BerlinskiMagazin.Com

Berlinski Magazin - Prvi mjesečnik za Hrvate u Berlinu...

Slavlje svetog Nikole i Došašća u organizaciji HKM Berlin

E-mail Ispis PDF

Slavlje svetog Nikole i Došašća u organizaciji HKM Berlin

Oko 500 posjetitelja pripadnika Hrvatske katoličke misije Berlin okupili su se u dvorani Gemeinschaftshaus Lichtenrade berlinske općine Tempelhof-Schöneberg gdje redovito svoje veselice slave „Brođani iz Berlina“. Članovi HKM Berlin sastali su se ovaj put da proslave dolazak svetog Nikole i Došašće u organizaciji HKM Berlin.


Đakon Nikola Kaya je započeo večer pjesmom „Isuse volim Te“ i zamolio nazočne da saslušaju jedan njegov prijedlog koji mu leži na srcu. Rekao je kako želi da pokrene jednu akciju za djecu izbjeglice kršćane iz Sirije, koji se nalaze u teškoj situaciji. Želim s našim mladim pokrenuti ovu akciju i oko Božića nešto im kupiti i darivati izbjeglice, djecu iz Sirije. Potrebna nam je vaša pomoć, naglasio je đakon Nikola.

Fratar Frano Čugura župnik Hrvatske katoličke misije Berlin otvorio je večer pozdravom nazočnima. Kazao je kako mu je drago da su veseli i nasmijani, što su donijeli dosta domaćih specijaliteta i dobro raspoloženje.  Slavimo svetog Nikolu i Došašće, pripremamo se za Isusov dolazak u ovaj svijet. U ovom vremenu Došašća susrećemo proroke Izajiu i Ivana koji navješćuju Isusov dolazak i naše spasenje ali isto tako susrećemo i dolazak jednoga prekrasnog sveca, svetoga Nikolu koji je živio prije1600 godinu, a i danas ga slavimo jer je bio svetac ljubavi prema bližnjemu.

U nastavku je Fra Frano ispričao jednu legendu o svetom Nikoli. Te je iz priče izveo pouku. Mi uvijek kada dijelimo nemamo manje, nego uvijek imamo isto ili više, jer su nam srca puna radosti. Za ovu večer su mnogi doprinjeli da bude lijepa i svima se od srca zahvaljujemo. Neka svima bude velika i od srca hvala, kazao je fra Frano.

Fra Radoslav je potom pozdravio nazočne i vodio program večeri. Kazao je da mu je drago da je dvorana ispunjena ali mu nije drago da nema dovoljno mjesta.

Uslijedila je zajdnička molitva, što je običaj kod svih naših slavlja rekao je fra Rade. Upozorio je roditelje da paze na djecu da se ne penju na binu jer je opasno.

Na početku programa Fra Rade je predstavio klapu  „Powerelo“ koju vodi tenor Ivan Turšić, kako nam reče Marin Tadin, jedan od članova klape. Bio je ovo premijerni nastup novoosnovane berlinske klape „Powerelo“. Ovo je klapa u osnivanju i ovo je njihov prvi nastup, pa vas molim za tišinu kazao je fra Radoslav.
Dvoranom je „zamirisala“ pjesma „Ružo moja crvena neubrana ljubavi“ kojom se klapa „Powerelo“ vinula u visinu i ispisala jedan novi dio povjesti iseljenih Hrvata u njemačkoj metropoli Berlinu i zapisala prvi službeni nastup.

Uslijedio je nastup misijskog folklora pod vodstvom  Katarine Čarapina i Ivan Baćka. Fra Rade je naglasio nazočnima, vidite koliko imamo djece, molio bih roditelje da pošalju djecu u mali folklor u dječiji folklor u dječiji zbor. Vidite kada oni odrastu ovako će vas ovdje zabavljati i plesati vam.  Nemojte se bojati poslati vašu djecu u Misiju da vježbaju i da se druže. Uslijedio je nastup folkora uz prvi natpjev „Igraj kolo, igraj kolo“ i druge poznate hrvatske plesove i kola. Nagrađeni su velikim aplauzom oko 500 nazočnih posjetitelja.

U sljedećoj točki nazočne je glazbenim umjećem podario Ivan Jurić-Pešić član Njemačke opere koji je uz samostalnu pratnju na klaviru otpjevao „Ave Maria Gratia plena“.

Fra Radoslav je potom pozvao djecu prvopričesnike koji znaju pjevati da otpjevaju pjesmu „Isuse volim te“.Fra Rade je zahvalio onima koje se najviše muče u radu s djecom, voditeljima, te pohvalio Anicu Krstanović, Mihaelu Lovrić-Caparin i Anu Magdalenu Begić. Djeca su otpjevala pjesmu koju uče na vjeronauku i dječijem zboru. Mališani su zaradili veliki aplauz nazočnih a potom je uslijdio za djecu najdraži dio programa večeri.

Najavljena je točka dolaska svetog Nikole. Stigao je sveti Nikola. „Jeste li bili dobri“. Jesmo, uslijedio je odgovor od djece, na upit svetog Nikole. Sveti Nikola je kazao kako je došao preko brda i dolina. U Berlin je došao preko BiH i Hrvatske do Njemačke pa u grad Berlin. Podjelit ću vam darove koji ste zaslužili i budite vjerni dragom Bogu, kazao je sveti Nikola i podijelio darove za veliki broj nazočne djece HKM Berlin.

Odlaskom svetog Nikole koji je podijelio darove uslijedio je i glazbeni dio programa. Fratar Radoslav je najavio Anđelu Zelić, koja je doputovala u Berlin iz zapadne Njemačke i pjevala uz pratnju Ane Magdalene Begić. Anđela se ukratko predstavila i naglasila kako je ona Anđelu Zelić djevojački Kolar. Pjevala sam pjesmu u duetu s Draženom Zečićem, možda vam je poznata pjesma „Imali nade za nas“. Iskoristila sam priliku moje popularnosti da napravim jedan CD s tradicionalnim hrvatskim Božićnim pjesmama. Željela sam ostaviti nešto našoj djeci, nešto što je vezano za našu zemlju, da djeca znaju odakle su njihovi roditelji. Imamo tako puno lijepi hrvatskih pjesama na temu Božića. Večeras ću vam uz pomoć glazbenika grupe „Stari kamen“ otpjevati još nekoliko pjesama, kazala je u kratkom predstavljanu Anđela Zelić i lijepim glasom podarila nazočne u Berlinu s prekrasnim božićnim pjesmama.

Fra Rade se zahvalio u ime posjetitelja Anđeli Zelić i pozvao nazočne da kupe njezin nosač zvuka koji se mogao kupiti u dvorani tijekom večeri.

U nastavku večeri zabavljat će vas Stari kamen, kazo je Fra Radoslav. Oni su i ovaj put od srca svirali za HKM Berlin.  Fra Radoslav im se također od srca zahvalio i pozvao nazočne da se ugodno zabave tijekom večeri i da svi skupa zaplešu i zapjevaju i na lijep način proslave ovu večer, koja je bila protkana bogatim programom u čast slavlja svetog Nikole i Došašća u organizaciji HKM Berlin.

 

Foto galerija. Slavlje svetog Nikole i Došašća u organizaciji HKM Berlin

 

Berlinski Magazin

Berlinski magazin BM 177
Subota, 01 Travanj 2017

Novi Broj Berlinskog magazina BM 177

 Berlinski magazin - BM 176
Ponedjeljak, 20 Ožujak 2017

Berlinski magazin  - BM 176  Ožujak (03-2017)Berlinski magazin BM 175
Subota, 04 Veljača 2017

Berlinski magazin BM 175  Veljača (02-2017)

 Mali oglasi

MALI OGLASI BERLINSKOG MAGAZINA

 


 MALI OGLASI BERLINSKOG MAGAZINA:
 ....................................
OVDJE JE MOGAO BITI I VAŠ  MALI OGLAS?
UGOSTITELJSTVO
Kuharica iz Splita traži posao...
0176 637 489 35 (BM)
Traži se pomoćna kuharica za rad u restoranu...
Tel.: 0176 637 489 35 (BM)
 Ketering i kućna dostava za sve vrste svečanosti  0176 637 489 35 (BM)
 Traži se kuhar za rad u restoranu...
Tel.: 0176 637 489 35 (BM)
 Traži se konobarica za rad u kafiću Tel.: 0176 637 489 35 (BM)
  Radio bih u kuhinji kao pomoćni radnik.  Kontakt: 00385 996908680
 Traži se pomoćna kuharica za rad u restoranu...
Tel.: 0176 637 489 35 (BM)
 Tražimo kuhara i pomoćnog kuhara/icu za rad u restoranu/Berlin.  Tel: 0163 6034271
GRADITELJSTVO - POSLOVI
 Tražim posao u Berlinu, pomoćni radnik u skladištu ili u tvrtki . Broj telefona: +38760 3519961
  Traži se kolona fasadera za rad u Berlinu i na terenu. 0176 637 489 35 (BM)
 Tražim posao, Govorim engleski,malo razumijem njemacki,a slabo ga govorim.
Tel.: ‪+49176 68234778‬
 Iskusna frizerka nudi usluge friziranja u vašem domu. Berlin i okolica.  Kontakt tel. 016095218165
ČIŠĆENJE, ODRŽAVANJE
 Ženska osoba traži posao ćišćenja i peglanja kod kuće ili u stanu. Tel.: 0176 637 489 35 (BM)
 Traži se osoba za čišćenje i održavanje Tel.: 0176 637 489 35 (BM)
  Tvrtka traži pomoćnog radnika za bauštelu.. 0176 637 489 35 (BM)    
 Gospođa 46g.vrijedna poštena sa iskustvom njegovatelj po struci traži posao kod starijih osoba.Vedre sam naravi. Možete me nazvati na viber
0049 95 8632114.
POSLOVNI PROSTOR
 Traži se stomatolog – zubar nasljednik za preuzimanje stomatološke ordinacije u stomatološkoj praksi. Moguće brzo preuzimanje prakse bez financijskog ulaganja i samostalno djelovanje  
Tel.: 0176 637 489 35 (BM)
IZNAJMLJIVANJE STANOVA
 Traži se dvosoban stan...
Tel.:  0176 637 489 35 (BM)
 Traži se jednosoban stan
Tel.: 0176 637 489 35
OSOBNI AUTOMOBILI
 Prodaja i kupnja polovnih automobila
+49 176 28863000
DOMAĆI KOLAČI
 Za Vaše svečane trenutke pečem tradicionalne Hrvatske kolače po recepturi naših baka (orehnjača, makovnjača,zlijevka,štrudla od jabuka ili sira, sitni suhi i kremasti kolači, breskvice ) Tel.015756197235
RAZNO
  Traže se knjige s hrvatskim naslovima... Tel.: 0176 637 489 35 (BM)
 Fotografske usluge - krštenja, vjenčanja, rođendani ...i druge prigode.  Tel.: 0176 637 489 35
... mali oglasi  Berlinskog magazina. 
E-mail pressberlin@yahoo.de   ili   Tel.: SMS 0176 637 489 35 (BM)
Mali oglasi.... Mali oglasi.... Mali oglasi.... Mali oglasi.... Mali oglasi.... Mali oglasi.... Mali oglasi.... Mali oglasi.... Mali oglasi....
www.berlinskimagazin.com   ili
Facebook  Berlinski Magazin

 

 

 Video

Brojač posjeta