Oproštaj fra Radoslava Tolića – Svećenik koji je ostavio neizbrisiv trag u HKM Berlin.
U tri crkve gdje Hrvati katolici u Berlinu slave svete mise 23.09.2018. veliki broj vjernika oprostio se od svećenika fra Radoslava Tolić koji je u Hrvatskoj katoličkoj misiji Berlin djelovao od 2001. – 2018. Fra Radoslav odlazi u HKM Stuttgart.
U crkvi Svetog Sebastiana misno slavlje je predvodio župnik Fra Edvard Sokol koji je u propovijedi pročitao pozdravno pismo koje je napisao fra Rade. Bio je to dirljiv govor koji je mnogima izmamio suze niz obraze. Članovi Župnog vijeća HKM Berlin i vjernici oprostili su se od Fra Rade prigodnim pismom, koje je pročitano na kraju mise, koje donosimo u cijelosti.

Dragi naš fra Rade, znali smo da će doći jednom ovaj trenutak. Trenutak rastanka od tebe. Od tebe fra Rade, koji si bio 17 i pol godina s nama, među nama, koji si bio naš pastir, dušobrižnik, vjeroučitelj, prijatelj i brat – naš fratar. U zadnjih nekoliko dana sam puno puta čula "Bio je stvarno naš fratar. On nas je vjenčao, krstio našu djecu, i pričestio ih" a mladi kažu "Fra Radu je ovdje od kad znam sa sebe."

Teško je naći odgovarajuće rijeći koje bi opisale što nam ti značiš, koji si duboki pečat ostavio u pastoralnom i dušobrižničkom radu ovdje u Berlinu, u našoj Hrvatskoj katoličkoj misiji, a pogotovo u našim srcima. Ipak ćemo se prisjetiti ukratko nekoliko stvari po kojima ćemo te posebno pamtiti. 14 generacija djece, znači blizu 900 djece, po prvi put je primilo Tijelo Kristovo upravo iz tvojih ruku. Pripreme Prve Pričesti u Hrvatskoj misiji su bile nezamislive bez tebe.
VIDEO ZAPIS - Oproštaj od fra Radoslava Tolića nakon 17 i pol godina dušobrižništva u HKM Berlin.

Uvijek će nam ostati u sjećanju posebna svečana misna slavlja koja si pripremao s puno ljubavi. Uljepšao si i tako svakako poseban dan još više za sve prvopričesnike, njihove obitelji i cijelu našu zajednicu. Od srca ti hvala na tome.
Djeca su i nakon Prve pričesti uvijek najviše voljela ići na ispovijed kod tebe. Zbog čega? Zbog blagosti prema nama…uzimao si nam "strah", osjećali smo se sigurni.
A sva djeca će te pamtiti i po tome da su uvijek od tebe dobivali svete sličice i lizalice. Sigurni smo da nema bolnice u Berlinu u kojoj ti nisi bio. Bolesnici i starije osobe su bili tvoja posebna briga. Hvala ti na trudu i velikoj ljubavi prema najslabijima i najpotrebnijima.
Pogotovo naše starije generacije uvijek će pamtiti tvoj srdačni pozdrav "di si moj Ante, moja Marija, moja Matija, moj Stipe, moj Milane, moja Anđe, moj Jozo, moja Dragice, moja Nede, moja Vera, moj Tomo,...
Prisjetimo se i "Krunice za djecu" – ti si bio upravo taj koji je davne 2003. godine prihvatio ideju krunice za djecu. Rekao si : "Kako da ne. Ja sam uvijek u Domovini u listopadu molio krunicu s djecom svaki dan." Startali smo jednom mjesečno s molitvom u misiji. Jedna cijela generacija djece "odrastala" je uz krunicu. Bezbroj djece je na taj način uputilo svoje molitve k Bogu, naučilo moliti. Koliko obitelji su kroz taj poticaj počeli moliti i kod kuće. Iz te mjesečne krunice nastala je "Internacionalna krunica za djecu" koja je postala u Nadbiskupiji Berlin najveći projekt s djecom iz različitih misija i župa. Sjećamo se dobro kako se Klanjanja pred Presvetim oltarskim sakramentom bila samo jednom mjesečno. Upravo kroz tvoju Ljubav prema Kristu i tvoje zalaganje počelo se klanjanje održavati svakog četvrtka. S puno ljubavi si se na Klanjanju molio za sve potrebe nas vjernika a posebno ti je u srcu uvijek bila Domovina i hrvatski narod. Veselio bi se jako i kad bi mi mladi došli pjevati na klanjanju i pokloniti se Kristu.
Jedan od tvojih velikih talenata koje ti je Bog darovao i koji si poklanjao svojoj zajednici je upravo tvoj poseban glas, tvoje pjevanje. Uvijek ćemo pamtiti kako si na zavidnom nivou pjevao Evanđelje na Cvjetnicu, Veliki petak, Uskrs i Božić i drugim blagdanima. Bilo je to posebno i time si uveličao naše blagdane. Prekrasno pjevanje glavonog dijela muke kao i Hvalospjev Uskrsnoj svijeći je također bilo sve ove godine "rezervirano" za tebe. Nema lijepšeg načina ostati svojim vjernicima u sjećanju već pjevanjem. Kako sv. Augustin kaže: “Tko pjeva dvostruko moli“.

Najveću hvala upućujemo Bogu što postojiš i što si toliko dugo bio naš fratar. Hvala ti na svemu spomenutom i nespomenutom. Hvala ti što si bio naša "stijena" u misiji – prva "adresa" za sva pitanja vezana uz HKM. Hvala ti za svaku dobru riječ, koju si uvijek imao za svakog čovjeka. Hvala ti što si bio i onaj koji je hrabrio, podržavao i tješio kad je trebalo. Jednostavno, hvala ti na svemu. Bio si "NAŠ" – fratar, prijatelji i brat. U našim srcima ostati ćes zauvijek. Naša molitva će te pratiti i dalje.
Naša djeca kad se opraštaju u školama od svojih učitelja prave "knjigu uspomena i dobrih želja". I mi iz HKM Berlin predajemo ti "knjigu uspomena" – uspomene na tvoje djelovanje u Hrvatskoj katoličkoj misiji Berlin, koja sadrži i brojne osobne želje vjernika i obitelji naše misije.
Predajemo ti u ime svih župljana i ovu kožnu torbu, neka te posluži u svim tvojim posjetama obiteljima, bolesnicima.
Kameru smo ti predali već jutros u Spandau. U Weddingu si dobio monstrancu kao simbol tvoje velike povezanosti s Kristom i naše zahvalnosti za sva klanjanja i molitve u našoj misiji. Monstranca iz Asiza – koja simbolizira i tvoje franjevšto, koja je od maslinovog drva –simbol tvoga podrijekla, Imotskog kraja, Dalmacije, Domovine Hrvatske. Berlinski Buddy Bär smo ti takođjer uručili - neka te on uvijek podsjeća na grad u kojem si proveo sigurno najljepše godine svog života.

Sve ovo neka te uvijek posjeti na nas sviju iz Hrvatske katoličke misije Berlin, na tvoj život s nama i među nama.
Želimo ti od srca sve najbolje, u tvojoj novoj misiji i u cijelom tvom životu. Svako dobro!
Blagoslovio te Gospod svuda gdje god bio ti,
neka i od danas dani tebi sretni budu svi.
Neka minu brige tvoje, išo makar bilo kud. Blagoslovio te Gospod, nek te čuva svud.
Sretno putuj kao svjetlost, kao ptica slobodna iza svake tamne magle, uvijek nek ti sunce sja.
Blagoslovio te Gospod, nek te čuva svud. Doviđenja dragi naš fra Rade!
Na kraju Mise u crkvi svetog Sebastijana fra Radi sz uručeni i prigodni darovi kao i knjiga s upomenama kroz fotografije te želje i pozdravi članova HKM Berlin.
U prigodnoj knjizi čnalovi HKM Berlin napislai su sljedeće.
Dragi naš fra Rade, naša djeca kad se opraštaju u školama od svojih učitelja prave "knjigu uspomena i dobrih želja". Ti si nama u Hrvatskoj katoličkoj misiji Berlin bio skoro 18 godina dobar učitelj, pastir, prijatelj i brat.
Odlučili smo i tebi napraviti "knjigu uspomena" na tvoje djelovanje u Hrvatskoj katoličkoj misiji Berlin, od 2001. U prvom dijelu smo ukratko prikazali po čemu te kao vjernici HKM Berlin posebno pamtimo – pripreme za Prvu pričest, brigu o bolesnima i starijim osobama, klanjanje, krunice za djecu, prekrasno pjevanje, …
U drugom dijelu su osobne uspomene brojnih vjernika i obitelji naše misije.
Neka te ovaj naš dar uvijek podsjeti na tvoj život s nama i među nama. U našim sjećanjima i srcima ćeš ostaješ zauvijek. Svako dobro! Bog te blagoslovio i čuvao na svim tvojim putevima.
Mir i dobro! Tvoji iz HKM Berlin.
Na kraju misnog slavlja župnik Fra Edvard Sokol poželio je puno uspjeha  Fra Radoslavu Toliću u novoj misiji u HKM u Stuttgartu. Zahvalio mu je na svemu što je dao kroz skoro dva desetljeća rada i djelovanja u HKM Berlin. Nazočni vjernici nakon mise  oprostili su se s fra Radoslavom.Bio je to  dirljiv rastanak od svećenika kojega su voljeli a rastanak su ovjekovječili s zajedničkom fotografijom. Poželjeli su mu puno zdravlja, sreće i uspjeha u budućem svećeničkom radu.

Fra Radoslav je nakon 17 i pol godina rada u HKM u Berlinu zadobio simpatije i riječi hvale skoro svih vjernika katolika u Berlinu. Svojim radom i jednostavnom pristupu svakom čovjeku, ostat će zabilježen kao jedna od nasvjetlijih osoba koja je duhovno djelovala i radila u HKM u Berlinu. Fra Radoslava Tolić može biti ponosan na ono što je utkao u HKM Berlin a i vjernici mogu biti ponosni na njega jer je živio život svećenika, za svaki primjer. Fra Radoslava voljeli su svi, a najviše djeca, čija srca znaju osjetiti i prepoznati ljubav!

Foto galerija – Oproštaj od fra Radoslava Tolića nakon 17 godina dušobrižništva u HKM Berlin

Video vijesti

Najave i termini