Hrvatski glumac Stipe Erceg koji živi u Berlinu, osoba je skromnih i jednostavnih manira. Rodom je iz Velikog Prologa kod Vrgorca. U Berlinu živi 14 godina. Preko tjedna ima puno posla, a nedjeljom ode na misu, objašnjava nam jedan od najprepoznatljivijih mladih njemačkih glumaca. No, Stipe Erceg je i stasom i temperamentom pravi Hrvat. Profesionalnu glumačku karijeru započeo je 2000.

Filmskim uratkom Der letzte Adler, dok je 2008. godina doživio uspjeh s filmom Der Baader Meinhof Komplex - istinita priča o mladim teroristima u kojem je odigrao ulogu Holgera Meinsa. – Volim Hrvatsku! Kod kuće sam uvijek pričao hrvatski. Želim zadržati svoj hrvatski jezik i želim da i moja djeca nauče hrvatski – naglašava Erceg koji je trenutno angažiran na nekoliko filmskih i kazališnih projekata.

Od značajnijih uloga u filmovima mogu spomenuti: Kahlschlag, Der Typ, Fantom Schmerzen.  Film Nachtschicht – Blutige Stadt, posebno mi se sviđa. Die fetten Jahre sind vorbei je bio moj najpopularniji film, ali ne znam znači li mi sada baš toliko. Tako je to kada čovjek stari, gleda na stvari koje je prije radio nekim drugim očima.

Danas bih tu ulogu odglumio drugačije. U Hrvatskoj mi nude uloge u nekim serijama, ali taj me žanr ne zanima.Možda se novčano isplati, ali to ne želim raditi! – U mom privatnom životu veliku ulogu imaju prijatelji. Nas Hrvata je malo i držimo se zajedno. Inače, samo će vam rad donijeti uspjeh. Sjećam se svog djetinjstva u Njemačkoj.

Uvijek sam trebao biti dvostruko bolji od drugih da bi bio priznat. Mi smo većinom djeca gastarbeitera i bilo nam je teško. No u nama je tinjala njemačka tiha pragmatična krv i živo domovinsko ludilo. To je jako povezano i to je jedan dobar spoj.

HRVATSKI GLUMAC STIPE ERCEG

www.berlinskimagazin.com

e-mail: pressberlin@yahoo.de

Video vijesti