Vanja Jović hrvatska akademska slikarica i magistrica grafike na sajmu EXPER(T)IMENTAL DESIGN u Berlinu.
Bogati sadržaj programa DESIGN MEILE BERLIN-a i STATE OF DESIGN-a kao popratnog programa u sklopu Tjedna dizajna u Berlinu na kojemu je sudjelovalo 50-ak kompanija, nekoliko škola i ostalih institucija posvećenih razvoju dizajna i njegovom položaju u gospodarskom razvoju bio je jedinstveni dijalog između industrija i dizajnerskih studija putem izložbi interijera, mode, nakita i fotografije zatim  i planiranih ruta pod vodstvom raznih profesionalnih dizajnera i stručnjaka između Budapester Strasse-a, Stein-a i Sauvignoplatz-a dok se EXPER(T)IMENTAL DESIGN sajam nalazio u Vollgutlaberu u Neukölnu gdje su se održale razne radionice, konferencije i debate sa značajkama dizajna iz budućnosti.
Na sajmu su radove izlagali umjetnici iz 26 zemalja svijeta,  među kojima i hrvatica Vanja Jović iz Samobora, umjetnica s nagrađivanim dizajnerskim konceptom naziva OUT OF BALANCE iz kojega su nastale digitalne kopije grafika na keramičkim pločicama tijekom eksperimentiranja na poslijediplomskom studiju grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, čije su značajke multifunkcionalnost uz brojne mogućnosti korištenja u dizajnu interijera. Više o njezinom radu možete pogledati na web stranici GRAPHICharka.com gdje možete i naručiti njezine radove ili umjetnička dijela.
Razgovor s Vanjom Jović na prvoj berlinskoj izložbi u listopadu 2017.

Nagrađivani dizajnerski koncept Vanje Jović  „OUT OF BALANCE“
„Izvan kontrole“ – Out of Balance“, prva izložba Vanje Jović u Berlinu, premijerno je održana u studenom 2017. u galeriji H&C. Izložbu je tada svečano uz nazočnost umjetnice  Vanje Jović, otvorio veleposlanik RH u SR Njemačkoj Gordan Grlić Radman uz nazočnost  Nike Ereša član uprave Hrvatskog svjetskog kongresa SR Njemačke. 
Hrvatska umjetnica Vanja Jović je rođena 1984. u Makarskoj. Osoba je oštećena sluha ali vedroga duha i prepuna optimizma. Magistrica je grafike titulom s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Završila je Srednju školu primijenjenih umjetnosti i dizajna, grafički odsjek, u Zagrebu. Diplomirala je Primijenjenu grafiku 2009. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Član je HDLU-a (Hrvatskog društva likovnih umjetnika) i HDD-a (Hrvatskog dizajnerskog društva).
Umjetnica Jović, kazala je za Berlinski magazin, kako je komunikacija između osoba oštećena sluha i onih koji čuju i govore često velika barijera u sporazumijevanju. Vanjina izložba u Berlinu bila je dobra prilika da ukaže na svoje mogućnosti te da se bolje upoznamo i saznamo nešto više, kako jedni o drugima, tako i o sebi samima.
Jović je izlagala do danas mnogim izložbama i nositeljica je velikog broja nagrada. Izložbe su do danas bile postavljene od Splita, Zagreba, Samobora, Beograda, Tuzle, Splita do dvije najnovije u Berlinu, 2017. i 2018.
Jako se malo grafičara bavi tehnikom bakroreza u Hrvatskoj. Tako da ja želim približiti publici vrijednosti grafike u bakrorezu. Najdraža izložba mi je bila u Beogradu. Tamo sam osvojila nagradu za najbolji koncept. Bio je to rad s keramičkim pločicama. Keramičke pločice bile su i na ovoj najnovijoj izložbi u Berlinu moja tema, kazala je Vanja Jović za Berlinski magazin. Dijela su to iz opusa nagrađivanog dizajnerskog koncepta OUT OF BALANCE iz kojega su nastale digitalne kopije grafika na keramičkim pločicama, kojeg su u nekoliko dana na EXPER(T)IMENTAL DESIGN danima, posjetitelji mogli vidjeti u Berlinu.
Foto galerija - Vanaja Jović na EXPER(T)IMENTAL DESIGN danima u Berlinu

Video vijesti

Najave i termini