BerlinskiMagazin.Com

Berlinski Magazin - Prvi mjesečnik za Hrvate u Berlinu...

Slavonija u Berlinu - “Slavonija – tamo gdje je horizont uvijek zlatan”

E-mail Ispis PDF

Slavonija u Berlinu  - “Slavonija – tamo gdje je horizont uvijek zlatan”.
Na poziv predstavništva Hrvatske centrale za turizam u Njemačkoj sa  sjedištem u Frankfurtu u prostorijama veleposlanstav RH u SR Njemačkoj održana je prezentacija Slavonije u Berlinu.

Pod motom Slavonija – neotkriveni istok Hrvatske, u prostorijama veleposlanstva RH u Berlinu okupilo se oko 200 posjetitelja većinom Nijemaca i dobar broj Hrvata iz Berlina. Odavno nije bio ovako veliki broj posjetitelja jednom događaju u veleposlanstvu u Berlinu. Na početku večeri nazočne je pozdravio veleposlanik RH u SR Njemačkoj Ranko Vilović. Veleposlanik Vilović je potom kazao nekiliko rečenica o ljepotama i prirodnim resursima istoka Hrvatske i regije koja se predstavila u Berlinu, Slavonije. Pozdravio je goste iz Slavonije i nazočne izlagače s Zelenog tjedna 2017. u Berlinu.

Nakon govora veleposlanika Vilovića koji se zahvalio i suorganizatorima iz Berlina od kojih je ideja potekla, članovima Zavičajnog kluba Brođani, posebno je odaslao pozdrave za Ivana Bitunjca predsjednika  društva „Brođana“ u Berlinu, koji je zbog bolesti bio spriječen da dođe, te mu je poželio brzi oporavak.

Nazočne je potom pozdravio Romeo Draghicchio direktor ispostave Hrvatske turističke zajednice u Njemačkoj, koji su uz veleposlanstvo u Berlinu bili organizatori ovoga susrteta, na kome je nazočio i veliki broj stručnih turističkih djelatnika iz njemačke metropole Berlina. Potom je govorila direktorica  turističke zajednice  Slavonskog Broda dr.sc. Biljana Lončarić.

Biljana Lončarić, direktorica Turističke zajednice grada Slavonskog Broda ujedno je i prva voditeljicu destinacijskog kluba „Moja lijepa Slavonija kraj Save“, koja umrežuje tri grada i 17 općina PPS destinacija. Oznaka „PPS destinacija“ dodjeljuje se s ciljem poticanja razvoja atraktivne i konkurentne destinacijske ponude s dodanom vrijednošću u razdoblju pred i posezone te uspješne tržišne komunikacije koja može pridonijeti boljoj vidljivosti i vrijednosnoj percepciji Hrvatske kao destinacije koja ima atraktivnu ponudu u PPS razdoblju.   
Direktorica  turističke zajednice  Slavonskog Broda dr.sc. Biljana Lončarić  OVDJE POSLUŠAJTE VIDEO RAZGOVOR Direktorica  turističke zajednice  Slavonskog Broda dr.sc. Biljana Lončarić u Berlinu je kazala nazočnima kako je grad Slavonski Brod nositelj velikog broja prestižnih turističkih i drugih nagrada.

Višestruki je pobjednik kategorije najuređenijeg kontinentalnog grada Hrvatske, ima najljepši gradski trg, nositelj je nagrade „Simpl the best“ u svijetu jedinstvenom Muzeju tambure, dodjeljena mu je nagrada za najbolji turistički itinerer programu „Živuća povijest baruna Trenka“, monumentalni prostor Tvrđave- najznačajnjije povijesne građevine u Županiji, u porastu je sve veći broj uspješnih i od turista prepoznatih OPG-a. To je samo dio iznimnih turističkih potencijala glavnog grada Brodsko posavske županije. Uz sve navedeno, što bi trebalo sačuvati, ali i mudro i kvalitetno brendirati, planova je još iznimno puno, kazala je direktorica  turističke zajednice  Slavonskog Broda dr.sc. Biljana Lončarić, te naglasila kako rijeka Sava treba dobiti središnje mjesto u okviru ukupne turističke ponude grada Slavonskog Broda. U nastavku je govorila o klasteru „Slavonska košarica“ i drugim vrijednim projektima Slavonije.

Večernjoj prezentacija Slavonije u Berlinu nazočili su uz direktorica  turističke zajednice  Slavonskog Broda dr.sc. Biljana Lončarić i Rujana Bušić Srpak dipl.polit. direktorica Turističkog ureda TZ Vukovarsko-srijemske županije, Direktorica vinkovačke Turističke zajednice Martina Matković, Josip Perčević tajnik TZ Brodsko-posavske županije, Dejan Vuksanović predsjednik Klastera Slavonska Košarica, Klaster menadžer Kristina Šokić te  članovi tvrtki Klastera „Slavonska košarica“ vlasnica OPG Vučković  Dragica Vučković, vlasnici OPG Kalić, Zvjezdana i sin Zvonimir, te predstavnici tvrtki koji su bili izlagači na Zelenom tjednu u Berlinu 2017. Turističku zajednicu Nove Gradiške u Berlinu je predstavljala direktorica Dinka Matijević, dipl. oec..

Uslijedila je i prezentacija u PowerPoint-u koju je moderirala turistička djelatnica iz Berlina Radmila Labus. Labus je prvo govorila o istočnom koninentalnom dijelu Hrvatske, gdje je smještena Slavonija.  Spomenula je Vinkovce jedan od najstarijih gradova u Hrvatskoj, govorila je o Orion-u najstarijem europskom kalendaru.
Vukovar je hrvatski grad heroj. Predstavljen je dvorac Eltz s gradskim muzejom i muzej Vučendolske kulture. Najistočniji hrvatski grad u Slavoniji je Ilok. Predstavljen je dvorac i gradski muzej. Uslijedilo je upoznavanje Slavonskog Broda.  Priča o povijesti grada, priča o svjetkom muzeju tamburice i franjevačkim crkvama i samsotanima. Županja je ponosna na muzej Stjepana Grubera i bogatu povijest grada. Osječko – Baranjska županija ponosna je na Osijek najveći grad Slavonije, Đakovo grad biskupa i prelijepu katedralu  te Našice koje su ponosne na dvorac Pejačević. Požeško-Slavonska županija je ponosna na grad Požegu i crkvu Svetog Duha iz 13.stoljeća. Virovitičko –Podravska  županija ponosna je na Časničku feštu koja datira iz 15 stoljeća i stari grad.

Labus je u prezentaciji naglasila slavonsku tradiciju i opisala nematerijalnu kulturnu baštinu u Slavoniji. To su: Bećarac, vokalni odnosno vokalno-instrumentalni napjev s područja Slavonije, Baranje i Srijema.  (Bećarac je vokalni odnosno vokalno-instrumentalni napjev popularan na području Slavonije, Baranje i Srijema. Veselog je i vedrog teksta, najčešće prožet alegorijama i metaforama. Naziv potječe od turske riječi bekar, koja u hrvatskoj jezičnoj uporabi (bećar) označava mladog neženju, momka, samca, lolu, bekriju, veseljaka sklonog raskalašenom životu, jelu, piću i ženama. Pjevao se najviše na svadbama i u drugim prigodama kada se narod okupljao na veselje.op.A.). Govorila je o značenju Licitara. Licitar se oblikuje modelima, peče, suši i boji raznim jestivim bojama. Svaki obrtnik ukrašava licitar na poseban način, često sa slikama, malim zrcalima i stihovima ili porukama. Licitarsko srce je najčešći motiv, i često se priprema za vjenčanja, ukrašeno imenima mladenaca i datumom vjenčanja. Svaki medičar djeluje u određenom području bez ometanja drugih obrtnika.

Naglašena je važnost Agro turizma u ambijentima tradicionalne slavonske arhitekture. Govoreno je o događajima i manifestacijama koje obiljećavaju Slavoniju iz godine u godinu kao što su, Vinkovačke jeseni ili Brodsko kolo i mnogi drugi. Slavonije je predstavljena i kao jedna od najpoznatijih gastronomskih destinacija Hrvatske. Vina su ponos Slavonije a nabrojana su samo neka od njih Riesling, Traminac, Cabaret Sauvignon, jedan je od obitelji Vučković koji su posjetitelji pili tijekom večeri nakon prezentacije u Berlinu. Naglašene su vinarije u Iloku i Kutjevu gdje se nalazi najstariji vinski podrum iz 1232.godine, koji je navodno posjetila i kraljica Marija Tereza.

Prezentacija je završena bogatom ponudom Slavonije kroz konjičke sportove, biciklističke staze, padobranstvo, izlete i druge rekreativne aktivnosti koje se mogu doživjeti u Slavonije. Izdvojene su i prirodne ljepote Slavonije Kopački rt i Papuk nacionalni prirodni park. Slavonija je ponosna i na svoje rijeke. Dunav, Bosut i Savu koje nude pregršt turističkih odredišta uz svoje tokove.

Bila je ovo zanimljiva prezentacija, koju svi posjetitelji i nisu baš dobro razumjeli jer je sa stolova dopirao miris slavonskih delicije od kulena, seka, sireva i pršuta pa do mirisa vina, tako da su oči nekima bili više koncentrirane na slavonske košarice i otvaranje domjenka koji je uslijedio nakon prikazane prezentacije.

Sve u svemu bila je ovo odlična prezentaciaj Slavonije u Berlinu organizirana uz zajedničku realizaciju iseljene i domovinke Hrvatske. Bio je ovo poziv za povratak Hrvata u Slavoniji i prvi dolazak Nijemaca u nekada bogatu i dičnu Slavoniju.

Svi smo upoznati sa činjenicom o lošoj ekonomskoj situaciji u kojoj se trenutno nalazi Slavonija, zbog koje dosta mladih odlazi trbuhom za kruhom u daleke zemlje Europe i svijeta, pa i Njemačku i Berlin. No, optimistički pogledi turističkih djelatnika iz Slavonije, teže kao što smo vidjeli u Berlinu, da se Slavonija probudi  a mladi da ostanu u Slavoniji - tamo gdje je horizont uvijek (bio) zlatan.  Foto galerija Berlinskog magazina: Slavonija u Berlinu  - “Slavonija – tamo gdje je horizont uvijek zlatan”.

 

 

 

Berlinski Magazin

Berlinski magazin BM 179
Subota, 03 Lipanj 2017

Berlinski magazin BM 179

 

U novom broju Berlinskog magazina BM 179  pročitajte:

-Riječ urednika
-38 dječaka i 30 djevojčica primilo sakrament prve svete pričesti  u HKM Berlin
-Razgovor: Anica Krstanović - Novi koncept pripreme prvopričesnika
-Razgovor: Vido Kristić dipl. ing. građ. vlasnik Grand hotela Neum
-Branimir Penava glavni menadžer Herceg Etno sela u Međugorju općina Čitluk koje je u vlasništvu Union Foods d.o.o.
-Ante Milićević direktor hotela Brotnjo ugostiteljstvo i turizam d.d. i direktor Mališić grupe  iz Čitluka i Nikolina Šimović voditeljica prodaje hotela Brotnjo.
-Koncert u Berlinu: Mate Bulić i Željko Bebek pred 800 posjetitelja
-„Integrationspreises 2017“ - Nagrade za Integraciju 2017. - Časnoj sestri Ancilla Vukoja
-Dinamo U-14 osvojio je prestižni Nike Premier Cup 2017 održan u Berlinu
-Poetski kutak i recept BM 179
-Prezentacija putovanja HKM Berlin na SHKM u Vukovar 2017.
-Predstavljanje likovnog projekta u Berlinu: PUNKT ∙ TOČKA ∙ PUNTO  -  piše Renata R.
-Članovi društva Vladimir Fran Mažuranić posjetili  Mažuranićev berlinski grob
Održana prva  BiH - Njemačka gospodarska konferencija
-Odlazi župnik Fra Frano Čugura.  Novi župnik  HKm Berlin Fra Edvard Sokol.
-Mali oglasi BM…

 

Berlinski magazin BM 178
Srijeda, 03 Svibanj 2017

Novi Broj Berlinskog magazina BM 178

 

Sadržaj:

-Riječ urednika
-Ovogodišnji Uskrs u znak jedinstva svih kršćana
-„Mama, zašto onaj čovjek visi tamo gore?“
-Posjet sajmu knjiga u Leipzigu
-Razgovor: Ivan Penava, prof. gradonačelnik Grada Vukovara
-Razgovor Davor Bernardić novi predsjednik  SDP-a Hrvatske
-Biggs bar novootvoreni lokal u Berlinu. Berlinski magazin - reportaža
-„Pisanica od srca“ poklon Koprivničko-križevačke županije Berlinu
-Poetski kutak i recept BM 178
-5. Istočni forum u Berlinu - Budućnost europskog i euroazijskog partnerstva
-Međunarodni sajam o vodi – Berlin 2017.
-Vinkovci - Grad Josipa Runjanina     - piše Renata R.
-Male zanimljivosti
-„Hrvatski slikari“ i književni susret s Anđom Marić
-Mali oglasi BM

 

 Berlinski magazin BM 177
Subota, 01 Travanj 2017

Novi Broj Berlinskog magazina BM 177

 Mali oglasi

MALI OGLASI BERLINSKOG MAGAZINA

 


 MALI OGLASI BERLINSKOG MAGAZINA:
 ....................................
OVDJE JE MOGAO BITI I VAŠ  MALI OGLAS?
UGOSTITELJSTVO

UGOSTITELJSTVO

-Traži se pomoćna kuharica za rad u restoranu... Tel.: 0176 637 489 35 (BM).

-Traži se konobarica za rad u  kafiću.. Wedding. Poznavanje njemačkog jezika. Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-Restoran traži kuhara.

-Traži se kuharica za rad u restoranu... Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-Restoran traži kuhara i pomoćnog kuhara/icu za rad u restoranu/Berlin.Tel: 0163 6034271

GRADITELJSTVO - POSLOVI

-Traži se više zidara za rad na baušteli. Berlin i terenski rad van Berlina. Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-Traži se više fasadera za rad na baušteli. Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-Traži se moler s iskustvom za rad na baušteli. Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-Iskusna frizerka nudi usluge friziranja u vašem domu. Berlin i okolica.  Kontakt tel. 016095218165

ČIŠĆENJE - ODRŽAVANJE

-Traži se osoba za čišćenje i održavanje Tel.: 0176 637 489 35 (BM)             

-Žena srednjih godina traži posao čišćenje, uređivanje vrtova ili čuvanje starijih i nemoćnih osoba

-Gospođa 46g.vrijedna poštena sa iskustvom njegovatelj po struci traži posao kod starijih osoba.Vedre sam naravi. Možete me nazvati na viber 0049 95 8632114.

POSLOVNI PROSTOR

-Traži se stomatolog – zubar nasljednik za preuzimanje stomatološke ordinacije u stomatološkoj praksi. Moguće brzo preuzimanje prakse bez financijskog ulaganja i samostalno djelovanje 

Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

IZNAJMLJIVANJE / KUPOVINA STANOVA

-Traži se dvosoban stan. Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-Kupujem trosoban stan u užem centru Berlina. Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-Traži se jednosoban stan.  Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

- Stan s balkonom na drugom katu, Vogošća -Sarajevo   Cijena je 85.000 KM, odnosno 43.000 eura.

Opis nekretnine

Prodaje se stan površine 70m2 na drugom katu stambene zgrade, u Vogošći.

Zgrada je izgrađena 1986.godine u ulici Braće Kršo, naselje Vogošća, Sarajevo.

Cijena je 85.000 KM, odnosno 43.000 eura.

Informacije na telefon  0049 176 63748935 

OSOBNI AUTOMOBILI

-Prodaja i kupnja polovnih automobila +49 176 28863000

DOMAĆI KOLAČI

-Za Vaše svečane trenutke pečem tradicionalne Hrvatske kolače po recepturi naših baka (orehnjača, makovnjača,zlijevka,štrudla od jabuka ili sira, sitni suhi i kremasti kolači, breskvice ) Tel.015756197235

RAZNO

-Fotografske usluge  za sve prigode. Krštenja, vjenčanja, rođendani, zabave...i druge prigode.  Tel.: 0176 637 489 35

-Traži se programer sa poznavanjem Joomla-e  Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-"Dajem instrukcije/privatne satove klavira za osnovnoškolski uzrast i početnike. Cijena: 20€ - jedan školski sat. Broj tel: 015145068708".

KONTAKT ZA VAŠE OGLASE

... mali oglasi  Berlinskog magazina.  E-mail pressberlin@yahoo.de   ili  

Tel.: SMS 0176 637 489 35 (BM) 

 

 Video

Brojač posjeta