IZLOŽBA  Fratra Tomislava Brekala - Tomića svećenika HKM Berlin “Hvaljen budi Gospodine moj”
Izložba slika "Hvaljen budi Gospodine moj" autora fra Tomislava Brekala, svećenika HKM Berlin, bivšeg župnika Kijeva i dekana Kninskog dekanata Šibenske biskupije, otvorena je u petak 13. travnja u prostorijama Hrvatske katoličke misije Berlin. Na 30 akvarela na kojima prevladavaju motivi iz domovine od napuštenih kamenih kućica dalmatinske zagore, starih sakralnih objekata, napuštenih domova, dragih uspomena na osobe i okružje zavičaja, fra Tomislav je pokazao svu svoju umjetničku likovnu raskoš Hrvatima u Berlinu.

Mnogi naši Hrvati koji žive u Berlinu, a koji su došli iz naše Hrvatske ili iz BiH, također nisu u mogućnosti godinama ništa od ovoga što slikam promatrati, raditi, držati, diviti se... Zbog toga sam odlučio naše Hrvate vratiti malo u prošlost, u ona stara vremena pradidova, prabaka, didova, baka, ćaća i matera - kako bi se nakratko podsjetili na ona stara lipa vremena kad se malo materijalnoga imalo ali se imalo više Božjega duha, druženja i prijateljstva... Istaknuo je  fra Tomislav Brekalo u predgovoru, kao autor teksta u katalogu, koji prati ovu izložbu.

Izložba “Hvaljen budi Gospodine moj” fratra Tomislava Brekala svećenika HKM Berlin, ostvarena je u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Vladimir Fran Mažuranić iz Berlina.
Izložbu je otvorio Stjepan Lozančić predsjednik društva VF Mažuranić a  nazočilo je oko 200 posjetitelja.

Lozančić je u uvodnom govoru naglasio. Pozdravljam sve nazočne uzvanike i goste, predsjednike i predstavnike društva. Pozdravio je među nazočnima: Župnika Fra Edvarda Sokola i svećenika fra Radoslava Tolića, veleposlanika RH dr. Gordana Grlića Radmana, Anicu Krstanović predsjednicu župnog Vijeća HKM Berlin, Antu Cicvarića minsistra savjetnika u veleposlanstvu RH  te članove klape Berlin koji su uveličali glazbeni dio večeri.

Klapa Berlin je u uvodu otpjevala „Šibensku Baladu“ od Klape Maslina uz riječi „Dobra večer pismo moja, kao vino plemenita, prije zore bilog dana, dobra večer uzorita, nosila si rodnoj grudi, ovo tilo željno lada, budila si moju dragu, da donese ključe grada....

Župnika Fra Edvard Sokol u prigodnom govoru zahvalio je klapi Berlin. Te naglasio kako su i dobru pjesmu odabrali za uvod, jer su dobrom dijelu i slike protkane motivima šibenskog kraja.
Hvala fra Tomislavu što je s nama podijelio svoj dar koji mu je Bog darovao. Umjetnik koji slika gleda drugačijim očima i vidi drugačije. Često puta mi prolazimo kroz svijet i ne vidimo detalje koje umjetnik slikar vidi. On vidi te detalje koji će nestati i okovječuje ih u ovim slikama koje su večeras pred vama.
Ove slike su dijelovi i naše povijest i naše kulture, krajeva odakle i neki od nas i potječu.  Zahvalio je fratru Tomislavu što je svoj dar koji mu je Bog podario podijelio s nama u Berlinu.
Ovo su slike dalmatinske Zagore, zaleđe Trogira i zaleđe Šibenika, nadam se da ovo nije zadnja izložba u Berlinu. Sljedeća izložba će biti motivi iz BiH a treća izložba će biti motivi Berlina, kazao je župnik, sada imaš dovoljno planova. Hvala ti i neka ti bude sretno i da ti Bog da još dosta vremena za sljedeće izložbe, naglasio je župnik fra Edvard Sokol u pozdravnom govoru.

O likovnim radovima fra Tomislava Brekala, nazočnima je govorio akademski slikar Zvonko Kermc.
Kermc je naglasio pozdravljajući nazočne, kako je lijepo da su došli da podrže 9.samostalnu izložbu fra Tomislava Brekala. To govori da dugi niz godina kontinuirano radi i izlaže. Od ranih dana bavi se slikarstvom koristeći pastel tehniku i izražavajući se na kreativan i na vizualna način, te da je pored svoga svećeničkog rada upražnjavao likovnost, svoju unatarnju potrebu da se izrazi.
Ja bih ovu izložbu potpisao jednim motom koji glasi otprilike za mene da su slike ogledalo duše. Imamo ovdje 30 radova u akvarelu, to je jedna od najtežih tehnika, koja ne dozvoljava popravke i korekcije, kao kod drugih tehnika. Ovi radovi se odnose tematski na zavičaj kao što je župnik naglasio. Odišu ljubavlju, mirom i radošću. Slike traže da budu gledane jer slike ako se ne gledaju one ne žive. Slike u poruci imaju i jednu etičnu notu, one govore o zavičaju. Ta preciznost da se nešto pokaže je za mene nešto fascinantno u slikama fra Tomislava Brekala, jednostavno odiše jednom pozitivnom energijom, to što je nacrtano i dočarava onaj trud neimara tih starih graditelja, koji su radili za sva vremena. Poruka je da ne zaboravimo svoje korijene, da odemo tamo odakle smo došli i da ne zaboravimo tko smo, što smo i kuda idemo. Kazao je između ostaloga akademski slikar Zvonko Kermc.

Veleposlanik RH u SR Njemačkoj dr. Gordan Grlić Radman u pozdravnom govoru je naglasio kako je želio doći samo neprimjetno kao posjetitelj na ovu iložbu. Moji predhodnicu su dosta toga lijepoga rekli.   
Hvala klapi na prekrasnim pjesmama koja nas je uvela u jedan vizualni prostor jer slike govore na drugačiji način a pjesma dočarava i oslikava jedan prostor. Ovo je za mene večeras nekako praznik za dušu za oči i za uši.  Hvala lijepo na pozivu i želim vam da uživate na večerašnjem događanju, kazao je između ostaloga veleposlanik dr. Gordan Grlić Radman.

Autor izložbe fra Tomislav Brekalo u pozdravnom govoru naglasio je kako se zahvaljuje svima koji su na bilo koji način doprinjeli organizaciji i realizaciji izložbe. Zahvalio sam im se u katalogu koji prati ovu izložbu. Moram naglasiti da je posebno moj rad podržao fratra Edvard Sokol koji je voditelj misije. Znate ima i kod nas fratra, netko, ako ti nema smisla za umjetnost, propade, od toga ništa. On je (župnik) to pročitao i podržao mene. Dakle imam i prostor i svoj atelje sada. Slike su sve motivima iz župa u kojima sam ja bio župnik, dalmatinska Zagora, većinom Šibenska biskupija. A ovo što će te malo kasnije kušati, sve je domaće iz Hrvatske. Svima zahvaljujem koji su došli i ugodn ose osjećajte ovdje u HKM Berlin, kazao je između ostaloga Fra Tomislav Brekalo, autor izložbe “Hvaljen budi Gospodine moj”

Nakon pozdravnog govora Fra Tomislava, župnik HKM Berlin fra Edvard nazočne je pozvao na zajedničku molitvu, nakon čega je nastavljeno s zajedničkim druženjem, razgovorima i detaljnijem razgledanju 30 radova fra Tomislava Brekala upriličenih i oslikanih za njegovu 9. samostalnu izložbu. Sve slike na ovoj izložbi nastale su 2018. u Berlinu.

Fra Tomislav Brekalo rođen je na Prisici-župa Aržano, 7.rujna 1954. Za svećenika je zaređen 29.lipnja 1980. u Metkoviću. Pastoralno je do danas djelovao u: Kozici, Promini, Dubravicama, Sinju, Igranima-Drašnicama, Šibeniku – Meterizama, Turjacima, Lećevici- Radošiću, Gradcu kod Drniša, Piramatovcima, Kijevu, Vrlici, Bilicama i Klajcima. Od kolovoza 2017. dušobrižnik je u HKM Berlin.
FOTOGALERIJA: IZLOŽBA  Fratra Tomislava Brekala - Tomića svećenika HKM Berlin “Hvaljen budi Gospodine moj”

Video vijesti

Najave i termini