BerlinskiMagazin.Com

Berlinski Magazin - Prvi mjesečnik za Hrvate u Berlinu...

Berlin Pleković-Merkel: Odlični međusobni odnosi i pomoć BiH na putu u EU

E-mail Ispis PDF

Berlin Pleković-Merkel: Odlični međusobni odnosi i pomoć BiH na putu u EU

Njemačka kancelarka Angela Merkel primila je uz vojne počasti hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u u Berlinu, nakon čega su započeli s razgovorom u kancelarskom uredu.
Njemačka kancelarka Angela Merkel i hrvatski premijer Andrej Plenković zaključili su, nakon razgovora u Berlinu, da su njemačko-hrvatski odnosi izvrsni, istodobno naglasivši potrebu jačanja potpore zemljama jugoistočne Europe na putu ka punopravnom članstvu u Europskoj uniji, posebice pritom istaknuvši Bosnu i Hercegovinu.

„Raduje me što je Hrvatska težište svoje politike sada stavila na financijsku i ekonomsku politiku. To je važno i dobro za ljude u Hrvatskoj i mi taj proces, naravno, s njemačke strane želimo podržati“, rekla je Angela Merkel nakon susreta s Andrejom Plenkovićem, naglasivši kako su njemačko-hrvatski odnosi izvrsni.
"Mogu samo zaključiti da Njemačka i dalje želi biti dobar partner Hrvatskoj i ne temelju svega mogu zaključiti da su bilateralni odnosi izvrsni“, rekla je njemačka kancelarka.
Merkel je istaknula i potrebu dodatnog jačanja gospodarskih odnosa.
„U Hrvatskoj je aktivno oko 380 njemačkih poduzeća koja skrbe za 80.000 radnih mjesta, što je 10 posto zaposlenih u privatnom sektoru u Hrvatskoj. Mislim da je to važan doprinos gospodarskom razvoju Hrvatske“, rekla je Merkel.
„Naši razgovori su bili još jedna potvrda izvrsnih i prijateljskih odnosa“, ustvrdio je i hrvatski premijer. Dodao je također kako će se svi problemi vezani uz razvoj gospodarstva rješavati intenzivnim razgovorima na ministarskoj razini, ali i na razini radnih skupina.

Plenković je prvo naglasio da se želi zahvaliti saveznoj kancelarki Merkel, draga Angela, na gostoprimstvu meni i mome izaslanstvu. „Imali smo vrlo sadržajne i kvalitetne razgovore koji su se fokusirali prije svega na još jednu potvrdu izvrskih prijateljskih političkih gospodarskih kulturnih veza, koje postoje između SR Njemačke i Hrvatske.  
Njemačke je naš jedan od ključnih vanjsko trgovinskih partnera. Njemačke tvrtke i kompanije ulažu u Hrvatsku. Veliki broj Njemačkih tursita svake godine posjećuje Hrvatsku. S druge strane hrvatska zajednica u Njemačkoj broji oko 500000 ljudi. Neki od njih su hrvatski državljani neki su njemački državljani na taj način svakodnevno pridonosi i njemačkom društvu i gospodarstvu ali istodobno sa svojim povratnim vezama i aktivnosti pridonosi i razvoju hrvatskoga gospodarstva i hrvatskoga društva.

Suglasili smo se da je ove odnose potrebno dalje nadgraditi u europskom kontekstu u pogledu intezivne komunikacijie i dijaloga i na razinama naših ministara, naših stručnih skupina, osobito onih koji će pridonijeti daljenjem ulaganju i jačanju  daljnih ekonomskih veza. Ono što je također posebno važno iz mog kuta gledanja je zajednička ocijena da je potrebno poduprijeti zemlje jugositoka Europe u njihovom procesu europskih reformi. Posebno BiH na njenom putu. Što ste mogli sada i čuti direktno od kancelarke Merkel.
Hrvatska je spremna tu pomoći i sa svojim svježim iskustvom iz pregovaračkoga procesa ali i sa svojim položajem članice Nato-a i EU na tome putu štiteći pritom jednakost sva tri konsituivna naroda u BiH. Također razgovarali smo o pripremama za europsko Vijeće o pitanjima koja se odnose na zajedničku migracijsku politiku EU, na niz drugig globalnih izazova s kojima smo suočeni a osobito odnose sa Rusijom, situaciju kako da nađemo riješenje nakon Nizozemskog referenduma o sporazumu o pridruživanju s Ukrajinom. Pri čemu smatram da idemo  dobrom smjeru kada je riječ o zajedničkom stajalištu europskoga Vijeća, kojeg će mo nadam se podržati svi zajedno u četvrtak i koje će omogućiti stupanje na snagu ovoga sporazuma.
Ocjenjujem da je ovaj posjet kao moj treći bileteralni posjet u ovom mandatu zaokružio aktivnosti u ovoj godini i da smo otvorili mogućnosti daljnje intezivne suradnje koju će mo njegovati i kroz susrete na europskom Vijeću i kroz dalnje bileteralne kontakte, kazao je premijer Plenković“.    

Kancelarka Merkel je također izrazila zadovoljstvo što je Bosna i Hercegovina ispunila uvjete za nastavak procesa približavanja Europskoj uniji.
Vezano uz perspektive Srbije na putu u EU, Plenković je naglasio kako se nada da će se za mandata njegove vlade riješiti mnoga otvorena pitanja sa Srbijom i kako je proces pregovora izvrsna prilika za to.
Merkel se složila sa svojim hrvatskim kolegom da treba rješavati otvorena pitanja između Hrvatske i Srbije, ali je također naglasila kako probleme između Hrvatske i Srbije treba rješavati na bilateralnoj razini, a ne kroz proces pregovora.
„Njemačka je i tu spremna pomoći“, rekla je Merkel.
Njemačka kancelarka također je istaknula kako Hrvatska i Njemačka zastupaju iste pozicije kada je u pitanju sukob u Ukrajini.
„Mi se s Hrvatskom slažemo i po pitanju migracija. I Hrvatska je bila prošle godine pogođena ovim pitanjem i dogovorili smo se da ćemo ovoj problematici pristupiti u okviru zajedničke europske agende“, rekla je Merkel istaknuvši suglasnost dviju zemalja oko imigrantske politike.
Kancelarka Merkel podsjetila je na brojne hrvatske iseljenike koji su važna spona između Njemačke i Hrvatske.

„U Njemačkoj žive stotine tisuća građana hrvatskog porijekla i oni su nešto kao most između naše dvije države“, rekla je Merkel koja je istaknula kako je Njemačka od početka podržavala Hrvatsku na putu kao neovisnosti i kasnije u Europsku uniju.
 
Na pitanja novinara kako bi komentirao porast popularnosti populista u jugoistočnoj Europi ali i šire, Plenković je objasnio kako se njegova stranka bori protiv takvih tendencija.
„HDZ je vodio kampanju na umjerenoj platformi desnog centra s europskim tradicijama  i pokazali smo kako se može pobijediti bez populizma. Treba podići kulturu političkog djelovanja i nastojati će mo svim snagama vanjskom politikom utjecati na porast političke kulture u regiji“, rekao je Plenković.
Hrvatski premijer se u poslijepodnevnim satima sastao s predsjednikom Bundestaga Norbertom Lammertom.

Foto galerija. Posjet premijera Plenkovića Berlinu - susret s kancelarkom Merkel i predsjednikom Bundestaga Lamertom

 

Berlinski Magazin

Berlinski magazin BM 179
Subota, 03 Lipanj 2017

Berlinski magazin BM 179

 

U novom broju Berlinskog magazina BM 179  pročitajte:

-Riječ urednika
-38 dječaka i 30 djevojčica primilo sakrament prve svete pričesti  u HKM Berlin
-Razgovor: Anica Krstanović - Novi koncept pripreme prvopričesnika
-Razgovor: Vido Kristić dipl. ing. građ. vlasnik Grand hotela Neum
-Branimir Penava glavni menadžer Herceg Etno sela u Međugorju općina Čitluk koje je u vlasništvu Union Foods d.o.o.
-Ante Milićević direktor hotela Brotnjo ugostiteljstvo i turizam d.d. i direktor Mališić grupe  iz Čitluka i Nikolina Šimović voditeljica prodaje hotela Brotnjo.
-Koncert u Berlinu: Mate Bulić i Željko Bebek pred 800 posjetitelja
-„Integrationspreises 2017“ - Nagrade za Integraciju 2017. - Časnoj sestri Ancilla Vukoja
-Dinamo U-14 osvojio je prestižni Nike Premier Cup 2017 održan u Berlinu
-Poetski kutak i recept BM 179
-Prezentacija putovanja HKM Berlin na SHKM u Vukovar 2017.
-Predstavljanje likovnog projekta u Berlinu: PUNKT ∙ TOČKA ∙ PUNTO  -  piše Renata R.
-Članovi društva Vladimir Fran Mažuranić posjetili  Mažuranićev berlinski grob
Održana prva  BiH - Njemačka gospodarska konferencija
-Odlazi župnik Fra Frano Čugura.  Novi župnik  HKm Berlin Fra Edvard Sokol.
-Mali oglasi BM…

 

Berlinski magazin BM 178
Srijeda, 03 Svibanj 2017

Novi Broj Berlinskog magazina BM 178

 

Sadržaj:

-Riječ urednika
-Ovogodišnji Uskrs u znak jedinstva svih kršćana
-„Mama, zašto onaj čovjek visi tamo gore?“
-Posjet sajmu knjiga u Leipzigu
-Razgovor: Ivan Penava, prof. gradonačelnik Grada Vukovara
-Razgovor Davor Bernardić novi predsjednik  SDP-a Hrvatske
-Biggs bar novootvoreni lokal u Berlinu. Berlinski magazin - reportaža
-„Pisanica od srca“ poklon Koprivničko-križevačke županije Berlinu
-Poetski kutak i recept BM 178
-5. Istočni forum u Berlinu - Budućnost europskog i euroazijskog partnerstva
-Međunarodni sajam o vodi – Berlin 2017.
-Vinkovci - Grad Josipa Runjanina     - piše Renata R.
-Male zanimljivosti
-„Hrvatski slikari“ i književni susret s Anđom Marić
-Mali oglasi BM

 

 Berlinski magazin BM 177
Subota, 01 Travanj 2017

Novi Broj Berlinskog magazina BM 177

 Mali oglasi

MALI OGLASI BERLINSKOG MAGAZINA

 


 MALI OGLASI BERLINSKOG MAGAZINA:
 ....................................
OVDJE JE MOGAO BITI I VAŠ  MALI OGLAS?
UGOSTITELJSTVO

UGOSTITELJSTVO

-Traži se pomoćna kuharica za rad u restoranu... Tel.: 0176 637 489 35 (BM).

-Traži se konobarica za rad u  kafiću.. Wedding. Poznavanje njemačkog jezika. Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-Restoran traži kuhara.

-Traži se kuharica za rad u restoranu... Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-Restoran traži kuhara i pomoćnog kuhara/icu za rad u restoranu/Berlin.Tel: 0163 6034271

GRADITELJSTVO - POSLOVI

-Traži se više zidara za rad na baušteli. Berlin i terenski rad van Berlina. Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-Traži se više fasadera za rad na baušteli. Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-Traži se moler s iskustvom za rad na baušteli. Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-Iskusna frizerka nudi usluge friziranja u vašem domu. Berlin i okolica.  Kontakt tel. 016095218165

ČIŠĆENJE - ODRŽAVANJE

-Traži se osoba za čišćenje i održavanje Tel.: 0176 637 489 35 (BM)             

-Žena srednjih godina traži posao čišćenje, uređivanje vrtova ili čuvanje starijih i nemoćnih osoba

-Gospođa 46g.vrijedna poštena sa iskustvom njegovatelj po struci traži posao kod starijih osoba.Vedre sam naravi. Možete me nazvati na viber 0049 95 8632114.

POSLOVNI PROSTOR

-Traži se stomatolog – zubar nasljednik za preuzimanje stomatološke ordinacije u stomatološkoj praksi. Moguće brzo preuzimanje prakse bez financijskog ulaganja i samostalno djelovanje 

Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

IZNAJMLJIVANJE / KUPOVINA STANOVA

-Traži se dvosoban stan. Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-Kupujem trosoban stan u užem centru Berlina. Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-Traži se jednosoban stan.  Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

- Stan s balkonom na drugom katu, Vogošća -Sarajevo   Cijena je 85.000 KM, odnosno 43.000 eura.

Opis nekretnine

Prodaje se stan površine 70m2 na drugom katu stambene zgrade, u Vogošći.

Zgrada je izgrađena 1986.godine u ulici Braće Kršo, naselje Vogošća, Sarajevo.

Cijena je 85.000 KM, odnosno 43.000 eura.

Informacije na telefon  0049 176 63748935 

OSOBNI AUTOMOBILI

-Prodaja i kupnja polovnih automobila +49 176 28863000

DOMAĆI KOLAČI

-Za Vaše svečane trenutke pečem tradicionalne Hrvatske kolače po recepturi naših baka (orehnjača, makovnjača,zlijevka,štrudla od jabuka ili sira, sitni suhi i kremasti kolači, breskvice ) Tel.015756197235

RAZNO

-Fotografske usluge  za sve prigode. Krštenja, vjenčanja, rođendani, zabave...i druge prigode.  Tel.: 0176 637 489 35

-Traži se programer sa poznavanjem Joomla-e  Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-"Dajem instrukcije/privatne satove klavira za osnovnoškolski uzrast i početnike. Cijena: 20€ - jedan školski sat. Broj tel: 015145068708".

KONTAKT ZA VAŠE OGLASE

... mali oglasi  Berlinskog magazina.  E-mail pressberlin@yahoo.de   ili  

Tel.: SMS 0176 637 489 35 (BM) 

 

 Video

Brojač posjeta