BerlinskiMagazin.Com

Berlinski Magazin - Prvi mjesečnik za Hrvate u Berlinu...

Berlin Pleković-Merkel: Odlični međusobni odnosi i pomoć BiH na putu u EU

E-mail Ispis PDF

Berlin Pleković-Merkel: Odlični međusobni odnosi i pomoć BiH na putu u EU

Njemačka kancelarka Angela Merkel primila je uz vojne počasti hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u u Berlinu, nakon čega su započeli s razgovorom u kancelarskom uredu.
Njemačka kancelarka Angela Merkel i hrvatski premijer Andrej Plenković zaključili su, nakon razgovora u Berlinu, da su njemačko-hrvatski odnosi izvrsni, istodobno naglasivši potrebu jačanja potpore zemljama jugoistočne Europe na putu ka punopravnom članstvu u Europskoj uniji, posebice pritom istaknuvši Bosnu i Hercegovinu.

„Raduje me što je Hrvatska težište svoje politike sada stavila na financijsku i ekonomsku politiku. To je važno i dobro za ljude u Hrvatskoj i mi taj proces, naravno, s njemačke strane želimo podržati“, rekla je Angela Merkel nakon susreta s Andrejom Plenkovićem, naglasivši kako su njemačko-hrvatski odnosi izvrsni.
"Mogu samo zaključiti da Njemačka i dalje želi biti dobar partner Hrvatskoj i ne temelju svega mogu zaključiti da su bilateralni odnosi izvrsni“, rekla je njemačka kancelarka.
Merkel je istaknula i potrebu dodatnog jačanja gospodarskih odnosa.
„U Hrvatskoj je aktivno oko 380 njemačkih poduzeća koja skrbe za 80.000 radnih mjesta, što je 10 posto zaposlenih u privatnom sektoru u Hrvatskoj. Mislim da je to važan doprinos gospodarskom razvoju Hrvatske“, rekla je Merkel.
„Naši razgovori su bili još jedna potvrda izvrsnih i prijateljskih odnosa“, ustvrdio je i hrvatski premijer. Dodao je također kako će se svi problemi vezani uz razvoj gospodarstva rješavati intenzivnim razgovorima na ministarskoj razini, ali i na razini radnih skupina.

Plenković je prvo naglasio da se želi zahvaliti saveznoj kancelarki Merkel, draga Angela, na gostoprimstvu meni i mome izaslanstvu. „Imali smo vrlo sadržajne i kvalitetne razgovore koji su se fokusirali prije svega na još jednu potvrdu izvrskih prijateljskih političkih gospodarskih kulturnih veza, koje postoje između SR Njemačke i Hrvatske.  
Njemačke je naš jedan od ključnih vanjsko trgovinskih partnera. Njemačke tvrtke i kompanije ulažu u Hrvatsku. Veliki broj Njemačkih tursita svake godine posjećuje Hrvatsku. S druge strane hrvatska zajednica u Njemačkoj broji oko 500000 ljudi. Neki od njih su hrvatski državljani neki su njemački državljani na taj način svakodnevno pridonosi i njemačkom društvu i gospodarstvu ali istodobno sa svojim povratnim vezama i aktivnosti pridonosi i razvoju hrvatskoga gospodarstva i hrvatskoga društva.

Suglasili smo se da je ove odnose potrebno dalje nadgraditi u europskom kontekstu u pogledu intezivne komunikacijie i dijaloga i na razinama naših ministara, naših stručnih skupina, osobito onih koji će pridonijeti daljenjem ulaganju i jačanju  daljnih ekonomskih veza. Ono što je također posebno važno iz mog kuta gledanja je zajednička ocijena da je potrebno poduprijeti zemlje jugositoka Europe u njihovom procesu europskih reformi. Posebno BiH na njenom putu. Što ste mogli sada i čuti direktno od kancelarke Merkel.
Hrvatska je spremna tu pomoći i sa svojim svježim iskustvom iz pregovaračkoga procesa ali i sa svojim položajem članice Nato-a i EU na tome putu štiteći pritom jednakost sva tri konsituivna naroda u BiH. Također razgovarali smo o pripremama za europsko Vijeće o pitanjima koja se odnose na zajedničku migracijsku politiku EU, na niz drugig globalnih izazova s kojima smo suočeni a osobito odnose sa Rusijom, situaciju kako da nađemo riješenje nakon Nizozemskog referenduma o sporazumu o pridruživanju s Ukrajinom. Pri čemu smatram da idemo  dobrom smjeru kada je riječ o zajedničkom stajalištu europskoga Vijeća, kojeg će mo nadam se podržati svi zajedno u četvrtak i koje će omogućiti stupanje na snagu ovoga sporazuma.
Ocjenjujem da je ovaj posjet kao moj treći bileteralni posjet u ovom mandatu zaokružio aktivnosti u ovoj godini i da smo otvorili mogućnosti daljnje intezivne suradnje koju će mo njegovati i kroz susrete na europskom Vijeću i kroz dalnje bileteralne kontakte, kazao je premijer Plenković“.    

Kancelarka Merkel je također izrazila zadovoljstvo što je Bosna i Hercegovina ispunila uvjete za nastavak procesa približavanja Europskoj uniji.
Vezano uz perspektive Srbije na putu u EU, Plenković je naglasio kako se nada da će se za mandata njegove vlade riješiti mnoga otvorena pitanja sa Srbijom i kako je proces pregovora izvrsna prilika za to.
Merkel se složila sa svojim hrvatskim kolegom da treba rješavati otvorena pitanja između Hrvatske i Srbije, ali je također naglasila kako probleme između Hrvatske i Srbije treba rješavati na bilateralnoj razini, a ne kroz proces pregovora.
„Njemačka je i tu spremna pomoći“, rekla je Merkel.
Njemačka kancelarka također je istaknula kako Hrvatska i Njemačka zastupaju iste pozicije kada je u pitanju sukob u Ukrajini.
„Mi se s Hrvatskom slažemo i po pitanju migracija. I Hrvatska je bila prošle godine pogođena ovim pitanjem i dogovorili smo se da ćemo ovoj problematici pristupiti u okviru zajedničke europske agende“, rekla je Merkel istaknuvši suglasnost dviju zemalja oko imigrantske politike.
Kancelarka Merkel podsjetila je na brojne hrvatske iseljenike koji su važna spona između Njemačke i Hrvatske.

„U Njemačkoj žive stotine tisuća građana hrvatskog porijekla i oni su nešto kao most između naše dvije države“, rekla je Merkel koja je istaknula kako je Njemačka od početka podržavala Hrvatsku na putu kao neovisnosti i kasnije u Europsku uniju.
 
Na pitanja novinara kako bi komentirao porast popularnosti populista u jugoistočnoj Europi ali i šire, Plenković je objasnio kako se njegova stranka bori protiv takvih tendencija.
„HDZ je vodio kampanju na umjerenoj platformi desnog centra s europskim tradicijama  i pokazali smo kako se može pobijediti bez populizma. Treba podići kulturu političkog djelovanja i nastojati će mo svim snagama vanjskom politikom utjecati na porast političke kulture u regiji“, rekao je Plenković.
Hrvatski premijer se u poslijepodnevnim satima sastao s predsjednikom Bundestaga Norbertom Lammertom.

Foto galerija. Posjet premijera Plenkovića Berlinu - susret s kancelarkom Merkel i predsjednikom Bundestaga Lamertom

 

Berlinski Magazin

Berlinski magazin BM 177
Subota, 01 Travanj 2017

Novi Broj Berlinskog magazina BM 177

 Berlinski magazin - BM 176
Ponedjeljak, 20 Ožujak 2017

Berlinski magazin  - BM 176  Ožujak (03-2017)Berlinski magazin BM 175
Subota, 04 Veljača 2017

Berlinski magazin BM 175  Veljača (02-2017)

 Mali oglasi

MALI OGLASI BERLINSKOG MAGAZINA

 


 MALI OGLASI BERLINSKOG MAGAZINA:
 ....................................
OVDJE JE MOGAO BITI I VAŠ  MALI OGLAS?
UGOSTITELJSTVO
Kuharica iz Splita traži posao...
0176 637 489 35 (BM)
Traži se pomoćna kuharica za rad u restoranu...
Tel.: 0176 637 489 35 (BM)
 Ketering i kućna dostava za sve vrste svečanosti  0176 637 489 35 (BM)
 Traži se kuhar za rad u restoranu...
Tel.: 0176 637 489 35 (BM)
 Traži se konobarica za rad u kafiću Tel.: 0176 637 489 35 (BM)
  Radio bih u kuhinji kao pomoćni radnik.  Kontakt: 00385 996908680
 Traži se pomoćna kuharica za rad u restoranu...
Tel.: 0176 637 489 35 (BM)
 Tražimo kuhara i pomoćnog kuhara/icu za rad u restoranu/Berlin.  Tel: 0163 6034271
GRADITELJSTVO - POSLOVI
 Tražim posao u Berlinu, pomoćni radnik u skladištu ili u tvrtki . Broj telefona: +38760 3519961
  Traži se kolona fasadera za rad u Berlinu i na terenu. 0176 637 489 35 (BM)
 Tražim posao, Govorim engleski,malo razumijem njemacki,a slabo ga govorim.
Tel.: ‪+49176 68234778‬
 Iskusna frizerka nudi usluge friziranja u vašem domu. Berlin i okolica.  Kontakt tel. 016095218165
ČIŠĆENJE, ODRŽAVANJE
 Ženska osoba traži posao ćišćenja i peglanja kod kuće ili u stanu. Tel.: 0176 637 489 35 (BM)
 Traži se osoba za čišćenje i održavanje Tel.: 0176 637 489 35 (BM)
  Tvrtka traži pomoćnog radnika za bauštelu.. 0176 637 489 35 (BM)    
 Gospođa 46g.vrijedna poštena sa iskustvom njegovatelj po struci traži posao kod starijih osoba.Vedre sam naravi. Možete me nazvati na viber
0049 95 8632114.
POSLOVNI PROSTOR
 Traži se stomatolog – zubar nasljednik za preuzimanje stomatološke ordinacije u stomatološkoj praksi. Moguće brzo preuzimanje prakse bez financijskog ulaganja i samostalno djelovanje  
Tel.: 0176 637 489 35 (BM)
IZNAJMLJIVANJE STANOVA
 Traži se dvosoban stan...
Tel.:  0176 637 489 35 (BM)
 Traži se jednosoban stan
Tel.: 0176 637 489 35
OSOBNI AUTOMOBILI
 Prodaja i kupnja polovnih automobila
+49 176 28863000
DOMAĆI KOLAČI
 Za Vaše svečane trenutke pečem tradicionalne Hrvatske kolače po recepturi naših baka (orehnjača, makovnjača,zlijevka,štrudla od jabuka ili sira, sitni suhi i kremasti kolači, breskvice ) Tel.015756197235
RAZNO
  Traže se knjige s hrvatskim naslovima... Tel.: 0176 637 489 35 (BM)
 Fotografske usluge - krštenja, vjenčanja, rođendani ...i druge prigode.  Tel.: 0176 637 489 35
... mali oglasi  Berlinskog magazina. 
E-mail pressberlin@yahoo.de   ili   Tel.: SMS 0176 637 489 35 (BM)
Mali oglasi.... Mali oglasi.... Mali oglasi.... Mali oglasi.... Mali oglasi.... Mali oglasi.... Mali oglasi.... Mali oglasi.... Mali oglasi....
www.berlinskimagazin.com   ili
Facebook  Berlinski Magazin

 

 

 Video

Brojač posjeta