BerlinskiMagazin.Com

Berlinski Magazin - Prvi mjesečnik za Hrvate u Berlinu...

Slavonija u Berlinu - “Slavonija – tamo gdje je horizont uvijek zlatan”

E-mail Ispis PDF

Slavonija u Berlinu  - “Slavonija – tamo gdje je horizont uvijek zlatan”.
Na poziv predstavništva Hrvatske centrale za turizam u Njemačkoj sa  sjedištem u Frankfurtu u prostorijama veleposlanstav RH u SR Njemačkoj održana je prezentacija Slavonije u Berlinu.

Pod motom Slavonija – neotkriveni istok Hrvatske, u prostorijama veleposlanstva RH u Berlinu okupilo se oko 200 posjetitelja većinom Nijemaca i dobar broj Hrvata iz Berlina. Odavno nije bio ovako veliki broj posjetitelja jednom događaju u veleposlanstvu u Berlinu. Na početku večeri nazočne je pozdravio veleposlanik RH u SR Njemačkoj Ranko Vilović. Veleposlanik Vilović je potom kazao nekiliko rečenica o ljepotama i prirodnim resursima istoka Hrvatske i regije koja se predstavila u Berlinu, Slavonije. Pozdravio je goste iz Slavonije i nazočne izlagače s Zelenog tjedna 2017. u Berlinu.

Nakon govora veleposlanika Vilovića koji se zahvalio i suorganizatorima iz Berlina od kojih je ideja potekla, članovima Zavičajnog kluba Brođani, posebno je odaslao pozdrave za Ivana Bitunjca predsjednika  društva „Brođana“ u Berlinu, koji je zbog bolesti bio spriječen da dođe, te mu je poželio brzi oporavak.

Nazočne je potom pozdravio Romeo Draghicchio direktor ispostave Hrvatske turističke zajednice u Njemačkoj, koji su uz veleposlanstvo u Berlinu bili organizatori ovoga susrteta, na kome je nazočio i veliki broj stručnih turističkih djelatnika iz njemačke metropole Berlina. Potom je govorila direktorica  turističke zajednice  Slavonskog Broda dr.sc. Biljana Lončarić.

Biljana Lončarić, direktorica Turističke zajednice grada Slavonskog Broda ujedno je i prva voditeljicu destinacijskog kluba „Moja lijepa Slavonija kraj Save“, koja umrežuje tri grada i 17 općina PPS destinacija. Oznaka „PPS destinacija“ dodjeljuje se s ciljem poticanja razvoja atraktivne i konkurentne destinacijske ponude s dodanom vrijednošću u razdoblju pred i posezone te uspješne tržišne komunikacije koja može pridonijeti boljoj vidljivosti i vrijednosnoj percepciji Hrvatske kao destinacije koja ima atraktivnu ponudu u PPS razdoblju.   
Direktorica  turističke zajednice  Slavonskog Broda dr.sc. Biljana Lončarić  OVDJE POSLUŠAJTE VIDEO RAZGOVOR Direktorica  turističke zajednice  Slavonskog Broda dr.sc. Biljana Lončarić u Berlinu je kazala nazočnima kako je grad Slavonski Brod nositelj velikog broja prestižnih turističkih i drugih nagrada.

Višestruki je pobjednik kategorije najuređenijeg kontinentalnog grada Hrvatske, ima najljepši gradski trg, nositelj je nagrade „Simpl the best“ u svijetu jedinstvenom Muzeju tambure, dodjeljena mu je nagrada za najbolji turistički itinerer programu „Živuća povijest baruna Trenka“, monumentalni prostor Tvrđave- najznačajnjije povijesne građevine u Županiji, u porastu je sve veći broj uspješnih i od turista prepoznatih OPG-a. To je samo dio iznimnih turističkih potencijala glavnog grada Brodsko posavske županije. Uz sve navedeno, što bi trebalo sačuvati, ali i mudro i kvalitetno brendirati, planova je još iznimno puno, kazala je direktorica  turističke zajednice  Slavonskog Broda dr.sc. Biljana Lončarić, te naglasila kako rijeka Sava treba dobiti središnje mjesto u okviru ukupne turističke ponude grada Slavonskog Broda. U nastavku je govorila o klasteru „Slavonska košarica“ i drugim vrijednim projektima Slavonije.

Večernjoj prezentacija Slavonije u Berlinu nazočili su uz direktorica  turističke zajednice  Slavonskog Broda dr.sc. Biljana Lončarić i Rujana Bušić Srpak dipl.polit. direktorica Turističkog ureda TZ Vukovarsko-srijemske županije, Direktorica vinkovačke Turističke zajednice Martina Matković, Josip Perčević tajnik TZ Brodsko-posavske županije, Dejan Vuksanović predsjednik Klastera Slavonska Košarica, Klaster menadžer Kristina Šokić te  članovi tvrtki Klastera „Slavonska košarica“ vlasnica OPG Vučković  Dragica Vučković, vlasnici OPG Kalić, Zvjezdana i sin Zvonimir, te predstavnici tvrtki koji su bili izlagači na Zelenom tjednu u Berlinu 2017. Turističku zajednicu Nove Gradiške u Berlinu je predstavljala direktorica Dinka Matijević, dipl. oec..

Uslijedila je i prezentacija u PowerPoint-u koju je moderirala turistička djelatnica iz Berlina Radmila Labus. Labus je prvo govorila o istočnom koninentalnom dijelu Hrvatske, gdje je smještena Slavonija.  Spomenula je Vinkovce jedan od najstarijih gradova u Hrvatskoj, govorila je o Orion-u najstarijem europskom kalendaru.
Vukovar je hrvatski grad heroj. Predstavljen je dvorac Eltz s gradskim muzejom i muzej Vučendolske kulture. Najistočniji hrvatski grad u Slavoniji je Ilok. Predstavljen je dvorac i gradski muzej. Uslijedilo je upoznavanje Slavonskog Broda.  Priča o povijesti grada, priča o svjetkom muzeju tamburice i franjevačkim crkvama i samsotanima. Županja je ponosna na muzej Stjepana Grubera i bogatu povijest grada. Osječko – Baranjska županija ponosna je na Osijek najveći grad Slavonije, Đakovo grad biskupa i prelijepu katedralu  te Našice koje su ponosne na dvorac Pejačević. Požeško-Slavonska županija je ponosna na grad Požegu i crkvu Svetog Duha iz 13.stoljeća. Virovitičko –Podravska  županija ponosna je na Časničku feštu koja datira iz 15 stoljeća i stari grad.

Labus je u prezentaciji naglasila slavonsku tradiciju i opisala nematerijalnu kulturnu baštinu u Slavoniji. To su: Bećarac, vokalni odnosno vokalno-instrumentalni napjev s područja Slavonije, Baranje i Srijema.  (Bećarac je vokalni odnosno vokalno-instrumentalni napjev popularan na području Slavonije, Baranje i Srijema. Veselog je i vedrog teksta, najčešće prožet alegorijama i metaforama. Naziv potječe od turske riječi bekar, koja u hrvatskoj jezičnoj uporabi (bećar) označava mladog neženju, momka, samca, lolu, bekriju, veseljaka sklonog raskalašenom životu, jelu, piću i ženama. Pjevao se najviše na svadbama i u drugim prigodama kada se narod okupljao na veselje.op.A.). Govorila je o značenju Licitara. Licitar se oblikuje modelima, peče, suši i boji raznim jestivim bojama. Svaki obrtnik ukrašava licitar na poseban način, često sa slikama, malim zrcalima i stihovima ili porukama. Licitarsko srce je najčešći motiv, i često se priprema za vjenčanja, ukrašeno imenima mladenaca i datumom vjenčanja. Svaki medičar djeluje u određenom području bez ometanja drugih obrtnika.

Naglašena je važnost Agro turizma u ambijentima tradicionalne slavonske arhitekture. Govoreno je o događajima i manifestacijama koje obiljećavaju Slavoniju iz godine u godinu kao što su, Vinkovačke jeseni ili Brodsko kolo i mnogi drugi. Slavonije je predstavljena i kao jedna od najpoznatijih gastronomskih destinacija Hrvatske. Vina su ponos Slavonije a nabrojana su samo neka od njih Riesling, Traminac, Cabaret Sauvignon, jedan je od obitelji Vučković koji su posjetitelji pili tijekom večeri nakon prezentacije u Berlinu. Naglašene su vinarije u Iloku i Kutjevu gdje se nalazi najstariji vinski podrum iz 1232.godine, koji je navodno posjetila i kraljica Marija Tereza.

Prezentacija je završena bogatom ponudom Slavonije kroz konjičke sportove, biciklističke staze, padobranstvo, izlete i druge rekreativne aktivnosti koje se mogu doživjeti u Slavonije. Izdvojene su i prirodne ljepote Slavonije Kopački rt i Papuk nacionalni prirodni park. Slavonija je ponosna i na svoje rijeke. Dunav, Bosut i Savu koje nude pregršt turističkih odredišta uz svoje tokove.

Bila je ovo zanimljiva prezentacija, koju svi posjetitelji i nisu baš dobro razumjeli jer je sa stolova dopirao miris slavonskih delicije od kulena, seka, sireva i pršuta pa do mirisa vina, tako da su oči nekima bili više koncentrirane na slavonske košarice i otvaranje domjenka koji je uslijedio nakon prikazane prezentacije.

Sve u svemu bila je ovo odlična prezentaciaj Slavonije u Berlinu organizirana uz zajedničku realizaciju iseljene i domovinke Hrvatske. Bio je ovo poziv za povratak Hrvata u Slavoniji i prvi dolazak Nijemaca u nekada bogatu i dičnu Slavoniju.

Svi smo upoznati sa činjenicom o lošoj ekonomskoj situaciji u kojoj se trenutno nalazi Slavonija, zbog koje dosta mladih odlazi trbuhom za kruhom u daleke zemlje Europe i svijeta, pa i Njemačku i Berlin. No, optimistički pogledi turističkih djelatnika iz Slavonije, teže kao što smo vidjeli u Berlinu, da se Slavonija probudi  a mladi da ostanu u Slavoniji - tamo gdje je horizont uvijek (bio) zlatan.  Foto galerija Berlinskog magazina: Slavonija u Berlinu  - “Slavonija – tamo gdje je horizont uvijek zlatan”.

 

 

 

Berlinski Magazin

Berlinski magazin BM 177
Subota, 01 Travanj 2017

Novi Broj Berlinskog magazina BM 177

 Berlinski magazin - BM 176
Ponedjeljak, 20 Ožujak 2017

Berlinski magazin  - BM 176  Ožujak (03-2017)Berlinski magazin BM 175
Subota, 04 Veljača 2017

Berlinski magazin BM 175  Veljača (02-2017)

 Mali oglasi

MALI OGLASI BERLINSKOG MAGAZINA

 


 MALI OGLASI BERLINSKOG MAGAZINA:
 ....................................
OVDJE JE MOGAO BITI I VAŠ  MALI OGLAS?
UGOSTITELJSTVO
Kuharica iz Splita traži posao...
0176 637 489 35 (BM)
Traži se pomoćna kuharica za rad u restoranu...
Tel.: 0176 637 489 35 (BM)
 Ketering i kućna dostava za sve vrste svečanosti  0176 637 489 35 (BM)
 Traži se kuhar za rad u restoranu...
Tel.: 0176 637 489 35 (BM)
 Traži se konobarica za rad u kafiću Tel.: 0176 637 489 35 (BM)
  Radio bih u kuhinji kao pomoćni radnik.  Kontakt: 00385 996908680
 Traži se pomoćna kuharica za rad u restoranu...
Tel.: 0176 637 489 35 (BM)
 Tražimo kuhara i pomoćnog kuhara/icu za rad u restoranu/Berlin.  Tel: 0163 6034271
GRADITELJSTVO - POSLOVI
 Tražim posao u Berlinu, pomoćni radnik u skladištu ili u tvrtki . Broj telefona: +38760 3519961
  Traži se kolona fasadera za rad u Berlinu i na terenu. 0176 637 489 35 (BM)
 Tražim posao, Govorim engleski,malo razumijem njemacki,a slabo ga govorim.
Tel.: ‪+49176 68234778‬
 Iskusna frizerka nudi usluge friziranja u vašem domu. Berlin i okolica.  Kontakt tel. 016095218165
ČIŠĆENJE, ODRŽAVANJE
 Ženska osoba traži posao ćišćenja i peglanja kod kuće ili u stanu. Tel.: 0176 637 489 35 (BM)
 Traži se osoba za čišćenje i održavanje Tel.: 0176 637 489 35 (BM)
  Tvrtka traži pomoćnog radnika za bauštelu.. 0176 637 489 35 (BM)    
 Gospođa 46g.vrijedna poštena sa iskustvom njegovatelj po struci traži posao kod starijih osoba.Vedre sam naravi. Možete me nazvati na viber
0049 95 8632114.
POSLOVNI PROSTOR
 Traži se stomatolog – zubar nasljednik za preuzimanje stomatološke ordinacije u stomatološkoj praksi. Moguće brzo preuzimanje prakse bez financijskog ulaganja i samostalno djelovanje  
Tel.: 0176 637 489 35 (BM)
IZNAJMLJIVANJE STANOVA
 Traži se dvosoban stan...
Tel.:  0176 637 489 35 (BM)
 Traži se jednosoban stan
Tel.: 0176 637 489 35
OSOBNI AUTOMOBILI
 Prodaja i kupnja polovnih automobila
+49 176 28863000
DOMAĆI KOLAČI
 Za Vaše svečane trenutke pečem tradicionalne Hrvatske kolače po recepturi naših baka (orehnjača, makovnjača,zlijevka,štrudla od jabuka ili sira, sitni suhi i kremasti kolači, breskvice ) Tel.015756197235
RAZNO
  Traže se knjige s hrvatskim naslovima... Tel.: 0176 637 489 35 (BM)
 Fotografske usluge - krštenja, vjenčanja, rođendani ...i druge prigode.  Tel.: 0176 637 489 35
... mali oglasi  Berlinskog magazina. 
E-mail pressberlin@yahoo.de   ili   Tel.: SMS 0176 637 489 35 (BM)
Mali oglasi.... Mali oglasi.... Mali oglasi.... Mali oglasi.... Mali oglasi.... Mali oglasi.... Mali oglasi.... Mali oglasi.... Mali oglasi....
www.berlinskimagazin.com   ili
Facebook  Berlinski Magazin

 

 

 Video

Brojač posjeta