. Kazao je kardinal Puljić.“

Uslijedilo je pjevanje njemačke i hrvatske himne.
Potom je  župnik fra Edvard pozdravio brojne goste – poglavito Školske sestre franjevke Krista Kralja – Bosansko-Hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina, a koje su dugo godina djelovale u misiji, potom franjevce Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja koji su djelovali u misiji, delegata za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivicu Komadinu, te predstavnike Nadbiskupije Berlin, kao i predstavnike diplomatskog, kulturnog i društvenog života.

Program večeri vodila je dugogodišnja TV voditeljica i urednica Marina Medved Pulić koja odnedavno živi u Berlinu.

Ima li ljepšeg uvoda za poželjeti sretan 50.-ti rodjendan Hrvatskoj katoličkoj misiji Berlin i pozdraviti sve vas koji ste, baš kao i Misija, utkali svoje niti u tkanje života brojnih vjernika. Hvala Klapi Berlin i Tamburašima na predivnom pjevanju himni. Osim njih na samom smo početku čuli i župnika fra Edvarda Sokola, koji je pravo dijete ove misije, kazala je Marina Medved Pulić.

Nakon izvođenja njemačke i hrvatske himne, prigodnu riječ je uputila predsjednica župnog vijeća Anica Krstanović, koja je istaknula veliku važnost misije za sve njezine naraštaje, od početka do danas, te čast da to može reći svima nazočnima ove večeri.

Čestitke za 50. obljetnicu misije uputio je nadbiskup Berlina mons. dr. Heiner Koch putem video-poruke. Zahvalio je Hrvatima Biskupije na svemu što su dali za Biskupiju, čestitao 50 godina HKM Berlin i govor završio hrvatskom riječju „čestitam“.

Dr. Stefan Dybovski, prelat u berlinskoj biskupiji dosta poznat Hrvatima katolicima  u Berlinu pozdravni govor započeo je riječima „Hvaljen Isus und Grüß Gott“.  Hvala vam na pozivu da budem dio vašeg slavlja i čestitam vam povodom 50 godina HKM.
Čestitam dušobrižnicima, časnim sestrama i svima koji su angažirani u HKM i povezani s misijom.

U pozdravnom govoru veleposlanica Bosne i Hercegovine u SR Njemačkoj Jadranka Winbow Negodić, poručila je sljedeće: „Prije svega želim pozdraviti naše fratre, časne sestre, kardinala Puljića posebno i sve vas nazočne večeras ovdje. Zahvaljujem na pozivu, zahvaljujem na toploj dobrodošlici i želim samo istaknuti da mi je izuzetna čast i zadovoljstvo biti večeras ovdje s vama na obilježavanju 50. obljetnice HKM Berlin.

U proteklih 50 godina sigurno da je trebalo puno, puno truda, rada, želje, volje, energije da se osigura pomoć, potpora našim ljudima koji su daleko od svoje domovine željeli izgraditi novi život a pri tome bili odlučni sačuvati vjeru, kulturu, jezik i tradiciju. Od srca vam doista hvala na osiguranju potpore i pomoći koja je pružena i koja se još pruža i Hrvatima BiH.
Ja vam čestitam 50. obljetnicu i želim vam sav uspjeh u budućem radu i impresivne rezultate koje ste ostvarili i do sada“, kazala je veleposlanica BiH  u SR Njemačkoj Jadranka Winbow Negodić, kojoj je ovo bio prvi susret s Hrvatima u Berlinu.

Zamjenik predstojnika Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Dario Magdić u pozdravnom govoru je naglasio: „Uvaženi Kardinale, poštovane dame i gospodo, dragi fra Edi, poštovana ekselencijo veleposlanice BiH, poštovani predstavnici veleposlanstva RH u SR Njemačkoj, drage Hrvatice i Hrvati meni je iznimna čast i zadovoljstvo što imam priliku pozdraviti  vas ispred Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u ime g. državnog tajnika Zvonka Milasa i svoje osobno ime. Želim Vam čestitati 50. rođendan svima vama, živoj zajednici vjernika koja s velikim zadovoljstvom ima pravo i mogućnost proslaviti 50 godina HKM Berlin. Uz iskrene čestitke ide i niz zahvala svima vama, časnim sestrama, fratrima, udrugama u organizaciji koji ste godinama kako smo čuli očuvali ono najvažnije, hrvatsku riječ koja je bitni sastojak hrvatskog identiteta.
I stoga veliko hvala Hrvatskoj inozemnoj pastvi, koja od svoga osnutka prije 50 godina ali i sada, velik dio poslova obavlja upravo na očuvanju hrvatskog katoličkog i nacionalnog identiteta. U susret izazovima koji su pred nama, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, stoji vam kao potpora i oslonac i nadamo se da ćemo u budućnosti moći kvalitetnije i konkretnije surađivati na programima i projektima kojima svi skupa težimo a to je očuvanje hrvatskog nacionalnog identiteta. Hvala vam svima i još jedanput sretan rođendan uz želju da nam ova večer protekne s puno ponosa radosti i veselja u programu koji slijedi. Hvala Vam“. Naglasio je Dario Magdić zamjenik predstojnika Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u pozdravnom govoru.
 
Voditeljica večeri Marina Medved Pulić naglasila je kako Hrvati u Berlinu ne zaboravljaju ni naše sportske ambasadore. Berlin ima poznate hrvatske sportaše, te ovom prilikom pozdravljeni su s velikim zadovoljstvom novi trener Herthe Berlin, Ante Čović, dijete HKM Berlin kojomu je čestitano na novom radnom mjestu.
HKM Berlin ima i drugih poznatih amasadora, koji nisu mogli nazočiti ovu večer ali su svim srcem s bili s Hrvatima u Berlinu. Predstavnica hrvatske ljepote Anica Kovač, rođena Martinović, njezin suprug  nogometaš Robert Kovač i jako ponosno dijete HKM Berlin također nogometaš Niko Kovač, srdačno su pozdravljeni. Oni su djeca HKM Berlin. Vido porukom Niko Kovač trenera „Bayerna“  javio se nazočnima te kazao da „od srca čestita dragim prijateljima 50. obljetnicu HKM. Želim vam lijepu i svečanu proslavu uz opušteno zajedničko druženje. Ne mogu na žalost bit s vama ali sam uvijek na poseban način povezan s vama i berlinskom misijom. Ovim putem šaljem mojim berlinčanima velik pozdrav. Vaš Niko“.

Ako je istinita narodna uzrečica „Tko pjeva da dvostruko moli“, onda su članovi zborova Hrvatske katoličke misije izmolili barem 400 godina. Kao što mnogi od vas znaju, u HKM Berlin pjeva se od samog početka misije od 1969. godine.
Prvi crkveni zbor vodio je prvi župnik, fra Anđelko Validžić. Naslijedila ga je sestra Alma Bernatović.
Postupno su crkveni zborovi utemljeni u sve tri crkve. Iznimno aktivna u brojnim aktivnostima Misije te od djetinjstva svira i vodi zbor u Spandau je Suzana Smolković,

Brat i sestra Vesna i Ante Bagarić pjesmom su ispunili Wedding u kojem danas vodi zbor Marijana Marković. Velika nam je čast pozdraviti jos dvije voditeljice zborova kojih se mnogi rado prisjete. Sjede u prvom redu. I vjerujem da zaslužuju ponovno pljesak. To su setre časne sestre Krešimira Skopljaković i Miroljuba Miloš, naglasila je voditeljica večeri Marina Medved Pulić.
 
A koliko god u ovih 50 godina sjajnih glazbenika misija okupila, svi se slažu u jednom: “Da mi je duša sva. Stoglasna lira. Nikla bi iz nje mi. Pjesma premila“. Odlomak je to pjesme “Dajte mi sladak pjev” koju je, prigodno svibnju, Gospinom mjesecu, izveo zbor osnovan povodom ovog velikog jubileja, pod voditeljstvom Matije Ćosić, uz klavirsku pratnju Ane Draganović.
Nazočni su potom čuli Zbor Misije i skladbu  “Dajte mi sladak pjev”.
Misijski zbor je osnovan za ovu obljetnicu gdje su se sastali pjevači iz zborova koji pjevaju u tri berlinske crkve HKM od kojih su neki se priključili samo za ovu priliku.

U nastavku programa kroz kratke video poruke koje su prikazane na video zidu svoje poruke odalsali su brojni članovi HKM Berlin, od najstarijih do pripadnika novih generacija Hrvata, koji su došli pod okrilje HKM Berlin.
Prikazana je i povijest HKM kroz vrlo zanimljivi video o kojemu je Anica Krstanović predsjednica Župnog vijeća kazala sljedeće.

„Večeras će te vidjeti video kojim smo željeli prikazati ukratko 50 godina života misije. Bila je to gotovo nemoguća misija, što staviti, što izostaviti. Večeras će te vidjeti samo jedan dio, koji je zapravo dobra najava za monografiju. Monografiju će mo izdati krajem ove jubilarne godine. A sve ovo što smo ovom prigodom morali izostaviti pronaći će te sigurno u monografiji“, kazala je Anica Krstanović.

„Iako je taj posao rađen s puno ljubavi, uzeo je dosta truda i vremena brojnih vjernika. Ali svi smo to napravili s istim ciljem, kako bi izkazali svoju zahvalnost i poštovanje prema svima, a osobito onima koji su utemeljili HKM Berlin, prvoj generaciji naše misije, koji svi danas sjede u prvim redovima kao počasni gosti.

Budućnost misije će i dalje ovisiti o svakom pojednicu, o angažmanu svih vjernika kako bi HKM Berlin mogla proslaviti i 100. obljetnicu, kazala je između ostaloga Anica Krstanović, članica druge generacije Hrvata u Berlinu.

Potom je prikazan na video zidu prvi od tri dijela filma „HKM Berlin prvih 50 godina“.

U filmu je naglašeno odakle su dolazili prvi Hrvati članovi HKM Berlin koji su činili temelje osnutka misije u Berlinu“.
 
U nastavku programa uslijedio je nastup Folklora generacija koji su izveli plesove i kola iz Slavonije pod vodstvom Katarine Čarapina i Ivana Baćak. U folklornoj skupini “Generacija” u istom kolu nazočni su vidjeli mamu, sina, brata, supružnike, kumove. Među njima je 30-ak tzv."starih" plesača, koji su godinama bili dio folklora i HKM Berlin.

Nakon prvog dijela filma o 50 godina HKM koja se više od jednog desteljeća može pohvaliti i klapskim pjevanjem, naglašeno je da u HKM djeluju dvije muške klape i jedna ženska DueDeni, koja nije bila u mogućnosti nastupiti za ovu večer ali su članice potporu pružile iz publike, na čelu s njihovim voditeljicama Budimir.
U nastavku programa klapa Berlin je uz vodstvo Ante Bagarića izvela skladbu „Dalmacijo povišću pritrujena“.

Kako je klapa Berlin pjevala kako je Dalmacijo povišću pritrujena, tako je pritrujena povišću i folklorna aktivnost u HKM Berlin. Svih ovih godina čuvali su i kulturu i tradiciju i hrvatski identitet. Činili su to na svoj način folkloraši naši i utkali jednako toliko ljubavi prema Bogu, Domovini, ali i jedni prema drugima.

Još 1972. prva voditeljica sestra bila je Alma Bernatović. Obogaćeni novim članovima podijelili su se u tri sekcije. Prvi mali folklor vodila je 1985. Anđelka Marić rođena Blekić. A naša je Anđelka kažu pravi anđeo. Žena je to zahvaljujući kojoj danas HKM Berlin ima sve podatke o povijesti folkolora zadnjih pola stoljeća. Anđelka Marić rođena Blekić  srdačno je pozdravljena i zahvaljeno joj je velikim aplauzom.

Voditeljica programa u nastavku je naglasila kako je HKM Berlin upravo zbog Anđelke pronašla i starog voditelja Stipu Kodžomana, koji je za ovu priliku stigao iz Sinja a u dvorani su još nazočili: sestra Anica Marija Cvitković, Dinko Teklić i Neda Grubisić rođena Prlić, Josipa Ljubas i Adrijana Spajić rođena Prlić. Zahvaljeno je svima za sve!

Zahvala je odaslana i Draški Perić, koju ni ozbiljna ozljeda noge nije spriječila da zajedno uz voditeljicu Mariju Knezović učini sve kako bi u nastavku programa Mali folkloraši zablistali na pozornici uz kola „Mi smo djeca vesela“ i „Ćiro“.

U nastavku je uslijedio splet hrvatskih kola: Podravina, Međimurska pisana nedelja, Ličko kolo, Bunjevac, Linđo i Hercegovina, još jednom u izvedbi folklora generacija.

Nakon toga uslijedio je drugi dio video zapisa: Pregled 50 godina Hrvatske katoličke misije Berlin.
Još jednom je naglašen nesebičan angažman berlisnkih Hrvata pri stvaranju samostalne hrvatske države.
 
Među voditeljima folklornih ansambala na svečanoj akademiji  bila je i Mirjana Begić kao i spomenuta časna sestra Anica Marija Cvitković, koja je vodila tri folklorne grupe u isto vrijeme - prije no što je postala naša časna sestra.
Uslijedio je potom nastup Zbora misije koji je pod voditeljskom palicom Matije Ćosić zapjevao pjesmu „Neka cijeli ovaj svijet“.

U nastavku programa nastupila je klapa Poverello. Izveli su pjesmu Vivat Croacija.
Klapa Poverello, iako im ime potječe od srednjovjekvnog naziva Franjevaca, a znači siromašni i bjedni, imali su odličan nastup. Oni su naše bogatstvo. Prvo pjevanje klapa Poverello obilježila je na veliki petak 2016. Voditelj klape je Marin Tadin. Čistu mušku klapu osnovao je s Eugenom Duvnjakom. A možemo ga predstaviti i kao bivšeg člana klape Cambi.

Folklorni ansambl generacija bio je neumoran tijekom večeri, izveli su u nastavku programa još jednu točku „Ero s onoga svijeta“, te nazočne potom uveli u dirljivi treći dio filma o HKM Berlin.
U nastavku programa nazočni su imali priliku čuti Osvrt na zbor mladih koji su izveli pjesmu „Mesija na oblaku će doć“.
Zborovi mladih su tjekom 50 godina postojali pod različitim župnikovanjem. Kako su se generacije mjenjale tako i njihovi voditelji, svećenici, časne i laici. Sestra Miroljuba Miloš, sestra Fabiola Bobaš, fra Milan Jašić, fra Božo Marić, Kristina Orlović, fra Petar Čirko – samo je jedan dio njih. Svoje današnje korjenje zbor “vuče” baš iz 40. obljetnice, kada su bivše pjevačice dječjeg zbora Ivana Lukačića, današnje majke mladih, otpjevale pjesme iz djetinstva, a njima na pozornicu su se pridružile kćeri. One su nastavljale s pjevanjem na klanjanju pred Presvetim četvrtkom u crkvi sv. Sebastianu.

Na molbu našeg pokojnog fra Stipe Čirka, mlade su „spontano“ prvi puta pjevale na misi u sv. Bonifaciju 2012. kratko nakon toga pridružili su se i sinovi i slijedi prvo pjevanje pod imenom zbora mladih 2012. u predprogramu posjete pape Benedikta 16. u Berlinu u Olimpijskom stadionu. Bili su tada jedini zastupnici mlade generacije, i jedini stranci u tom predprogramu.
Slavljenički zbor otpjevao je pjesmu Mesija na oblaku će doć.

U nastavku programa uslijedio je kratki zanimljivi podsjetnik na zanimljivosti i rekorde HKM Berlin koje je nazočnima prezentirali Mariji Krstanović s prijateljima.
Uslijedio je još jedan povijesni misijski nastup zbora Ivana Lukačića. Suzana Smolković je na početku kazala nekoliko riječi o povijesti dječjih zborova i zboru “Ivana Lukačića”.
S dolaskom fra Stipice Grgata se oživljuju svi orgranci glazbe u misiji. Osnivaju se harmonikaši, tamburaši, zborovi dječji, srednji i veliki. Sve skupa bilo je uključeno oko 400 djece i odraslih. Pjesma se orila u misiji, a časne sestre su bile fra Stipici desna ruka. Dječji zbor Ivan Lukačić je tada davne 1984. i snimio nosač zvuka.

Nakon odlaska fra Stipe imali smo mnoge zborovođe, jedna od njih je bila i Marija Kolak koje je vodila Berlinske mališane  koji su osnovani 2005. gledali smo da se tradicija nastavi, te je Suzana Smolković naglasila kako im je posebna čast da će za ovu priliku Stipica Grgat dirigirati  pjesmu „Croatio mi smo tvoja djeca“ uz pratnju  tamburaša: Ivica Silov Tepić, Josip Ivančić i Dubravko Jakupčević.
Tako se na  pozornici okupio jedan dio tog tadašnjeg dječjeg zbora Ivana Lukačića uz pratnju tamburaša prve generacije, koji su otpjevali i svirali note pjesme „Croacijo mi smo tvoja dica“.

U završnom dijelu večeri Fra Edvard Sokol, Anica Krstanović, Mijo Marić i Suzana Smolković zahvalili su se svima koji su doprinjeli ovom velikom jubileju. Zahvalili su se svim sponzorima koji su financijski pomogli obilježavanje 50 godina HKM Berlin a koji su naglašeni u prigodnom programskom listiću i na velikom panou na ulasku u dvoranu, kao i medijskim pokroviteljima od kojih je jedan bio i Berlinski magazin.

U zadnjoj programskoj točki otpjevana je pjesma „Pedeset ljeta“ misijska himna, koju je najavila Suzana Smolković, te naglasila kako je pjesmu za ovu priliku napisao Stipica Grgat uz pratnju časne sestre Krešimire. Pjesmu su otpjevali zajedno svi izvođači i zbor misije uz pratnju na klaviru Ane Draganović.
Misijskom himnom tako je okončana svečana akademija a sve oči nazočnih i uzvanika već su bile uprte u sutrašnje misno slavlje koje je predvodio kardinal Vinko Puljić.

Svečano misno slavlje povodom 50 godina HKM Berlin.
Hrvatska katolička misija Berlin proslavila je u subotu i nedjelju 18. i 19. svibnja 50 godina svog postojanja.
Svečanoj akademiji koja je održana pod geslom „Dani vjernosti Bogu i Domovini“ i svečanoj svetoj misi nazočilo je nekoliko tisuća Hrvata.
Svečano misno slavlje u crkvi sv. Sebastiana, jednoj od tri crkve u kojima Hrvati slave Boga održano je u sjedištu HKM Berlin. 

Vrhbosanski nadbiskup kardinal i nadbiskup, metropolit Vrhbosanske nadbiskupije Vinko Puljić predvodio je celebrirano misno slavlje uz službu svećenika i đakona: Župnika HKM Berlin fra Edvarda Sokola, ravnatelja Dušobrižništva za Hrvate u inozmestvu  dr. vlč. Tomislav Markić, delegata za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivice Komadine, izaslanika njemačke Crkve generalnog vikara Nadbiskupije Berlin o. Manfred Kolligom, dušobrižnika HKM Berlin fra Mije Šabića i fra Tomislava Brekala, te s još desetoricom svećenika većinom franjevaca članova Franjevačke provincije Presvetog Otukupitelja iz Splita koji su djelovali u misji u Berlinu, te uz asistenciju dvojice đakona, od kojih je Nikola Kaya član HKM Berlin.

Misnom slavlju nazočio je i veleposlanik Republike Hrvatske u SR Njemačkoj dr. Gordan Grlić Radman te  Školske sestre franjevke Krista Kralja – Bosansko-Hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina, koje su dugo godina djelovale u HKM Berlin.

U nadahnutoj propovjedi Kardinal Puljić je istaknuo:

„Vrlo raduje me kad vas vidim oko oltara. Raduje me da ste sačuvali vjeru svojih otaca. Raduje me da svjedočite vjeru ovdje. Ta vjera je skupo koštala naš hrvatski narod, bez obzira iz kojih je krajeva. Ljudi su za tu vjeru ginuli, umirali, svjedočili, zatvore podnosili, ali vjerni ostali.  I zato vas želim ohrabriti u ovom jubileju, da istinski pokušate ustrajati u toj vjeri, ali ne samo vi, nego tu vjeru valja u baštinu ostaviti pokoljenima, jer obitelj je prva škola vjere“.

„Nije važno što smo mi postali bilo svećenici, redovnici, redovnice pa i ja kao Kardinal. Temelj moje vjere bio je u kući, gdje se molilo, gdje se Boga bojalo, gdje se Boga štovalo, gdje se Božja držala. I zato sam radostan da vas vidim u hramu Božjem, a to je divno doživjeti, to ste  i rekli u osvrtanjima na pedeset ljeta.

Živjeli smo u zajedništvu kao braća i sestre. Nije to fraza. To je duboka istina. Mi smo braća i sestre po Krvi Kristovoj.
Mi znademo da u obitelji računamo rodbinstvo, braća i seestre, po onoj krvi roditeljskoj ili rodbinskoj a ovdje je puno veće.
Krv Kristova nas je ujedinila u jednu Crkvu i u njoj smo mi svi braća i sestre, bez obzira koliko godina imali, koliko znanja imali, koliko sposobnosti imali. Svi smo mi djeca Božja. Na poseban način to je Kristovo uskrsnuće donijelo, jer nam je obnovilo to dostojanstvo i veće je to, što smo po Kristovom uskrsnuću dobili dar dostojanstva djece Božje, nego što smo stvoreni.

To crkva moli danas. Zato želim upravo u ovom jubileju u vama probuditi svijest, svijest vaših korijena, vašeg identiteta, vaše vjere.
Na poseban način hrvatski narod kroz povijest posebno je bio prepoznatljiv po tri stvari. To je križ, križ nije bio samo znak, križ je bio sadržaj života. I posebno mi koji smo živjeli s drugima i drugačijima na prostorima bilo BiH ili drugih krajeva, znalo se tko je katolik, koji na vratima ili dvorišta ili kuće ima križ, to je kršćanska kuća. Dakle križ je bio sadržaj, nije bilo kuće da se u kući nije  držao križ na zidu. I često puta kada nam je bila muka, znali smo upravo pogledati na taj križ i reći: Isuse, pomozi! To je naše pouzdanje u Boga. Posebno ona vremena kada je, ovdje Berlin dobro pamti, koja su to vremena. Kad su bila dva bez duše i treći bez glave. I zato je prevažno bilo, taj križ je bio hrabrost naša, izdržati, ustrajati i vjeran biti, tako ste to stavili i u geslo ovog jubileja.

Međutim drugi znak našeg identiteta jeste pobožnost Majci Božjoj. Nije to nakakvo usput, jer s tog križa Isus nam je dao svoju Majku, preko učenika Ivana, evo ti Majke.
Kroz našu povijest, burnu, kad smo uvijek morali se braniti i uvijek nas napadalo i optuživalo kao i danas. Onda smo hrlili Mariji. Njoj se preporučivali, njoj zavjete činili. Gospa je na svoj način protkala našu povijest, našu vjeru.
I moram priznati da rado sjednem u svetištima ispovjedati, pa znam upitati pokojega koji je davno otišao iz svoga kraja: Pa šta te je povuklo? Ma, nekako ovdje se skrušenije ispovjedim. Ovdje očistim dušu, ojačam vjeru.

Ta naša Gospina svetišta sve više okupljaju. Nekad je bio Božić kad smo se više okupljali sada je Velika Gospa. Nema svetišta, na tisuće se okupe, nije važno gdje žive. Ove željezne ptice donesu nas u svoj rodni kraj u svoj zavičaj. Ljudi dođu, mole. Može on moliti na drugim mjestima, ali kod kuće, tamo kod Gospe, a srce se razgali, smiri, Bogu se prepusti i utjehšen odlazi svome domu, svome radu, svojoj obitelji.
To je posebno bilo označena naša povijest. Vidim i ovdje držite fatimsku Gospu koja vas prati.

Ali treći znak, na poseban način, želim vas tu upozoriti, mediji žele unijeti razdor u hrvatski narod. Ne svi. Čast poštenima, čast istinitima. Ali onima koji su plaćeni da truju javnost, oni žele nama otrguti to jedinstvo s Crkvom, pa sada pojedine Papine izjave tako manipuliraju da hrvatski narod tobože jeste protiv Pape. Kad bi blaženi Alojzije Stepinac ustao sada iz groba. Što nam je on rekao? Budite vjerni Crkvi. I danas to poručjujem, treća stvar koja je obilježila našu povijest jeste vjernost Crkvi, vjernost Papi. Svetost jednoga bl. Alojzija Stepinca ne ovisi ni od biskupa ni od Pape. On je već svet. Zato ne dajmo se tim javnim mijenjem zatrovati. Sačuvajmo tu vjernost. U tome vas radosno podržavam i hrabrim, a onda na poseban način ne zaboravimo Bogu zahvaliti za dar vjere. To je najveći dar koji na zemlji imamo.
Mi često puta smo ovim javnim mijenjem zaraženi pa nas trka za imanjem, trka za trošenjem, trka što više uživati, pa izgubimo osjećaj, što je važnije, što je preče.

Rekao bi vama posebno roditeljima, ako nećeš prenijeti vjeru u Isusa uskrsloga, ništa nisi djeci ostavio. Možeš mu ostaviti kule, ako mu tu vjeru nisi ostavio, ništa mu nisi ostavio. Zato želim na poseban  način prigodom ove obljetnice u vama probuditi osjećaj, hvala ti vjera me sačuvala, da se ne izgubim, da ne propadnem. Monoge je možda načela, mnoge je urušila, posebno brakove. Brojne je sotona uspjeo ucrvati, posvađati, razvesti. Međutim i ako se dogodilo nek ne izgube vjeru, u Boga se pouzdati.
Bit ću osoban, nemojte mi zamjeriti. Rastao sam iza drugog Svjetskog rata, kada nije bilo ni kruha ni ruha. Ali nikad nismo osjetili da smo nesretni. Zašto? Bilo u kući ljubavi. Kućna ljubav je sve nadomjestila. Pa nije slučajno Isus danas u Evanđelju rekao: Ljubite se međusobno. To je najdraži kruh. Ljubite se međusobno, po tome će se prepoznati da ste moji. Zato želim upravo to da vas ta ljubav veže. Uz Isusa uskrsloga, uz crkvu, uz Sakramente. Zato vas potičem zahvaljujući za dar vjere koja vas je očuvala, da je ne izgubite, prenesite tu vjeru na buduća pokoljenja.

Braćo i sestre stara je poslovica kada pređeš prag kuće, poštuj zakon kuće. I vi ste prešli prag ove domovine. Red je poštivati ona pravila i zakone ove zemlje ali to ne znači da trebaš izbubiti ono što si ponio sa svoga ognjišta, vjeru otaca, ljubav prema svome identitetu.
Upravo zahvaljujući onima koji su vas prihvatili počevši od mjesne crkve i državnih struktura ali nemoj zaboraviti gdje si nikao.

Vi svi imate u svojoj kući križ na kojem piše Isus Nazarećanin kralj židovski, (INRI su inicijali latinske rečenice Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum – „Isus Nazarećanin, kralj židovski“ op.A). Umro je pod svojim zavičajem, Nazarećaninom nije stidio se biti.
Nemoj se stidjeti svoga kraja, svoga zavičaja. Nemoj se stidjeti svojih korijena, čuvaj svetinju otaca i to prenesi na pokoljenja. Ali ne samo to! Mnogi ste pošli, netko od prisile, a netko od želje da više ima i više troši. Nemoj zaboraviti grobove svojih predaka. Odvedi svoju djecu tamo, pokaži im gdje leži djed, baka, prabaka, pradjed, možda otac i majka. Pokaži im neka se pomole, ako to zaborave, ko će tebi na grob doći, znaj sigurno da će i tebe zaboraviti. To je zakon, zato vas hrabrim ne zaboravite. Zato vas hrabrim, postanite svjesni svoga identiteta, svoga korijenja i gnijezda iz kojeg ste poletjeli i znajte to učiti svoju djecu da znaju korijenje iz kojeg su došli. Zato slaveći jubilej rekao sam sinoć, obvezuje, postati svjesniji sebe, svjesniji svog poslanja i svoga zadatka. Zato braćo i sestre ovdje živjeći budite svjedoci, ovdje, ono što jesmo kroz povijest bili, ono što danas moramo biti.

Dobro možda znadete da je danas godišnjica kada je u Hrvatskoj referendumom odcjepito iz stare Jugoslavije, danas je godišnjica, nije to jednostavno proživljavati. Pa sam ja rekao jednom ambasadoru koji mi je počeo govoriti kako mi u Bosni trebamo se asimilirati ili seliti. Ja sam rekao dragi gospodine ti to što pričaš primaš plaću a ovo je moj život. Mi smo preživjeli Turke 400 godina i komuniste i vas ćemo ako Bog da. Preživjet će mo i opstat ćemo. Mnogi koji nisu uspjeli oružjem nas istjerati sada nas perfidnom politikom gone. Ne dajmo se uništiti, nego budimo narod, koji zna voljeti sebe, ljubi bližnjega kao samog sebe. Ako znamo voliti ono što nam je Bog darovao, znat ćemo cijeniti kod drugoga to. Zato braćo i sestre, hrabrim vas. Ostanite vjerni kako ste napisali u svome motu, vjerni Bogu i svome domu. Vjerni korijenima i shvatiti naše poslanje, prenijeti to divno blago svoga indentiteta, vjere, kulture i jezika, prenijeti na buduća pokoljena. I biti zahvalni svima koji su nam na tom putu, smijem reći križnom putu, bili rame za plakanje, bili potpora za opstanak.

Blagoslovi ih Bože! Blagoslovi ih neka ne posustaju biti uz nas i s nama da ustrajemo biti vjerni. Zato danas na poseban način ova Isusova u Evanđelju: Ljubite jedni druge. Nova zapovjed, ma to svi govore ljubite ali drgačije je što Isus kaže. Ljubiti Isusovom zapovjeđu to znači svjedočiti da smo njegovi. Zato želim da ovom jubileju poraste ta svjest, svjedočiti da smo djeca Božja i braća u Isusu Kristu, Amen“.

Kazao je kardinal Vinko Puljić u propovijedi, povodom 50 godina HKM Berlin.

Na kraju svečanog misnog slavlja prigodne riječi uputio je i generalni vikar o. Manfred Kollig koji je čestitao HKM 50 godina rada i postojanja u ime biskupa dr. Heinera Koch-a te braće i sestara berlinske Biskupije.

Vaša HKM ima jednu bogotu povijest. Voditelji misije od prvog dana potrudili su se da se hrvatska braća i sestre ne osjećaju strancima u Njemačkoj, da je Isus Krist za nas sve na svakom mjestu i s nama na našemu putu. Zahvaljujem fratrima Franjevačke provincija Presvetog Otkupitelja, koji su 50 godina služili kao Vaši predvodnici u Berlinu. Hvala i  Školskim sestarama franjevkama Krista Kralja – Bosansko-Hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina, koje su dugo godina djelovale u HKM Berlin. 50 godina HKM Berlin je velika hvala Bogu. Bogu hvala, kazao je generalni vikar o. Manfred Kollig na hrvatskom jeziku na kraju svoga govora.

Veleposlanika Republike Hrvatske u  SR Njemačkoj dr. Gordana Grlića Radmana srdačno je pozdravio župnik fra Edvard Sokol te ga je pozvao da pozdravi prigodnim riječima nazočne vjernike.

„Propovjed koju smo čuli od Kardinala toliko je prožeta ljubavlju i svime onime čime smo mi odgajani od malena. Ja isto koji sam rođen u BiH a i ovdje mi se čini da je svaki drugi, je li to sreća ili nesreća ja to neznam. Čestitao bih svećenicima što su održali 50 godina što su bili s vama i što su bili hrabri. Ja bih svima vama čestitao da ste vi zapravo doli a ne ovdje. Ali ne, idemo prema nadi, jer nada je ili ufanje, je nešto što često zaboravljamo ali se moramo nadati. HKM-e uz to što je rekao uzoriti, bile su uistinu čuvarice hrvatskog nacionalnog indentiteta uz vjeru. Da nije bilo hrvatske katoličke crkve, nebi bilo hrvatskoga naroda, mi to najbolje znamo u BiH.
Vjera i ljubav to je ono osnovno što nas je održalo. Nije samo Bleiburg križni put, imao je hrvatski narod bezbroj križnih puteva, kazao je između ostalog velepolsanik RH dr. Gordan Grlić Radman.

Misnom slavlju nazočio je i Dario Magdić, zamjenik i u ovoj prigodi i izaslanik državnog tajnika za Hrvate izvan RH Zvonka Milasa.
Fratar Sokol župnik HKM Berlin pozdravio je i Anitu Wursthorn predsjednicu župnog vijeća njemačke župe sv. Sebastiana, u kojoj se Hrvati iz misije okupljaju na središnjem misijskom misnom slavlju.
Anita Wursthorn, je uputila čestitku za 50. obljetnicu misije uz zahvalu Bogu da Hrvati i Nijemci mogu skupa 50 godina zajedno služiti Bogu koji ih je ujedinio u glavnom njemačkom gradu Berlinu. Povodom ovog velikog jubileja njemačka misija poklanja hrvatskoj misiji „Hostienschale“, posudica u kojoj se drže hostije, kao podsjetnik na naše zajedništvo, kazala je Anita Wursthorn.

Fra Edvard Sokol je potom zahvalio i Milanu Šapini, Aniti Mladini i Tomi Gelo, koji su dali svoj prilog u pripremi i trudu oko organizacije obilježavanja 50.godišnjice misije.

Misno slavlje svojim su pjevajem uveličali župni mješoviti zbor pod vodstvom Matije Ćosić i pratnjom na glasoviru Ane Draganović, a uz lijepe klapske glasove nastupila je tijekom mise i klapa „Poverello“ pod vodstvom Marina Tadina.

Jubilarno misno slavlje je završilo zahvalnom pjesmom „Tebe Boga hvalimo“ i pjesmom „Kraljice neba“.
Hvala svima poručio je na kraju fra Edvard Sokol i pozvao nazočne na zajednički ručak i veselje ispred crkve sv. Sebastiana, gdje je nakon misnog slavlja priređen ručak u dvorištu misije uz pjesmu benda Tomija Gele gdje je održano pučko veselje i druženje do večernjih sati.
FOTO GALERIJA 50 GODINA HKM BERLIN
{gallery}50_hkm_logo{/gallery}

Video vijesti

Najave i termini