BerlinskiMagazin.Com

Berlinski Magazin - Prvi mjesečnik za Hrvate u Berlinu...

Dominik Ćepulić: Postoje li muškarci i žene u 21. stoljeću?

E-mail Ispis PDF

Postoje li muškarci i žene u 21. stoljeću?

Predavanje u Berlinu.

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Vladimir Fran Mažuranić i Hrvatske katoličke misije u velikoj dvorani misije održana je tribina-predavanje pod naslovom  Uvod u rodnu ideologiju  „Postoje li muškarci i žene u 21. stoljeću?, a održao ga je psiholog magistar Dominik Ćepulić.

Predavanju je nazočilo oko 100-njak  zainteresiranih za ovu temu uz nazočnost župnika Fra Frane Čugura i svećenika fra Ivana Macut.  Nazočne je na samom početku pozdravio Stjepan Lozančić predsjednik HKD V.F. Mažuranića, te se zahvalio  predavaču i prisutnima.

Gost večeri magistar psihologije Dominik Ćepulić je govorio na zadanu temu prateći predavanje power point prezentacijom. Dominik Ćepulić je rođen 1990. u Zagrebu.Osnovnu i srednju školu je završio u Zagrebu. Upisao je Filozofski fakultet u Zagrebu, smjer Psihologija gdje je i magistrirao 2014. Tijekom studija je bio urednik župnog listića 4 godine i sudjelovao u osnivanju Katoličkog volonterskog centra SKAC. Sudjelovao je u Referendumu za brak u inicijativi "U ime obitelji". 2014. godine je upisao doktorat na Humboldtovom Sveučilištu u Berlinu.

Ovdje poslušajte pozdravni govor Stjepana Lozančića predsjednika HKD VF Mažuranić

Dominik Ćepulić je  u uvodnim riječima predavanja Uvod u rodnu ideologiju „Postoje li muškarci i žene u 21. stoljeću?, objasnio termine spol i rod i razliku između njih, da bi se potom osvrnuo na povijesni nastanak s osvrtom na zapadno društvo.

Govorio je o Crkvenom učenje o spolu, citirajući  Post 1, 27-28  "Na svoju sliku stvori Bog čovjeka,na sliku Božju on ga stvori,muško i žensko stvori ih. I blagoslovi ih Bog i reče im: »Plodite se, i množite, i napunite zemlju, i sebi je podložite!

Ćepulić je naglasio današnje aktualne rodovsko-spolne definicije a to su: Bigender: dva odvojena roda (npr. maskulini i feminini), Cisgender: spol i rod su u skladu, Genderqueer: osoba koja se ne definira u binarnom sistemu, Neutrol: osoba koja ima neutralni rod? i Transgender: rod ne odgovara spolu i rodu koje je dobio pri rođenju.

Istaknuo  je definiciju Sandre Bem koja je kazala: Prava ravnopravnost među ljudima nastat će tek kada se potpuno dekonstruiraju muški i ženski identitet, kada ljudi budu odgojeni da nemaju baš nikakvih predodžbi o o tome što bi trebalo biti „muško” a što „žensko”.

Predavač Čepulić se potom osvrnuo na Kratka povijest rodne ideologije od 1914.godine do danas. Citirao je 4 feministička filozofa/kinje koji su između ostalih zatupali teze: Nitko nije rođen kao žena, već se ženom postaje, Nema razlike u spolnosti kod rođenja, Bipolarnost služi diskriminaciji ili mišljenje J. Butler iz 1990 godine koja kaže da "Istinska jednakost ne može biti postignuta ako su muškarci i žene odvojeni (različiti)".

Rodna ideologija je bila naglašena u najznačajnijim svjetskim institucijama a prelomni sastanci su bili oni u Kairu 1994. na Međunarodnoj konferenciji o stanovništvu i razvoju i u Pekingu 1995. gdje je održana Međunarodna konferencija o ženama gdje je službeno prihvaćen gender mainstreaming (uvesti rodnu ideologiju u sve pore društva jer onda se društvo najbolje mijenja).

Ovdje poslušajte uvod u izlaganje Dominika Ćepulića magistra psihologije: Berlin 06.05.2016

Kroz povijest rodne ideologije u posljednjih 100 godina Ćepulić je naglasio kako su se željeli  donijeti sljedeći zaključci: 1. Spol je biološka karakteristika, rod je ono što društvo konstruira (nije bogomdan), tj. ono što individualno biramo. 2. Rod je fluidan – može se mijenjati tijekom života! Ja mogu biti što želim! 3.Tradicionalne rodne uloge treba dekonstruirati jer potiču nejednakost među muškarcima i ženama, kao i među hetero i homo. Brak treba dekonstruirati. 4.Dekonstrukcijom roda dolazi i dekonstrukcija heteroseksualnosti kao nečeg normalnog i  5. Poticanje gendermainstreaming–uvesti rodnu ideologiju u sve pore društva jer onda se društvo najbolje mijenja.

Naglašeni su i Standardi spolnog odgoja u Europi, govorio je o situacija u školama i fakultetima, u njemačkim vrtićima i mnogim drugim zanimljivim temama i istraživanjima.

Ćepulić je naglasio i genetsku sličnost između žene i muškarca i majmuna, ona iznosi visokih 98,5%.  

Predavanje je Dominika Ćepulića trajalo je više od sat vremena a nakon toga su nazočni imali brojan pitanja nakon čega su uslijedile i brojne diskusije.

Prisutni su predavaču zahvalili pljeskom a na koncu predavanja prisutni su se počastili slasticama što su ih pripremili članovi društva Mažuranić, te su se zadržali u ugodnom društvu i razgovoru.

Foto galerija: Izlaganje Dominika Ćepulića magistra psihologije: Berlin 06.05.2016

 

 

 

Berlinski Magazin

Berlinski magazin BM 179
Subota, 03 Lipanj 2017

Berlinski magazin BM 179

 

U novom broju Berlinskog magazina BM 179  pročitajte:

-Riječ urednika
-38 dječaka i 30 djevojčica primilo sakrament prve svete pričesti  u HKM Berlin
-Razgovor: Anica Krstanović - Novi koncept pripreme prvopričesnika
-Razgovor: Vido Kristić dipl. ing. građ. vlasnik Grand hotela Neum
-Branimir Penava glavni menadžer Herceg Etno sela u Međugorju općina Čitluk koje je u vlasništvu Union Foods d.o.o.
-Ante Milićević direktor hotela Brotnjo ugostiteljstvo i turizam d.d. i direktor Mališić grupe  iz Čitluka i Nikolina Šimović voditeljica prodaje hotela Brotnjo.
-Koncert u Berlinu: Mate Bulić i Željko Bebek pred 800 posjetitelja
-„Integrationspreises 2017“ - Nagrade za Integraciju 2017. - Časnoj sestri Ancilla Vukoja
-Dinamo U-14 osvojio je prestižni Nike Premier Cup 2017 održan u Berlinu
-Poetski kutak i recept BM 179
-Prezentacija putovanja HKM Berlin na SHKM u Vukovar 2017.
-Predstavljanje likovnog projekta u Berlinu: PUNKT ∙ TOČKA ∙ PUNTO  -  piše Renata R.
-Članovi društva Vladimir Fran Mažuranić posjetili  Mažuranićev berlinski grob
Održana prva  BiH - Njemačka gospodarska konferencija
-Odlazi župnik Fra Frano Čugura.  Novi župnik  HKm Berlin Fra Edvard Sokol.
-Mali oglasi BM…

 

Berlinski magazin BM 178
Srijeda, 03 Svibanj 2017

Novi Broj Berlinskog magazina BM 178

 

Sadržaj:

-Riječ urednika
-Ovogodišnji Uskrs u znak jedinstva svih kršćana
-„Mama, zašto onaj čovjek visi tamo gore?“
-Posjet sajmu knjiga u Leipzigu
-Razgovor: Ivan Penava, prof. gradonačelnik Grada Vukovara
-Razgovor Davor Bernardić novi predsjednik  SDP-a Hrvatske
-Biggs bar novootvoreni lokal u Berlinu. Berlinski magazin - reportaža
-„Pisanica od srca“ poklon Koprivničko-križevačke županije Berlinu
-Poetski kutak i recept BM 178
-5. Istočni forum u Berlinu - Budućnost europskog i euroazijskog partnerstva
-Međunarodni sajam o vodi – Berlin 2017.
-Vinkovci - Grad Josipa Runjanina     - piše Renata R.
-Male zanimljivosti
-„Hrvatski slikari“ i književni susret s Anđom Marić
-Mali oglasi BM

 

 Berlinski magazin BM 177
Subota, 01 Travanj 2017

Novi Broj Berlinskog magazina BM 177

 Brojač posjeta