Hrvatski premijer Plenković u dvodnevnom  radnom posjetu Njemačkoj.
Hrvatski premijer Andrej Plenković boravio je  u dvodnevnom radnom posjetu Njemačkoj tijekom kojeg se susreo s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i nakon toga s ministrom gospodarstva i energetike Peterom Altmeierom. "Težište razgovora između savezne kancelarke Angele Merkel i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića bili su bilateralni odnosi, vanjskopolitičke i europske teme kao i situacija u regiji“.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pohvalila je Hrvatsku zbog zaštite vanjskih granica EU-a i poduprla ulazak zemlje u šengensku zonu.

Hrvatska posljednjih mjeseci bilježi pojačan ulazak ilegalnih migranata, koji rutom od Grčke, Albanije i BiH pokušavaju stići do bogatijih zemalja EU-a.
Prema podacima ministarstva unutarnjih poslova, ove je godine bilo 3200 ilegalnih prelazaka granice, 26 posto više nego lani.
"Djelovanje hrvatske policije na vanjskim granicama EU-a dokaz je da je Hrvatska napredovala. Hrvatska obavlja izvrstan posao na zaštiti vanjskih granica“, rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem u Berlinu.
Hrvatski premijer Plenković susreo s u Berlinu s predstavnicima Hrvata u Njemačkoj

Dodala je da Berlin sa Zagrebom izvanredno surađuje i u sklopu Dublinskog sporazuma o transferu izbjeglica te je poduprla nastojanje Hrvatske da postane članica europskog prostora slobodnog kretanja ljudi i roba. Zagreb taj cilj želi ostvariti do početka 2020., kada preuzima predsjedanje EU-om.
"Pozitivno smo nastrojeni prema želji Hrvatske da postane dijelom šengenskog prostora“, rekla je Merkel.
Merkel i Plenković su raspravljali i o odnosima u susjedstvu Hrvatske te o stanju u BiH uoči izbora u listopadu. Dvoje dužnosnika se suglasilo da Hrvatska igra "konstruktivnu i važnu" ulogu u rješavanju problema u tom dijelu Europe.
Predsjednik Plenković održao je predavanje u zakladi Konrad Adenauer

Plenković je spomenuo i da se govorilo o podršci Hrvatske BiH na putu u EU te o potrebi ravnopravnosti hrvatskog naroda u toj susjednoj zemlji.
Govoreći o odnosima između Srbije i Kosova, Merkel i Plenković su oprezni kada je u pitanju moguća promjena granice između tih dviju država.
"Što se tiče promjene granica mislim da je to osjetljivo pitanje. Postojeće granice su važna premisa i moramo biti oprezni da se to ne reflektira na drugim mjestima, recimo u pitanju granice s Crnom Gorom“, rekla je kancelarka.

Hrvatski premijer kaže kako povijest uči da je pitanje granica u jugoistočnoj Europi "vrlo osjetljivo pitanje“. "Hrvatska je protiv mogućih promjena granica jer mislim da bi to moglo imati negativnih refleksija drugdje na tom prostoru“, istaknuo je Plenković.
Tema razgovora u Berlinu bilo je i gospodarstvo, pri čemu je kancelarka pohvalila trenutnu suradnju, ali je i potaknula Hrvatsku na daljnje reforme.
Na konferenciji za novinare premijer Plenković i kancelarka Merkel iznijeli su sadržaje razgovora.

Važnu ulogu u jačanju gospodarskih, političkih i kulturnih odnosa trabo bi odigrati akcijski plan koji bi na razini ministara vanjskih poslova trebao biti potpisan u sljedećih nekoliko mjeseci.
"Akcijski plan je pripremnoj fazi i sada radimo na detaljima“, rekla je Merkel.
"Želimo iskoristiti dobre političke odnose između naših dviju zemalja kako bi im na političkom, gospodarskom i kulturnom planu dali novu strukturu“, dodao je Plenković.
Prije susreta s kancelarkom Merkel, Plenković je razgovarao s predstavnicima Njemačke trgovinske i gospodarske komore.
Hrvatski premijer Andrej Plenković u razgovoru za Berlinski magazin govorio je o Hrvatima u Njemačkoj

Hrvatska i Njemačka će u nekoliko idućih mjeseci potpisati akcijski plan objavili su njemačka kancelarka Angela Merkel i hrvatski premijer Andrej Plenković u utorak u Berlinu.
"Akcijski plan je pripremnoj fazi i sada radimo na detaljima“, rekla je Merkel nakon razgovora s Plenkovićem.
Hrvatski premijer je pojasnio da će se plan potpisati u sljedećih nekoliko mjeseci na razini ministara vanjskih poslova.
"Želimo iskoristiti dobre odnose između naših dviju zemelja kako bi im na političkom, gospodarskom i kulturnom planu dali novu strukturu“, dodao je Plenković.
Merkel je podržala nastojanja Hrvatske za ulazak u Schengensku zonu. "Mislim da se krećemo u dobrom smjeru i Njemačka vrlo pozitivno gleda na hrvatsku želju za ulazak u Schengenski prostor“, izjavila je kancelarka.
Kada su u pitanju moguće promjene granica na Balkanu, Hrvatska je oprezna jer bi to moglo imati utjecaja i na susjedstvo, rekao je Plenković.

Hrvatski premijer Andrej Plenković održao je u sklopu svog radnog posjeta Njemačkoj u utorak govor u zakladi Konrad Adenauer na temu „Hrvatska i budućnost EU-a“ tijekom kojeg je branio temeljne vrijednosti koje nosi Europska unija i predstavio težišta Hrvatske tijekom predsjedanja Europskim vijećem u prvoj polovini 2020.
„Europska unija mora biti u stanju ispuniti očekivanja svojih građana, na međunarodnoj sceni nastupiti samouvjerenije i pritom se uvijek držati vrijednosti na kojima je utemeljena: poštivanja ljudskih prava, slobode, demokracije, pravne države i očuvanja ljudskih prava“, rekao je Andrej Plenković u svom govoru na njemačkom.

Hrvatski premijer je tijekom svog predavanja ukazao na ciljeve Hrvatske u sklopu Europske unije od kojih je izdvojio ulazak u šengenski prostor i eurozonu. On je najavio da bi Hrvatska do kraja ove godine mogla ispuniti kriterije za šengenski prostor, a da bi politička odluka na razini EU-a mogla biti donesena do početka predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a početkom 2020.
Hrvatski premijer se osvrnuo i na izbore za Europski parlament sljedeće godine i upozorio na porast popularnosti populističkih stranaka diljem Europe.
„Naša je zadaća zaustaviti ovaj negativni trend i spriječiti da negativno utječe na sljedeće europske izbore“, rekao je Plenković.
Hrvatski je premijer najavio i neke od prioriteta predsjedanja Hrvatske Europskim vijećem među kojima je izdvojio gospodarski rast, borbu protiv nezaposlenosti kod mladih, regionalni razvoj, sigurnost i proširenje EU-a.
Fotogaleija dvodnevnog radnog posjeta premijera Plenkovića SR Njemačkoj

Video vijesti

Najave i termini