Guverner HNB Vujčić u Berlinu - Imamo vrlo dobar i efikasan bankovni sustav.
Odlukom Hrvatskog sabora prof. Boris Vujčić imenovan je 8. srpnja 2012. guvernerom Hrvatske narodne banke. Guverneru Borisu Vujčiću 13. srpnja 2018. Hrvatski sabor povjerio je drugi put šestogodišnji guvernerski mandat.
Prof. Boris Vujčić održao je u Berlinu predavanje u prostorijama Comerzbanke na temu „Croatia: Economic Outlook and Path Towards the Euro adoption”.  Zanimljivom predavanju na temu “Ekonomska perspektiva Hrvatske i put prema usvajanju eura” nazočilo je oko 200 uzvanika iz političkog, gospodarskog i javnog života njemačke metropole Berlina. Na početku predavanja nazočne uzvanike pozdravili su predstavnici Comerzbanke sa sjedištem u Berlinu, koji su uz veleposlanstvo RH u ER Njemačkoj bili suorganizatori predavanja.
Uvodni govor i predstavljanje guvernera Hrvatske narodne banke HNB, održao je veleposlanik RH u SR Njemčakoj dr. Gordan Grlić Radman, koji je istaknuo uspješnu životnu karijeru guvernera prof. Borisa Vujčića i uspješno vođenje Hrvatske narodne banke.

Guverner Hrvatske narodne banke prof. Boris Vujčić za vrijeme boravka u Berlinu sastao se i s njemačkim vicekancelarom i njemačkim Minsitrom financija i predstavnicima Odbora za financije Bundestaga.

Nakon uvodnih riječi govornika, uslijedilo je predavanje guvernera prof.Borisa Vujčića.
"U svim prilikama govorio sam o dvije stvari. Jedno je kakvo je ekonomsko iskustvo RH nakon ulaska u EU, nakon 1.7.2013. godine. Ukazao sam da je ono vrlo pozitvivno. Zato nam je glavni zamašnjak rasta i oporavak hrvatskog gospodarstva, bio rast izvora. U velikoj mjeri kao posljedica upravo ulaska u EU. Govorio sam o našem daljnjem planu a to je ulazak u Eurozonu.
Poznato je da je hrvatska Vlada usvojila eurostrategiju nakon javne rasprave u RH. Sada je vrlo jasno naš cilj da je sljedeći korak u europskim integracijam, znači i ulazak u Schenge i ulazak u Eurozonu. Objasnio sam nazočnima kakva je naša analiza troškova i koristi za Hrvatsku, gdje koristi sigurno pretežuju i idući korak je na tom putu". Naglasio je prof. Boris Vujćić guverner Hrvatske narodne banke (HNB), koje su bile teme njegovih razgovora i predavanja u Berlinu.

Nakon predavanja u berlinskoj Comerzbanki, nazočni su imali brojna pitanja za guvernera prof. Borisa Vujčića na koja je dao adekvatne odgovore.  Nastavljeni su upiti i tijekom prigodnog domjenka nakon predavanja, gdje je i velepolsnika dr. Gordan Grlića Radman s nazočnim razgovarao o društveno gospodarskim temama u RH a dobar dio pitanja odnosio se i na uspješnost hrvatskih sportaša u Njemačkoj.

Guverner Hrvatske narodne banke prof. Boris Vujčić  nakon predavanja u Berlinu dao je ekskluzivni intervju za Berlinski magazin, najstariji mjesečnik u Njemačkoj.
Foto galerija:  Predavanje u prostorijama Comerzbanke u Berlinu na temu „Croatia: Economic Outlook and Path Towards the Euro adoption”.

Video vijesti

Najave i termini