Izložba radova Borisa Ljubičića u Berlinu „Jednina množine: Simbol, znak, logo, brend“.
U organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u SR Njemačkoj i Hrvatskog dizajnerskog društva, uz potporu Ministarstva vanjskih poslova i europskih poslova Republike Hrvatske, otvorena je izložba hrvatskog dizajnera vizualnih komunikacija Borisa Ljubičića pod naslovom „Jednina množine: Simbol, znak, logo, brend“. Riječ je o novoj verziji izložbe prvotno održane u siječnju 2018. u HDD galeriji, koja je u međuvremenu gostovala u Splitu, Puli, Varaždinu, a prati je i posebna dvojezična publikacija na 112 stranica. Ova putujuća izložba je nastala zahvaljujući potpori Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH za projekte predstavljanja hrvatske kulture u inozemstvu, a njeno berlinsko gostovanje samo je prvo u nizu postaja.

Izložbu je otvorio veleposlanik Gordan Grlić Radman, a ispred Hrvatskog dizajnerskog društva riječi zahvale svim uključenima u ostvarenje izložbe uputila je dizajnerica Monika Džakić. Izložba obuhvaća 24 posebno izdvojena logotipa i kolaž od oko 250 radova, kroz koje se po prvi put predstavlja pregled rada Borisa Ljubičića u području dizajna zaštitnih znakova i logotipa najrazličitijih institucija, tvrtki i manifestacija u Hrvatskoj, uključujući one za VIII. Mediteranske igre u Splitu 1979., Europsko prvenstvo u atletici u Splitu 1990., brend YASSA, Labud, Muzički bijenale Zagreb, HRT, Zagrebački velesajam, Hrvatsku turističku zajednicu, Ministarstvo kulture RH te brojne druge, u vremenskom rasponu od 1970. do danas. Autor izložbe, koja se do sada mogla vidjeti u Zagrebu, Puli, Splitu i Varaždinu je dizajner Marko Golub.

U sklopu otvorenja izložbe, Boris Ljubičić je održao prezentaciju pod naslovom „Dizajn koji trebamo“, kroz koju je na vrlo zanimljiv i duhovit način publici pokušao približiti ulogu dizajna u stvaranju poznatih svjetskih brendova na temelju prepoznatljivih elemenata državnih obilježja. Prezentacija je bila posebno posvećena Hrvatskoj i temi crvenih i bijelih kvadrata, kao već prepoznatljivom motivu u svijetu.

Uz izložbu je tiskana i posebna dvojezična publikacija na engleskom i njemačkom jeziku sa 112 stranica.
Izložbu se u Veleposlanstvu RH u Berlinu može pogledati do kraja veljače 2019. godine.

Boris Ljubičić jedan je od najistaknutijih hrvatskih dizajnera starije generacije. Od početka 70-ih godina do danas, svojim je radom u značajnoj mjeri obilježio vizualnu kulturu i praksu vizualnog komuniciranja u Hrvatskoj te je dobitnik brojnih međunarodnih priznanja i nagrada. Izložba Jednina množine – Simbol, znak, logo, brend po prvi put predstavlja pregled dizajnerskog rada Borisa Ljubičića u području dizajna zaštitnih znakova i logotipa najrazličitijih institucija, tvrtki, manifestacija i proizvoda u vremenskom rasponu od 1970. do danas, uključujući one za VIII. Mediteranske igre u Splitu 1979., Europsko prvenstvo u atletici u Splitu 1990., brend YASSA, Labud, Muzički bijenale Zagreb, HRT, Zagrebački velesajam, Hrvatsku turističku zajednicu, Ministarstvo kulture RH te brojne druge. Na izložbi će biti predstavljeno oko 250 radova, od kojih su 24 rada posebno izdvojena te su prikazani koncepti i priče koje stoje iza njih.

FOTO GALERIJA Izložba radova Borisa Ljubičića u Berlinu „Jednina množine: Simbol, znak, logo, brend“.

Video vijesti

Najave i termini