BerlinskiMagazin.Com

Berlinski Magazin - Prvi mjesečnik za Hrvate u Berlinu...

Ministar vanjskih poslova Stier razgovarao s njemačkim kolegom Steinmeierom

E-mail Ispis PDF

Ministar vanjskih poslova Stier razgovarao s njemačkim kolegom Steinmeierom.
Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier danas je boravio u službenom posjetu Saveznoj Republici Njemačkoj.
Ministar Davor Ivo Stier se sastao s kolegom, ministrom vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeierom, nakon čega su dali izjave za medije. Ovo je bio nastupni posjet hrvatskog ministra vanjskih i europskih poslova SR Njemačkoj.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier i hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier založili su se u Berlinu za jasnu perspektivu zemalja jugoistočne Europe na putu ka Europskoj uniji te su najavili da bi do otvaranja poglavlja o obrazovanju i kulturi u pregovorima Srbije i Europske unije, moglo doći vrlo brzo.
 
„Mi smo bili za to da, kao znak priznanja za postignuća Srbije, sva tri poglavlja budu otvorena pa i ono o obrazovanju. Tu je Hrvatska trenutno još malo rezervirana i to treba još razjasniti u razgovorima s Europskom komisijom. Nadam se da će što je prije moguće doći do otvaranja sva tri poglavlja. To će biti potrebno kako bi zadržali vjerodostojnost procesa proširenja, posebice što se tiče zapadnog Balkana“, rekao je Steinmeier na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Stierom nakon njihova susreta.

Dodao je da pristupne procese treba voditi tako da one zemlje koje ispunjavaju svoje obveze vide da im se napori isplate.  
„Mi smo obojica složni u tomu da proces približavanja Srbije Europskoj uniji mora ići dalje. No taj proces mora ići tako da one zemlje koje ispunjavaju svoje obveze moraju vidjeti da se njihovi napori isplate. Razgovarali smo o tomu, kako u ponedjeljak u Bruxellesu tako i danas o otvaranju tri poglavlja", rekao je Steinmeier.

Ministar Stier na konferenciji za novinare je rekao:

Hvala ti Frank na dobrodošlici, na vrlo dobrom razgovoru koji smo danas imali. Evo doista nas puno toga veže, sasvim sigurno veliki broj njemačkih turista na hrvatskom Jadranu, veliki broj hrvatskih državljana inače Hrvata u Njemačkoj. Veže nas i odlična gospodarska suradnja. Mi će mo i u veljači 2017. i mati „task forcea“ jednu zajedničku sjednicu koja promiče i investicije, nastavak naše gospodarske suradnje. Veže nas isto tako da imamo i odličnu suradnju i u okviru Nato saveza, mi smo zajedno i u Afganistanu, ali što se tiče i vizije daljnje suradnje na obrambenom planu i unutar Europske unije, gdje također Hrvatska i Njemačka odlično surađuju u okviru tih borbenih skupina.

Ono što doista imamo i zajedničko jest viziju Europe i europskog projekta kao jednog mirovnog projekta i u tome se apsolutno zalažemo da se sve zemlje, apsolutno sve zemlje jugoistoka Europe se pridruže tom europskom mirovnom projektu. To je za Hrvatsku od strateške važnosti. Što se tiče poglavlja 26 kao što znate mi smo jučer imali dvije međuvladine konferencije i sa Srbijomi  i sa Crnom Gorom. Poslali smo jednu poruku ohrabrenja da proces se nastavlja.

Otvorili smo dva poglavlja sa Crnom Gorom, isto tako smo na međuvladinoj konferenciji otvorili dva poglavlja, jedno poglavlje odmah zatrvorili sa Srbijom. Oko poglavlja o obrazovanju, dakle poglavlje 26 Hrvatska sada očekuje od europske Komisije dodatna pojašnjenja čime će moći onda podići rezervu da možemo i to poglavlje možda već početkom 2017. godine otvoriti i istog trenutka zatvoriti.

Ono što želim ovdje naglasiti, jeste da smo jako dobro surađivali i u okviru Vijeća jučerašnjeg sastanka sa Njemačkom i našli jednu odličnu formulaciju poruku ohrabrenja i BiH. Koju smo ohrabrili na putu prema EU u nastavku reformi uključujući i reformu izbornog zakonodavstva, imajući u vidu potrebu za funkcionalnost BiH i za jednakopravnost Bošnjaka, Srba i Hrvata i svih građana BiH. To je jučer usuglašeno, sve su države to podržale i meni je jako drago da smo tu imali jedan zajednički stav sa Njemačkom ali i sa ostalim partnerima u EU. Dvije stvari vrlo konkretne oko njemačko-hrvatske suradnje u potpori jugoistoku Europe su da  će već idućeg tjedna njemački i hrvatski eksperti biti u BiH i pomoći BiH u ispunjavanju upitnika.

Krećemo s poglavljima  o poljoprivredi i o zaštiti potrošača i zdravlja. Dakle vrlo konkretan oblik naše suradnje u potpori BiH. Isto tako Hrvatska, Njemačka i Poljska će iduće godine pomoći i Kosovu u ispunjavanju svih obveza koje proizilaze iz sporazuma o pridruživanju koje Kosovo ima. Prema tome na taj način želimo dosita zajedno dati jedan novi impuls cijelom jugoistoku Europe.

Danas smo isto tako se usuglasili da će biti tješnja i naša suradnja oko te potpore i na razini ministarstava vanjskih poslova. Da još bolje kordiniramo sve naše aktivnosti, tako da danas mislim da je hrvatsko-njemačka suradnja pojačana i da ta suradnja ima jednu zajedničku viziju Europe i zajedničku viziju pridruživanja svih država jugoistoka Europe u mirovni projekt koji nazivamo Europska unija.

Ovdje možete pogledati Video: Izjava za medije ministra Stiera

Na novinarski upit o Alepu ministar Stier je odgovorio:

Kada iz hrvatskoh kuta gledanja vidimo ove slike iz Alepa ne možemo se ne prisjetiti i našeg Vukovara i patnje koju je prošao prije 25 godina. 2016. u 11. Mjesecu smo obilježili smo 25.obljetnicu pada Vukovara. Danas nažalost vidimo da i Ujedinjeni narodi i općenito međunarodna zajednica nisu usojeli zaustaviti ovaj tragičan slijed događaja. Kao što je Frank rekao eventualni ili eminentni pad Alepa ne znači kraj rata. Ono što je važno je postići politički dogovor a ono što je urgentno je osigrurati humanitarnu pomoć i zaštitu civila. I mislim da na tome Europska unija predano i radi i naravno da i mi iz RH dajemo tome punu potporu.   

„Nadam se da ćemo do godišnjice potpisivanja Rimskih ugovora (kraj ožujka 2017.) Europu ponovno postaviti tako da građani ponovno vjeruju u njezinu budućnost“, rekao je Steinmeier.
Steinmeier je rekao da je u svezi sa situacijom u Alepu  razgovarao i s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom te da će danas u tijeku dana razgovarati i s iranskim kolegom.
Steinmeier je kazao kako je tema razgovora bila i stanje Europske unije posebice u svjetlu Brexita i procesa obnove Unije. Ministri su razgovarali i o stanju nakon izbora u Makedoniji i izrazili nadu da će se stanje u ovoj zemlji brzo stabilizirati.

Hrvatski ministar vanjskih poslova se prije susreta sa Steinmeierom u Berlinu sastao i s Odborom za Europska pitanja Njemačkog Bundestaga. Prije odlaska u Zagreb Stier se sastao i s vanjskopolitičkim savjetnikom kancelarke Angele Merkel Christophom Heusgenom. Ministar Stier je za vrijeme posjeta Berlinu dao i ekskluzivni razgovor za Berlinski Magazin.

Foto galerija:
Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier i Frank-Walter Steinmeierom ministar vanjskih poslova SR Njemačke.

 

Berlinski Magazin

Berlinski magazin BM 179
Subota, 03 Lipanj 2017

Berlinski magazin BM 179

 

U novom broju Berlinskog magazina BM 179  pročitajte:

-Riječ urednika
-38 dječaka i 30 djevojčica primilo sakrament prve svete pričesti  u HKM Berlin
-Razgovor: Anica Krstanović - Novi koncept pripreme prvopričesnika
-Razgovor: Vido Kristić dipl. ing. građ. vlasnik Grand hotela Neum
-Branimir Penava glavni menadžer Herceg Etno sela u Međugorju općina Čitluk koje je u vlasništvu Union Foods d.o.o.
-Ante Milićević direktor hotela Brotnjo ugostiteljstvo i turizam d.d. i direktor Mališić grupe  iz Čitluka i Nikolina Šimović voditeljica prodaje hotela Brotnjo.
-Koncert u Berlinu: Mate Bulić i Željko Bebek pred 800 posjetitelja
-„Integrationspreises 2017“ - Nagrade za Integraciju 2017. - Časnoj sestri Ancilla Vukoja
-Dinamo U-14 osvojio je prestižni Nike Premier Cup 2017 održan u Berlinu
-Poetski kutak i recept BM 179
-Prezentacija putovanja HKM Berlin na SHKM u Vukovar 2017.
-Predstavljanje likovnog projekta u Berlinu: PUNKT ∙ TOČKA ∙ PUNTO  -  piše Renata R.
-Članovi društva Vladimir Fran Mažuranić posjetili  Mažuranićev berlinski grob
Održana prva  BiH - Njemačka gospodarska konferencija
-Odlazi župnik Fra Frano Čugura.  Novi župnik  HKm Berlin Fra Edvard Sokol.
-Mali oglasi BM…

 

Berlinski magazin BM 178
Srijeda, 03 Svibanj 2017

Novi Broj Berlinskog magazina BM 178

 

Sadržaj:

-Riječ urednika
-Ovogodišnji Uskrs u znak jedinstva svih kršćana
-„Mama, zašto onaj čovjek visi tamo gore?“
-Posjet sajmu knjiga u Leipzigu
-Razgovor: Ivan Penava, prof. gradonačelnik Grada Vukovara
-Razgovor Davor Bernardić novi predsjednik  SDP-a Hrvatske
-Biggs bar novootvoreni lokal u Berlinu. Berlinski magazin - reportaža
-„Pisanica od srca“ poklon Koprivničko-križevačke županije Berlinu
-Poetski kutak i recept BM 178
-5. Istočni forum u Berlinu - Budućnost europskog i euroazijskog partnerstva
-Međunarodni sajam o vodi – Berlin 2017.
-Vinkovci - Grad Josipa Runjanina     - piše Renata R.
-Male zanimljivosti
-„Hrvatski slikari“ i književni susret s Anđom Marić
-Mali oglasi BM

 

 Berlinski magazin BM 177
Subota, 01 Travanj 2017

Novi Broj Berlinskog magazina BM 177

 Mali oglasi

MALI OGLASI BERLINSKOG MAGAZINA

 


 MALI OGLASI BERLINSKOG MAGAZINA:
 ....................................
OVDJE JE MOGAO BITI I VAŠ  MALI OGLAS?
UGOSTITELJSTVO

UGOSTITELJSTVO

-Traži se pomoćna kuharica za rad u restoranu... Tel.: 0176 637 489 35 (BM).

-Traži se konobarica za rad u  kafiću.. Wedding. Poznavanje njemačkog jezika. Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-Restoran traži kuhara.

-Traži se kuharica za rad u restoranu... Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-Restoran traži kuhara i pomoćnog kuhara/icu za rad u restoranu/Berlin.Tel: 0163 6034271

GRADITELJSTVO - POSLOVI

-Traži se više zidara za rad na baušteli. Berlin i terenski rad van Berlina. Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-Traži se više fasadera za rad na baušteli. Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-Traži se moler s iskustvom za rad na baušteli. Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-Iskusna frizerka nudi usluge friziranja u vašem domu. Berlin i okolica.  Kontakt tel. 016095218165

ČIŠĆENJE - ODRŽAVANJE

-Traži se osoba za čišćenje i održavanje Tel.: 0176 637 489 35 (BM)             

-Žena srednjih godina traži posao čišćenje, uređivanje vrtova ili čuvanje starijih i nemoćnih osoba

-Gospođa 46g.vrijedna poštena sa iskustvom njegovatelj po struci traži posao kod starijih osoba.Vedre sam naravi. Možete me nazvati na viber 0049 95 8632114.

POSLOVNI PROSTOR

-Traži se stomatolog – zubar nasljednik za preuzimanje stomatološke ordinacije u stomatološkoj praksi. Moguće brzo preuzimanje prakse bez financijskog ulaganja i samostalno djelovanje 

Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

IZNAJMLJIVANJE / KUPOVINA STANOVA

-Traži se dvosoban stan. Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-Kupujem trosoban stan u užem centru Berlina. Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-Traži se jednosoban stan.  Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

- Stan s balkonom na drugom katu, Vogošća -Sarajevo   Cijena je 85.000 KM, odnosno 43.000 eura.

Opis nekretnine

Prodaje se stan površine 70m2 na drugom katu stambene zgrade, u Vogošći.

Zgrada je izgrađena 1986.godine u ulici Braće Kršo, naselje Vogošća, Sarajevo.

Cijena je 85.000 KM, odnosno 43.000 eura.

Informacije na telefon  0049 176 63748935 

OSOBNI AUTOMOBILI

-Prodaja i kupnja polovnih automobila +49 176 28863000

DOMAĆI KOLAČI

-Za Vaše svečane trenutke pečem tradicionalne Hrvatske kolače po recepturi naših baka (orehnjača, makovnjača,zlijevka,štrudla od jabuka ili sira, sitni suhi i kremasti kolači, breskvice ) Tel.015756197235

RAZNO

-Fotografske usluge  za sve prigode. Krštenja, vjenčanja, rođendani, zabave...i druge prigode.  Tel.: 0176 637 489 35

-Traži se programer sa poznavanjem Joomla-e  Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-"Dajem instrukcije/privatne satove klavira za osnovnoškolski uzrast i početnike. Cijena: 20€ - jedan školski sat. Broj tel: 015145068708".

KONTAKT ZA VAŠE OGLASE

... mali oglasi  Berlinskog magazina.  E-mail pressberlin@yahoo.de   ili  

Tel.: SMS 0176 637 489 35 (BM) 

 

 Video

Brojač posjeta