BerlinskiMagazin.Com

Berlinski Magazin - Prvi mjesečnik za Hrvate u Berlinu...

Večernjakova domovnica 2011.

E-mail Ispis PDF

Veliki iseljenički spektakl koji bi u budućnosti mogao ponijeti i ime Hrvatski Oskar održan je po peti put u njemačkom poznatom gradiću Bad Homburgu na domak Frankfurta pod imenom Večernjakova domovnica 2011. Večernjakova domovnica 2011. - Hrvatski Oskar u Njemačkoj.(Naslovna slika: Stipe Puđa organizator večernjakove domovnice 2011.-Urednik inozemnog izdanja Večernjeg lista iz Frankfurta)

12. ožujka 2011. u Bad Homburgu kod Frankfurta u Kristalnoj dvorana Landgraf-Friedrich-Saal des Kurhauses održana je peta Večernjakova domovnica 2011. Veliki iseljenički spektakl Večernjakova domovnica 2011., koji bi u budućnosti mogao ponijeti i ime Hrvatski Oskar održan je po peti put u njemačkom poznatom gradiću Bad Homburgu, na domak Frankfurta.

U gradu partneru hrvatskog Dubrovnika, Bad Homburgu elitnom njemačkom turističkom i lječilišnom centru u velebnoj kongresnoj dvorani Landgraf-Friedrich, održana je svečana dodjela Večernjakove domovnice 2011. godine, najpopularnijim Hrvatima, iseljenicima u nekoliko kategorija: sport, glazba, gluma i spektakl u dvije vrijednosne kategorije, prema izboru čitatelja Večernjeg lista i stručnog ocjenjivačkog suda. Dodijeljene su nagrade za najistaknutije i najuspješnije Hrvate koji žive ili djeluju van domovine.

VELEPOSLANIK dr. KOVAČ POHVALIO ORGANIZATORE

Peta smotra najpopularnijih hrvatskih iseljenika pod nazivnikom večernjakova domovnica 2011. održana je pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske uz nazočnost ministra kulture Jasena Mesića. Gosti večeri bili su:  Državni tajnik Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Stipe Mamić, načelnik Samostalne službe za Hrvate u inozemstvu i kulturu Petar Barišić, ravnateljica Matice iseljenika Katarina Fuček, član Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza i povjerenik za hrvatske nogometne klubove u iseljeništvu Pero Šarić.

MINISTAR KULTURE RH JASEN MESIĆ POHVALIO ORGANIZATORE

U dvorani prekrasnog kongresnog centra nekadašnjeg kraljevske rezidencije Bad Homburga nazočili su i skoro svi predstavnici voditelji diplomatskog hrvatskog kora u SR Njemačkoj. Prvi hrvatski diplomat u SR Njemačkoj veleposlanik RH u Berlinu dr. Miro Kovač, generalni konzuli RH u Münchenu Vladimir Duvnjak, u Stuttgartu Ante Cicvarić, u Düsseldorfu Vjekoslav Križanec i  konzul RH u Frankfurtu Damir Sabljak predstavljali su njemačke regione koji su pod njihovom ingurencijom. Nazočio je i donedavni generalni konzul RH u Hamburgu Žarko Plevnik a iz BiH skupu je nazočio generalni konzul BiH u Frankfurtu Nikica Džambo, te brojni uzvanici iz Hrvatske i drugih europskih zemalja.

DUBROVNIKU ČEK OD 20000 EURO DAR BAD HOMBURGA

Brojni predstavnici Hrvatskih zajednica u Europi, nogometnih i drugih klubova i udruga te Hrvatskih katoličkih misija u hrvatskom iseljeništvu, uveličili su gala večer na kojoj je nazočilo oko 700 posjetitelja. Domaćin Večernjakove domovnice grad Bad Homburga i gradonačelnik Michael Korwiski, glavnu gradski trg ukrasili su velikom slikom Dubrovnika a ispred kongresnog centra tri dana se nadzirao veliki oglasni pano s natpisom Večernjakova domovnica 2011.

Grad prijatelj hrvatskog Dubrovnika i gradonačelnik Michael Korwiski primili su za ovu prigodu i dubrovačkog gradonačelnika dr. Andru Vlahušića koji je povodom Večernjakove domovnice došao zajedno s predstavnicima Dubrovniku susjedne općine Konavle na čelu s predsjednikom općinskog vijeća Božom Martinovićem te donačelnikom općine Konavle Matom Pušićem.

U prvoklasnom zabavnom programu koji su moderatorski vodili hrvatska glumica Nina Juraga i glumac Mario Valentić nastupili su: glazbena skupina Baruni, Paula i Đelo Jusić ml., i Grupa Gracija. Glazbenike iz iseljeništva predvodila je Monika Kisters, Bernarda Brunović, Dijana Brekalo, Marija Vidović, Darko Kordić, Mateo Granić i Ana Badrov, a sve je dodatno glazbeno uljepšao Tamburaški sastav Plavi Dunav predvođen ponajboljim hrvatskim tamburašem u iseljeništvu Tunom Bošnjakovićem.

NAJVEĆA I NAJORGANIZIRANIJA HRVATSKA MANIFESTACIJA U ISELJENIŠTVU

U programskom dijelu večeri bile su održane i dvije modne revije: Revija ekskluzivnih haljina hrvatske  modne dizajnerice  Matije Vuice, te etno revija dizajnerice Mine Petre, pod imenom Materina priča. Dodjela nagrade Večernjakova domovnica  najpopularnijim Hrvatima u iseljeništvu bilo je vrhunac ove vrhunski organizirane večeri.  Jubilarna 5. dodjela nagrade Večernjakove domovnice, koja je održana u gradu Bad Homburgu nekadašnjoj ljetnoj rezidenciji cara Wilhelma II, okupila je brojne njemačke, švicarske, austrijske i hrvatske zvijezde, gdje su se na jednom mjestu našli najuspješniji hrvatski iseljenici.

Čitatelji Večernjeg lista ove su godine najboljim sportašem profesionalcem proglasili nogometaša Josipa Šimunića  igrača Hoffenheima, dok je prema odluci žirija pobjedu odnio Keiserlauternov nogometaš, novi hrvatski reprezentativac Srđan Lakić.

LAKIĆ I ŠIMUNIĆ MEĐU NAGRAĐENIM

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH bilo je pokrovitelj Večernjakovog izbora, a svoje pokroviteljstvo, među ostalim, daju i zbog brojnih sportaša amatera koji su zastupljeni u  izboru. Nominirajući svoje sportske klubove i sportaše amatere, čitatelji Večernjeg lista pomažu u otkrivanju sportskih talenata, što spomenuto ministarstvo prepoznaje i cijeni.

Večernjakovi su čitatelji u kategoriji najpopularnijih sportaša amatera za najboljeg odabrali Davora Prtenjaču koji igra za NK Croatia Sindelfingen, dok se žiri odlučio za mladog vratara Iliju Kovačića iz HŠD Rheintal - FC Basela. Prema odluci čitatelja nagradu za najpopularniju sportsku momčad dobila je FC Croatia Mülheim (NRW) dok je nagrada žirija otišla u ruke FC Croatiji Frankfurt.

PERO ŠARIĆ U IME HNS NAGRADIO NAJUZORITIJE HRVATSKE SPORTAŠE U ISELJENIŠTVU

Razloga za slavlje imali su  i Monika Kisters iz grada Botropa u Njemačkoj i Darko Kordićiz Berlina koji su u kategoriji najpopularnijih pjevača i glazbenika ponijeli nagrade žirija i čitatelja u kategoriji glazbe. U kategoriji glazbe uručena  je i nagrada za životno djelo koja je dodijeljena poznatom hrvatskom kompozitoru Milku Kelemenu. Kelemen je dobitnik brojnih nagrada, među kojima i ona za poseban doprinos hrvatskoj kulturi.

Ove je godine dodijeljena i posebna jubilarna petogodišnja nagrada koja je otišla u ruke miljeniku hrvatskih iseljenika pjevaču Mati Buliću. Glazbeni sastav Domino iz Nürnberga je u kategoriji najpopularnijeg glazbenog sastava osvojio nagradu čitatelja, dok je Cro Express iz Stuttgarta dobio nagradu prema odluci žirija.

Peta jubilarna Domovnica donijela je jedinstvenu nagradu prema odluci čitatelja i žirija mladoj talentiranoj glumici iz Züricha Ivani Martinović te istu nagradu čitatelja i žirija njenom kolegi Stipi Ercegu iz Berlina koji je nagradu dobio u kategoriji najpopularnijeg glumca.

DAVORKA TOVILO ZARADILA SIMPATIJE MNOGOBROJNIH GOSTIJU

Do samog kraja glasovanja je bilo uzbudljivo u kategoriji zabava/spektakli. Za titulu najpopularnije su se borile dvije hrvatske ljepotice. Monika Ivančan iz Stuttgarta i Davorka Tovilo iz Münchena. Čitatelji su odlučili svoj glas ipak dati Davorki Tovilo, pa je u samoj završnici bivša djevojka poznatog njemačkog komičara Olivera Pochera pala u drugi plan. Prema odluci žirija u istoj je kategoriji pobjedu odnijela Tatjana Batinić iz Beča bivša miss Austrije.

Večernjakova domovnica 2011. U Bad Homburgu bila je jedinstveni susret iseljene i domovinske Hrvatske. Uz nominirane kandidate, sponzore uzvanike i goste koji su se odazvali na gala večeri priređenoj za 700 gostiju,  ugodno je bilo nazočiti na ovom najznačajnijem europskom iseljeničkom druženju koje se priređuje jednom godišnje u organizaciji Večernjeg lista iz Frankfurta i urednika inozemnog izdanja urednika novinara Stipe Puđe, kazali su mnogi gosti s kojima smo razgovarali.

OLGA STOSS PO PETI PUT S VEČERNJAKOM

Susretu je i ove godine nazočila Olga Stoss poznata hrvatske humanitarke i žene koja je najzaslužnija za uspostavu prijateljstva gradova Bad Homburga i Dubrovnika. Otkad je pomaganje onima koji pomoć trebaju postala dio njezine svakidašnjice, ime Olge Stoss postalo je sinonim za pomoć. Ova iznimna žena već 50 godina živi u Bad Homburgu, vodi hrvatsko-njemačku humanitarnu udrugu “Kroatien-Hilfe Hochtaunus”. Olga Stoss je  i Večenjakovoj domovnici otvorili su vrata Bad Homburga za ovaj veliki iselejnički spektakl. 

U Bad Homburgu posluje i nekoliko tvrtki vlasnika Hrvata, od kojih je najpoznatija i najuspješnija tvrtka “Budimir Import-Export”, u vlasništvu Petra Budimira. Tvrtka Budimir vodeći je izvoznik hrvatskih vina i ostalih prehrambenih proizvoda iz Hrvatske u zemlje Europe. Petar Budimir izvozi iz Hrvatske u Austriju, Francusku, Belgiju, Nizozemsku, Dansku, Švedsku, Švicarsku, Poljsku i Češku. Tvrtka je tradicionalno godinama glavni sponzor Večernjakove domovnice.

Jedan od glavnih  sponzora Domovnice je  i restoran  “Am Römerbrunnen”,  jedan od najstarijih i najpoznatijih Bad homburških restorana sa tradicijom starom više od 100 godina. Restoran je smješten u srcu Kurparka, a izuzetno uspješno ga vodi Tiho Krtalić. Taj rođeni Mostarac pretvorio je “Am Roemerbrunnen” u jedan od najljepših restorana kojeg vode Hrvati u Njemačkoj.

SPONZORI POZITIVNO PREPOZNALI NAJVEČI ISELJENIČKI SKUP HRVATA

U Bad Homburgu uspješno radi nekoliko hrvatskih obiteljskih hotela među kojima se ističu hotel Victoriju, sa restoranom i 20-ak soba. Vodi ga obitelj Tandara. Hotel “Hugenotten Garten” vlasnika Jakova Ursića, mali je i lijepo uređen obiteljski hotel s 20-ak soba. Ursić ga je sam izgradio nakon što je prije 20-ak godina odlučio Berlin zamijeniti Bad Homburgom.  Još jedan hrvatski restoran je i Stadt Berlin kojeg u obližnjem Friedrichsdorfu vodi Metkovac Živko Karamatić Fićo. Tvrtka Glass u vlasništvu Dubrovčanina Dražena Mozare koji već već više od desetljeća radi u tvrtki specijaliziranoj za servis i ugradnju autostakala. Njegova je tvrtka jedina hrvatska autotvrtka te vrste u Taunusu.

Posljednjih godina na Domovnici se piju visokokvalitetna vina vinarije Dubrovački podrumi d.d. Gruda, vodeća vinska kuća Konavoskog vinogorja, a hranu za 700 uzvanika i gostiju pripremio je  ove godine Draško Marelja s osobljem restoranom Mediteran u čijim kulinarskim specijalitetima su gosti Večernjakove domovnice mogli uživati kao da su u najluksuznijim europskim hotelima.

POHVALE SA SVIH STRANA ZA VEČERNJAKOVU DOMOVNICU 2011.

Ovogodišnji glavni sponzor Domovnicee bila je tvrtka BHB iz Freiburga u vlasništvu Mije Matića. Večernjakova domovnica 2011. najveći, najsvečaniji i najorganiziraniji te najkvaliteniji skup Hrvata u iseljeništvu održan pod imenom Večernjakova domovnica 2011. događaj je koji je nadmašio domovinsko-iseljeničke mostove. Ovaj hrvatski Oskar u Bad Homburgu u Njemačkoj trebalo bi nominirati i obilježavati kao nešto što je postalo ogledalo svega najboljeg, najljepšeg i najorganiziranijeg u Nejmačkoj pa i u Europi, kada se jednom godišnje zaslugama Stipe Puđe voditelja inozemnog izdanja Večernjeg lista i njegovih suradnika te hvale vrijednih sponzora i donatora održava ova sjajna manifestacija, promidžbe hrvatske kulture, sporta i gospodarstva, pod imenom Večernajkova domovnica.

Pripremio i snimio Željko Matić                                             e-mail:   Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

 

 

 

Berlinski Magazin

Berlinski magazin BM 179
Subota, 03 Lipanj 2017

Berlinski magazin BM 179

 

U novom broju Berlinskog magazina BM 179  pročitajte:

-Riječ urednika
-38 dječaka i 30 djevojčica primilo sakrament prve svete pričesti  u HKM Berlin
-Razgovor: Anica Krstanović - Novi koncept pripreme prvopričesnika
-Razgovor: Vido Kristić dipl. ing. građ. vlasnik Grand hotela Neum
-Branimir Penava glavni menadžer Herceg Etno sela u Međugorju općina Čitluk koje je u vlasništvu Union Foods d.o.o.
-Ante Milićević direktor hotela Brotnjo ugostiteljstvo i turizam d.d. i direktor Mališić grupe  iz Čitluka i Nikolina Šimović voditeljica prodaje hotela Brotnjo.
-Koncert u Berlinu: Mate Bulić i Željko Bebek pred 800 posjetitelja
-„Integrationspreises 2017“ - Nagrade za Integraciju 2017. - Časnoj sestri Ancilla Vukoja
-Dinamo U-14 osvojio je prestižni Nike Premier Cup 2017 održan u Berlinu
-Poetski kutak i recept BM 179
-Prezentacija putovanja HKM Berlin na SHKM u Vukovar 2017.
-Predstavljanje likovnog projekta u Berlinu: PUNKT ∙ TOČKA ∙ PUNTO  -  piše Renata R.
-Članovi društva Vladimir Fran Mažuranić posjetili  Mažuranićev berlinski grob
Održana prva  BiH - Njemačka gospodarska konferencija
-Odlazi župnik Fra Frano Čugura.  Novi župnik  HKm Berlin Fra Edvard Sokol.
-Mali oglasi BM…

 

Berlinski magazin BM 178
Srijeda, 03 Svibanj 2017

Novi Broj Berlinskog magazina BM 178

 

Sadržaj:

-Riječ urednika
-Ovogodišnji Uskrs u znak jedinstva svih kršćana
-„Mama, zašto onaj čovjek visi tamo gore?“
-Posjet sajmu knjiga u Leipzigu
-Razgovor: Ivan Penava, prof. gradonačelnik Grada Vukovara
-Razgovor Davor Bernardić novi predsjednik  SDP-a Hrvatske
-Biggs bar novootvoreni lokal u Berlinu. Berlinski magazin - reportaža
-„Pisanica od srca“ poklon Koprivničko-križevačke županije Berlinu
-Poetski kutak i recept BM 178
-5. Istočni forum u Berlinu - Budućnost europskog i euroazijskog partnerstva
-Međunarodni sajam o vodi – Berlin 2017.
-Vinkovci - Grad Josipa Runjanina     - piše Renata R.
-Male zanimljivosti
-„Hrvatski slikari“ i književni susret s Anđom Marić
-Mali oglasi BM

 

 Berlinski magazin BM 177
Subota, 01 Travanj 2017

Novi Broj Berlinskog magazina BM 177

 Mali oglasi

MALI OGLASI BERLINSKOG MAGAZINA

 


 MALI OGLASI BERLINSKOG MAGAZINA:
 ....................................
OVDJE JE MOGAO BITI I VAŠ  MALI OGLAS?
UGOSTITELJSTVO

UGOSTITELJSTVO

-Traži se pomoćna kuharica za rad u restoranu... Tel.: 0176 637 489 35 (BM).

-Traži se konobarica za rad u  kafiću.. Wedding. Poznavanje njemačkog jezika. Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-Restoran traži kuhara.

-Traži se kuharica za rad u restoranu... Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-Restoran traži kuhara i pomoćnog kuhara/icu za rad u restoranu/Berlin.Tel: 0163 6034271

GRADITELJSTVO - POSLOVI

-Traži se više zidara za rad na baušteli. Berlin i terenski rad van Berlina. Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-Traži se više fasadera za rad na baušteli. Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-Traži se moler s iskustvom za rad na baušteli. Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-Iskusna frizerka nudi usluge friziranja u vašem domu. Berlin i okolica.  Kontakt tel. 016095218165

ČIŠĆENJE - ODRŽAVANJE

-Traži se osoba za čišćenje i održavanje Tel.: 0176 637 489 35 (BM)             

-Žena srednjih godina traži posao čišćenje, uređivanje vrtova ili čuvanje starijih i nemoćnih osoba

-Gospođa 46g.vrijedna poštena sa iskustvom njegovatelj po struci traži posao kod starijih osoba.Vedre sam naravi. Možete me nazvati na viber 0049 95 8632114.

POSLOVNI PROSTOR

-Traži se stomatolog – zubar nasljednik za preuzimanje stomatološke ordinacije u stomatološkoj praksi. Moguće brzo preuzimanje prakse bez financijskog ulaganja i samostalno djelovanje 

Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

IZNAJMLJIVANJE / KUPOVINA STANOVA

-Traži se dvosoban stan. Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-Kupujem trosoban stan u užem centru Berlina. Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-Traži se jednosoban stan.  Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

- Stan s balkonom na drugom katu, Vogošća -Sarajevo   Cijena je 85.000 KM, odnosno 43.000 eura.

Opis nekretnine

Prodaje se stan površine 70m2 na drugom katu stambene zgrade, u Vogošći.

Zgrada je izgrađena 1986.godine u ulici Braće Kršo, naselje Vogošća, Sarajevo.

Cijena je 85.000 KM, odnosno 43.000 eura.

Informacije na telefon  0049 176 63748935 

OSOBNI AUTOMOBILI

-Prodaja i kupnja polovnih automobila +49 176 28863000

DOMAĆI KOLAČI

-Za Vaše svečane trenutke pečem tradicionalne Hrvatske kolače po recepturi naših baka (orehnjača, makovnjača,zlijevka,štrudla od jabuka ili sira, sitni suhi i kremasti kolači, breskvice ) Tel.015756197235

RAZNO

-Fotografske usluge  za sve prigode. Krštenja, vjenčanja, rođendani, zabave...i druge prigode.  Tel.: 0176 637 489 35

-Traži se programer sa poznavanjem Joomla-e  Tel.: 0176 637 489 35 (BM)

-"Dajem instrukcije/privatne satove klavira za osnovnoškolski uzrast i početnike. Cijena: 20€ - jedan školski sat. Broj tel: 015145068708".

KONTAKT ZA VAŠE OGLASE

... mali oglasi  Berlinskog magazina.  E-mail pressberlin@yahoo.de   ili  

Tel.: SMS 0176 637 489 35 (BM) 

 

 Video

Brojač posjeta