BerlinskiMagazin.Com

Berlinski Magazin - Prvi mjesečnik za Hrvate u Berlinu...

Ministar vanjskih poslova Stier razgovarao s njemačkim kolegom Steinmeierom

E-mail Ispis PDF

Ministar vanjskih poslova Stier razgovarao s njemačkim kolegom Steinmeierom.
Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier danas je boravio u službenom posjetu Saveznoj Republici Njemačkoj.
Ministar Davor Ivo Stier se sastao s kolegom, ministrom vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeierom, nakon čega su dali izjave za medije. Ovo je bio nastupni posjet hrvatskog ministra vanjskih i europskih poslova SR Njemačkoj.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier i hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier založili su se u Berlinu za jasnu perspektivu zemalja jugoistočne Europe na putu ka Europskoj uniji te su najavili da bi do otvaranja poglavlja o obrazovanju i kulturi u pregovorima Srbije i Europske unije, moglo doći vrlo brzo.
 
„Mi smo bili za to da, kao znak priznanja za postignuća Srbije, sva tri poglavlja budu otvorena pa i ono o obrazovanju. Tu je Hrvatska trenutno još malo rezervirana i to treba još razjasniti u razgovorima s Europskom komisijom. Nadam se da će što je prije moguće doći do otvaranja sva tri poglavlja. To će biti potrebno kako bi zadržali vjerodostojnost procesa proširenja, posebice što se tiče zapadnog Balkana“, rekao je Steinmeier na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Stierom nakon njihova susreta.

Dodao je da pristupne procese treba voditi tako da one zemlje koje ispunjavaju svoje obveze vide da im se napori isplate.  
„Mi smo obojica složni u tomu da proces približavanja Srbije Europskoj uniji mora ići dalje. No taj proces mora ići tako da one zemlje koje ispunjavaju svoje obveze moraju vidjeti da se njihovi napori isplate. Razgovarali smo o tomu, kako u ponedjeljak u Bruxellesu tako i danas o otvaranju tri poglavlja", rekao je Steinmeier.

Ministar Stier na konferenciji za novinare je rekao:

Hvala ti Frank na dobrodošlici, na vrlo dobrom razgovoru koji smo danas imali. Evo doista nas puno toga veže, sasvim sigurno veliki broj njemačkih turista na hrvatskom Jadranu, veliki broj hrvatskih državljana inače Hrvata u Njemačkoj. Veže nas i odlična gospodarska suradnja. Mi će mo i u veljači 2017. i mati „task forcea“ jednu zajedničku sjednicu koja promiče i investicije, nastavak naše gospodarske suradnje. Veže nas isto tako da imamo i odličnu suradnju i u okviru Nato saveza, mi smo zajedno i u Afganistanu, ali što se tiče i vizije daljnje suradnje na obrambenom planu i unutar Europske unije, gdje također Hrvatska i Njemačka odlično surađuju u okviru tih borbenih skupina.

Ono što doista imamo i zajedničko jest viziju Europe i europskog projekta kao jednog mirovnog projekta i u tome se apsolutno zalažemo da se sve zemlje, apsolutno sve zemlje jugoistoka Europe se pridruže tom europskom mirovnom projektu. To je za Hrvatsku od strateške važnosti. Što se tiče poglavlja 26 kao što znate mi smo jučer imali dvije međuvladine konferencije i sa Srbijomi  i sa Crnom Gorom. Poslali smo jednu poruku ohrabrenja da proces se nastavlja.

Otvorili smo dva poglavlja sa Crnom Gorom, isto tako smo na međuvladinoj konferenciji otvorili dva poglavlja, jedno poglavlje odmah zatrvorili sa Srbijom. Oko poglavlja o obrazovanju, dakle poglavlje 26 Hrvatska sada očekuje od europske Komisije dodatna pojašnjenja čime će moći onda podići rezervu da možemo i to poglavlje možda već početkom 2017. godine otvoriti i istog trenutka zatvoriti.

Ono što želim ovdje naglasiti, jeste da smo jako dobro surađivali i u okviru Vijeća jučerašnjeg sastanka sa Njemačkom i našli jednu odličnu formulaciju poruku ohrabrenja i BiH. Koju smo ohrabrili na putu prema EU u nastavku reformi uključujući i reformu izbornog zakonodavstva, imajući u vidu potrebu za funkcionalnost BiH i za jednakopravnost Bošnjaka, Srba i Hrvata i svih građana BiH. To je jučer usuglašeno, sve su države to podržale i meni je jako drago da smo tu imali jedan zajednički stav sa Njemačkom ali i sa ostalim partnerima u EU. Dvije stvari vrlo konkretne oko njemačko-hrvatske suradnje u potpori jugoistoku Europe su da  će već idućeg tjedna njemački i hrvatski eksperti biti u BiH i pomoći BiH u ispunjavanju upitnika.

Krećemo s poglavljima  o poljoprivredi i o zaštiti potrošača i zdravlja. Dakle vrlo konkretan oblik naše suradnje u potpori BiH. Isto tako Hrvatska, Njemačka i Poljska će iduće godine pomoći i Kosovu u ispunjavanju svih obveza koje proizilaze iz sporazuma o pridruživanju koje Kosovo ima. Prema tome na taj način želimo dosita zajedno dati jedan novi impuls cijelom jugoistoku Europe.

Danas smo isto tako se usuglasili da će biti tješnja i naša suradnja oko te potpore i na razini ministarstava vanjskih poslova. Da još bolje kordiniramo sve naše aktivnosti, tako da danas mislim da je hrvatsko-njemačka suradnja pojačana i da ta suradnja ima jednu zajedničku viziju Europe i zajedničku viziju pridruživanja svih država jugoistoka Europe u mirovni projekt koji nazivamo Europska unija.

Ovdje možete pogledati Video: Izjava za medije ministra Stiera

Na novinarski upit o Alepu ministar Stier je odgovorio:

Kada iz hrvatskoh kuta gledanja vidimo ove slike iz Alepa ne možemo se ne prisjetiti i našeg Vukovara i patnje koju je prošao prije 25 godina. 2016. u 11. Mjesecu smo obilježili smo 25.obljetnicu pada Vukovara. Danas nažalost vidimo da i Ujedinjeni narodi i općenito međunarodna zajednica nisu usojeli zaustaviti ovaj tragičan slijed događaja. Kao što je Frank rekao eventualni ili eminentni pad Alepa ne znači kraj rata. Ono što je važno je postići politički dogovor a ono što je urgentno je osigrurati humanitarnu pomoć i zaštitu civila. I mislim da na tome Europska unija predano i radi i naravno da i mi iz RH dajemo tome punu potporu.   

„Nadam se da ćemo do godišnjice potpisivanja Rimskih ugovora (kraj ožujka 2017.) Europu ponovno postaviti tako da građani ponovno vjeruju u njezinu budućnost“, rekao je Steinmeier.
Steinmeier je rekao da je u svezi sa situacijom u Alepu  razgovarao i s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom te da će danas u tijeku dana razgovarati i s iranskim kolegom.
Steinmeier je kazao kako je tema razgovora bila i stanje Europske unije posebice u svjetlu Brexita i procesa obnove Unije. Ministri su razgovarali i o stanju nakon izbora u Makedoniji i izrazili nadu da će se stanje u ovoj zemlji brzo stabilizirati.

Hrvatski ministar vanjskih poslova se prije susreta sa Steinmeierom u Berlinu sastao i s Odborom za Europska pitanja Njemačkog Bundestaga. Prije odlaska u Zagreb Stier se sastao i s vanjskopolitičkim savjetnikom kancelarke Angele Merkel Christophom Heusgenom. Ministar Stier je za vrijeme posjeta Berlinu dao i ekskluzivni razgovor za Berlinski Magazin.

Foto galerija:
Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier i Frank-Walter Steinmeierom ministar vanjskih poslova SR Njemačke.

 

Berlinski Magazin

Berlinski magazin BM 177
Subota, 01 Travanj 2017

Novi Broj Berlinskog magazina BM 177

 Berlinski magazin - BM 176
Ponedjeljak, 20 Ožujak 2017

Berlinski magazin  - BM 176  Ožujak (03-2017)Berlinski magazin BM 175
Subota, 04 Veljača 2017

Berlinski magazin BM 175  Veljača (02-2017)

 Mali oglasi

MALI OGLASI BERLINSKOG MAGAZINA

 


 MALI OGLASI BERLINSKOG MAGAZINA:
 ....................................
OVDJE JE MOGAO BITI I VAŠ  MALI OGLAS?
UGOSTITELJSTVO
Kuharica iz Splita traži posao...
0176 637 489 35 (BM)
Traži se pomoćna kuharica za rad u restoranu...
Tel.: 0176 637 489 35 (BM)
 Ketering i kućna dostava za sve vrste svečanosti  0176 637 489 35 (BM)
 Traži se kuhar za rad u restoranu...
Tel.: 0176 637 489 35 (BM)
 Traži se konobarica za rad u kafiću Tel.: 0176 637 489 35 (BM)
  Radio bih u kuhinji kao pomoćni radnik.  Kontakt: 00385 996908680
 Traži se pomoćna kuharica za rad u restoranu...
Tel.: 0176 637 489 35 (BM)
 Tražimo kuhara i pomoćnog kuhara/icu za rad u restoranu/Berlin.  Tel: 0163 6034271
GRADITELJSTVO - POSLOVI
 Tražim posao u Berlinu, pomoćni radnik u skladištu ili u tvrtki . Broj telefona: +38760 3519961
  Traži se kolona fasadera za rad u Berlinu i na terenu. 0176 637 489 35 (BM)
 Tražim posao, Govorim engleski,malo razumijem njemacki,a slabo ga govorim.
Tel.: ‪+49176 68234778‬
 Iskusna frizerka nudi usluge friziranja u vašem domu. Berlin i okolica.  Kontakt tel. 016095218165
ČIŠĆENJE, ODRŽAVANJE
 Ženska osoba traži posao ćišćenja i peglanja kod kuće ili u stanu. Tel.: 0176 637 489 35 (BM)
 Traži se osoba za čišćenje i održavanje Tel.: 0176 637 489 35 (BM)
  Tvrtka traži pomoćnog radnika za bauštelu.. 0176 637 489 35 (BM)    
 Gospođa 46g.vrijedna poštena sa iskustvom njegovatelj po struci traži posao kod starijih osoba.Vedre sam naravi. Možete me nazvati na viber
0049 95 8632114.
POSLOVNI PROSTOR
 Traži se stomatolog – zubar nasljednik za preuzimanje stomatološke ordinacije u stomatološkoj praksi. Moguće brzo preuzimanje prakse bez financijskog ulaganja i samostalno djelovanje  
Tel.: 0176 637 489 35 (BM)
IZNAJMLJIVANJE STANOVA
 Traži se dvosoban stan...
Tel.:  0176 637 489 35 (BM)
 Traži se jednosoban stan
Tel.: 0176 637 489 35
OSOBNI AUTOMOBILI
 Prodaja i kupnja polovnih automobila
+49 176 28863000
DOMAĆI KOLAČI
 Za Vaše svečane trenutke pečem tradicionalne Hrvatske kolače po recepturi naših baka (orehnjača, makovnjača,zlijevka,štrudla od jabuka ili sira, sitni suhi i kremasti kolači, breskvice ) Tel.015756197235
RAZNO
  Traže se knjige s hrvatskim naslovima... Tel.: 0176 637 489 35 (BM)
 Fotografske usluge - krštenja, vjenčanja, rođendani ...i druge prigode.  Tel.: 0176 637 489 35
... mali oglasi  Berlinskog magazina. 
E-mail pressberlin@yahoo.de   ili   Tel.: SMS 0176 637 489 35 (BM)
Mali oglasi.... Mali oglasi.... Mali oglasi.... Mali oglasi.... Mali oglasi.... Mali oglasi.... Mali oglasi.... Mali oglasi.... Mali oglasi....
www.berlinskimagazin.com   ili
Facebook  Berlinski Magazin

 

 

 Video

Brojač posjeta